2-sow czy 4-sow ?
• Strona 1 z 1
2-sow czy 4-sow ?
hej zastanawiam sie co jest lepsze 2 sowy czy 4 sowy ktore sie bardziej psuja i jakie znacie modele 4 sowow tak do 150cc ? ktore mi polecacie i dlaczego i co sie bardziej opłaca 2 sow czy czterosowy i dlaczego plis o szybkie odp:)
a i jeszcze mozecie wymienic mi jakies czterosowy ktore maja moc tak ok 20 KM?;)
a i jeszcze mozecie wymienic mi jakies czterosowy ktore maja moc tak ok 20 KM?;)
-
yokub - Świeżak
nie ma lepsze gorsze. 2T czesto wymagaja remontów które są tanie. 4T wymagaja rzadkich remontów które sądrogie. wiec stosunkowo na jedno wychodzi. zreszta poczytaj sobie istniejace tematy porównujące 2T i 4T. jakie motocykle cie interesują ? cross ? enduro ? supermoto ? jednym słowem 2T lub 4T wybiera sie pod kierowce. jak wiesz róznia sie charakterystyką oddawania mocy i momentu obrotowego i po prostu kazdy wybiera pod siebie.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
bardziej interesuje mnie cross tak jak np honda crf 150
sa to niskie i mocne motorki:) a wybiera sie pod kierowce czyli tak co trzeba wziasc pod uwage ?;) czterosowy chyba ida bardziej liniowo i nie sa tak zrywne zas 2 sowy sa zrywne i mocne wiec mysle ze dla mnie lepszy byłby jednak czterosow i własnie przecierz ja nie jezdze tak extremalnie czy jakos tak zeby od razu rozwalic motor wiec remonty jakies malutkie tylko bede miał a nie od razu co sezon po 2 tys zł co o tym sadzisz czy to prawda czy nie?;) ale sie rozpisałem ; D

-
yokub - Świeżak
pod uwage trzeba wziac swoje zachowanie. jeden jest narwany i woli kręcącego 2T. a ktos inny woli od dołu ciagnącego cztero paka. to nie jest tak że 4T nie jest zrywny tak oddaje moc liniowo. ale oddaje moc od razu od dołu. 2T są równie mocne tylko ze na niskich obrotach nie jadą. dopiero jak sie wkręcą. moc i osiągi 2T i 4T ma takie same (nie biorąc pod uwage pojemnosci tylko klasy. czyli 85 ccm w 2T to to samo co 150 w 4T. ) co do remontów. to koszty wychodza podobnie. w 2T koszty masz dosyc niskie - tłok kosztuje ze 350 zł. wiec co rok 500 zł na tłok i uszczelki i drobne wydatki. co 2-3 tłoki korbowód co wiecej tłoków cylinder. w 4T jak robisz remont to robisz całego silnika i to kosztuje kilka tysięcy. i wiem że w rzeczywistosci łatwiej jest uzbierać kilka stówek na remont 2T. niz w przypadku remontu kilka tysięcy (od tak) w 4T... oba są równie dobre do nauki 2T jak i 4T
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
to troche dziwne bo moj kolega ma 4t motorek crossa (suzuki dr-z) od 4 lat i nie robił mu zadnego remontu tylko jakies małe przerobki mu zrobił lub cos dokułpił taniego .. a jakie znasz crosy 4 t ktore posiadaja moc około 20 km? lub trohce mniej?;)
-
yokub - Świeżak
ale suzuki DRZ to nie jest CRF. DRZ to nie full cross tylko soft enduro.... nie ma co porównywac. jak chcesz średni moto do polatania i w 4T to polecam yamahe TTR 125
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
nie wiem sprawdź sobie w necie. nie pamietam jak to jest w DRZ ale z tego co mi sie wydaje to moga byc i enduro i full crossy z tym że to taki full cross jak TTR. niby full cross ale nie jest wyżyłowany i długo przelata. ale ma gdzies tyle mocy ttr co i drz
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
hmm ttr i drz to hmm takie średniej klasy moto. CRF to najlepszy i najdrozszy. ale są jeszcze takie słabsze np yamaha xt, honda xr suzuki DR
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości