pomocy
• Strona 1 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
pomocy
opisze sytuacje
jezdzimy z kolega po lesie nagle gdy krece motor na wysokie obroty to manetka jak do polowy dociagne i motor idzie a pozniej od polowy dalej juz nie tylko rosna obroty a motor nie przyspiesza
a teraz na koncu jazdy stalo mi sie tak ze daje bieg i chce gazu dac to motor ledwo rusza ii jak krece manetke to niejedzie tylko rosna obroty
i moje pytanie co sie stalo?
aha a jak jechalem z gorki na zgaszonym to taki dziwny dzwiek byl z okolic malej zebatki
jezdzimy z kolega po lesie nagle gdy krece motor na wysokie obroty to manetka jak do polowy dociagne i motor idzie a pozniej od polowy dalej juz nie tylko rosna obroty a motor nie przyspiesza
a teraz na koncu jazdy stalo mi sie tak ze daje bieg i chce gazu dac to motor ledwo rusza ii jak krece manetke to niejedzie tylko rosna obroty
i moje pytanie co sie stalo?
aha a jak jechalem z gorki na zgaszonym to taki dziwny dzwiek byl z okolic malej zebatki
- barek253
- Mieszkaniec forum
Raczej sprzęgło i napęd...
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Åšcigacz.pl
witam, nie bede robil nowego tematu, wiec sie dolacze.
gdy chce powoli ruszyc z miejsca to sprzeglo tak czasami szarpie (po remoncie mechanik mowil ze sprzeglo jest podejzane), ale gdy juz jade to nic nie szarpie chodzi lajtowo, co moze byc? dzieki z gory
gdy chce powoli ruszyc z miejsca to sprzeglo tak czasami szarpie (po remoncie mechanik mowil ze sprzeglo jest podejzane), ale gdy juz jade to nic nie szarpie chodzi lajtowo, co moze byc? dzieki z gory

- Apollo11
- Świeżak
sprzeglo to znaczy dokladnie co ,a naped to zebatki chyba nie bo sa jeszcze dobre
a co do sprzegla to dzialalo mi na poczatku naormalnie a pozniej jak zmienialem bieg to szlo mi na kazdym biegu ale na niskich obrotach a teraz ledwo ruszy i nie pociagnie(jak juz puszcze sprzeglo to ledwo jedzie i jak krece manetke zeby sie rozpedzic to tylko obroty rosna to chyba nie sprzeglo?)
mogly sie naprzyklad rozrobis zeby na walku napedowym?
p.s
jak sie odkreca ta mala zebatke
aha swieca i gaznik raczej to nie tobo spr.
a co do sprzegla to dzialalo mi na poczatku naormalnie a pozniej jak zmienialem bieg to szlo mi na kazdym biegu ale na niskich obrotach a teraz ledwo ruszy i nie pociagnie(jak juz puszcze sprzeglo to ledwo jedzie i jak krece manetke zeby sie rozpedzic to tylko obroty rosna to chyba nie sprzeglo?)
mogly sie naprzyklad rozrobis zeby na walku napedowym?
p.s
jak sie odkreca ta mala zebatke
aha swieca i gaznik raczej to nie tobo spr.
Ostatnio edytowano 3/10/2010, 14:38 przez barek253, łącznie edytowano 1 raz
- barek253
- Mieszkaniec forum
bartek rozkrec i zobacz co tam ze sprzeglem, bo naped to nie wiem, ale sprzeglo raczej u ciebie tak. A mi chodzilo o to ze wciskam sprzeglo, wbijam jedynke i ruszam powoli to tak szarpie w pewnym momencie, ale normalnie idzie ruszyc
- Apollo11
- Świeżak
aha dzieki, jak sie troche znasz to po stronie y prawej odkrec dekiel i obczaj czy wszystko gra, tarcze, kosz itd (olej spusc albo musial bys go na bok dac)
Wyglada to jak by sprzeglo slizgalo przy wsk XD
Ale najlepiej niech sie ktos jeszcze wypowie, bo ja mechanik nie jestem:)
Wyglada to jak by sprzeglo slizgalo przy wsk XD
Ale najlepiej niech sie ktos jeszcze wypowie, bo ja mechanik nie jestem:)
- Apollo11
- Świeżak
no wedlug mnie to napewno sprzeglo, bo jak motor powoli jedzie, a potem tylko obroty rosna a mocy brak to nie wiem co moze byc jeszcze
sprobuj linke poluzowac (moze tylko wyregulowac trzeba)
sprawdz czy masz olej, ewentualnie mozesz wymienic na inny
moze by sie ktos jeszcze wypowiedzial, bo nie chce nikogo wprowadzac w blad

sprobuj linke poluzowac (moze tylko wyregulowac trzeba)
sprawdz czy masz olej, ewentualnie mozesz wymienic na inny
moze by sie ktos jeszcze wypowiedzial, bo nie chce nikogo wprowadzac w blad

- Apollo11
- Świeżak
a jak mi wczesniej jezdzil i tylko przy koncu sie tak dzialo ze tylko obroty rosly to tez sprzeglo?bo wczoraj tylko przy koncu gazu sie tak dzialo
a dzisiar rano bylo tak jak wczoraj a pozniej czulem ze coraz mniej jedzie
a czy to przypadkiem nie jakies zeby sie wytarly na walku albo cos?
a dzisiar rano bylo tak jak wczoraj a pozniej czulem ze coraz mniej jedzie
a czy to przypadkiem nie jakies zeby sie wytarly na walku albo cos?
- barek253
- Mieszkaniec forum
no juz sam nie wiem, ale ja bym pierwsze sprubowal linke regulowac, potem spucil bym olej, rozkrecil i sprawdzil stan tarcz, potem zalal innym olejem, a potem myslal o napedzie.
ja juz napisalem co wiedzialem, bo potem bedzie ze nabijam posty :d
ja juz napisalem co wiedzialem, bo potem bedzie ze nabijam posty :d
- Apollo11
- Świeżak
Co ma napęd do tego? Kiedy sprawdzałeś ostatnio gaźnik? Tam ciągle jakiś syf zalatuje, ostatnio ja sam osobiście z niego wyjąłem pół szarańczy, nie wiem jak to tam wlazło. Sprzęgło? możliwe, ale najpierw zobacz ile masz syfu w gaźniku...
-
grunder - Mieszkaniec forum
wykrec go i rozbierz
, musisz poczyścic, niestety. Demontujesz z góry linke gazu, bardzo ostrożnie, wypinasz gażnik z gumy od filtra powietrza a potem odkręcasz go z membrany i jest już twój. Potem rozkręcając go to od dołu sie zaczyna. Ja czyszcze sprężonym powietrzem z benzyna i wszystek syf wylatuje. Potem czekam aż benzyna wyparuje i składam ponownie.
i od razu zobacz membrane jak wygląda czy nie ma już tam przerwy i czy syf na niej nie siedzi.
pytanie: gaśnie ci na wolnych, szarpie? Bo jak tak to masz coś już ze sprzęgłęm, albo rozwalony kosz sprzęgłowy, zurzyte tarcze sprzęgła.

i od razu zobacz membrane jak wygląda czy nie ma już tam przerwy i czy syf na niej nie siedzi.
pytanie: gaśnie ci na wolnych, szarpie? Bo jak tak to masz coś już ze sprzęgłęm, albo rozwalony kosz sprzęgłowy, zurzyte tarcze sprzęgła.
-
grunder - Mieszkaniec forum
molzna by wyczyscic wszystko. z wstepnego opisu 0 info. cos na pół gazu cos nie jedzie. kolego konkrety opisuj dokladnie. grunder naped to nie tylko zebatki. to rowniez skrzynia biegow. co poszlo nie wiem nie chce sie wypowiadac bo to moglo byc wszystko wnioskujac z opisu. ale sprzeglo mozna by zobaczyc bo w crkach szybciutko mozna zdiagnozowac sprzeglo bo jest b latwy dostep
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
nie nie gasnie nic nie szarpie
tak jak pisalem rusze ledwo na wolnych obrotach i jak zejde z motoru on se sam da rade jechac a jak siade to juz ledwo jedzie i jak dodam gazu to wogole nie przyspiesza tylko obroty rosna
a moze byc cos z jakimis walkami w silniku ze sie np zeby gdzies wytarly
bo im dalej jechalem tym coraz mniej reagowal na gaz az w koncu zrezygnowalem z jazdy jak ledwo ciagna i cos mi tam szemralo kolo zebatki
a jakbym dadal zdjecie bo moge odkrecic dekiel i zrobic
to bedzie dobrze widac ten kosz szprzeglowy to moze cos zobaczycie bo ja nie wiem gdzie patrzyc gdzie te zeby wytarte
tak jak pisalem rusze ledwo na wolnych obrotach i jak zejde z motoru on se sam da rade jechac a jak siade to juz ledwo jedzie i jak dodam gazu to wogole nie przyspiesza tylko obroty rosna
a moze byc cos z jakimis walkami w silniku ze sie np zeby gdzies wytarly
bo im dalej jechalem tym coraz mniej reagowal na gaz az w koncu zrezygnowalem z jazdy jak ledwo ciagna i cos mi tam szemralo kolo zebatki
a jakbym dadal zdjecie bo moge odkrecic dekiel i zrobic
to bedzie dobrze widac ten kosz szprzeglowy to moze cos zobaczycie bo ja nie wiem gdzie patrzyc gdzie te zeby wytarte
- barek253
- Mieszkaniec forum
aha czyli od razu lapie obroty a nie jedzie ? czyli cos ze sprzeglem. moglo sie odkrecic albo cos wytrzec rozrkec i zobacz fotki tez mozesz zrobic jak sam nic nie wyczaisz
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
• Strona 1 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 27 gości