wyciek płynu?
• Strona 1 z 1
wyciek płynu?
witam!
wczoraj miałem znowu okazję lekutko polatać
na mojej królewnie
... i jak wróciłem do garażu zauważyłem po chwili nie dużą plamkę płynu chłodniczego... oglądnąłem sprzęta i jak dla mnie to z takiej małe dziureczki pod pompą wodną... wygląda na jakieś odpowietrzenie lub cóś w tym stylu... czy to normalne czy powinienem się martwić... z góry dzięki za pomoc.
wczoraj miałem znowu okazję lekutko polatać

CR 250 / '96
- kamol_lubin
- Świeżak
Witam, a ja mam taki problem ze przy zejściu do przewodu z chłodnicy na chłodnicy skrapla mi się płyn chłodniczy. Myślę ze jest to wina przewodu. Ale nie przejmuję się tym za bardzo. Zawsze przed wyjazdem lukam ile w chłodnicy jest jak coś to dolewam. tez mam ciekawy przypadek z olejem. Kiedy moto jest zimne nic nie cieknie jest ok. Ale jak pojeżdżę z godzinkę i wrócę do domu stawiam motocykl w garażu to z kartera (adapter zapłonowy) zawsze mi skapnie z 5 kropli i chyba czeka mnie wymiana uszczelki.
-
mentorsct - Bywalec
ale w tym przypadku trzeba sie pomartwic
to nic powaznego. w CR jest fajnie wykombinowane ze sa 2 uszczelniacze 1 trzyma sama wode a drugi sam olej czyli praktycznie niemozliwe jest zeby woda poszla na silnik ( zeby poszła to nie wiem wałek nagle musial by sie pogiac i rozwalic wszystkie łozyska
) wystarczy ze odkrecisz dekielek pompy, odkrecisz wiatraczek (wiatraczek pełni role nakrętki - wiec potem wklej go na klej do gwintów ) i wymienisz widoczny uszczelniacz. wtedy przestanie ci ciec

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
a co z mim wyciekiem i dziurkÄ…?...
czyli mam się nie martwić?... i co to za cholerna dziurka... ??? 

CR 250 / '96
- kamol_lubin
- Świeżak
no ta dziurka to odpowietrznik miedzy jednym a drugim uszczelniaczem jak pada uszczelniacz na pompie wody to woda ucierka ta dziurka bo jakby tej dziurki nie było to pod cisnieniem jakby padł uszczelniacz woda poszła by na silnik. wiec ta dziurka ma byc i jak z niej cieknie znaczy ze 1 z uszczelniaczy puszcza pomału
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
nooo teraz to już rozumię.... co prawda nie jest to dla mnie dobra wieść ale cieszy to że co pytanie to już więcej wiem... dzieki... choc po sobotnim lataniu było sucho 

CR 250 / '96
- kamol_lubin
- Świeżak
mi np poszedł uszczelniacz i tylko po dodaniu gazu dosłownie strzelało
ale moze byc tak że miałes po prostu za duzo płynu - motor sam sobie "wydala" nadmiar. i jeżeli uszczelniacze są stare to wali uszczelniaczem bo normalnie powinno pójsc korkiem wlewu płynu - tam po boku jest wylocik i nim powinien nadmiar isc. no ale lepiej zrobic pompę i miec problem z głowy koszt nie jest duzy. aczkolwiek trzeba uwazac żeby uszczelki nie porwac. (chociaz jest patent że jak porwiesz uszczelke w 1 miejscu mozna troszke silikonem to posmarowac i jest dobrze
) wymien od razu wszystkie łozyska i uszczelniacze na pompie bo jak poszedł uszczelniacz znaczy że łożyska raczej sawyrobione - no albo taki uszczelniacz słaby siedział. ale jak juz robic to komplet.

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
koledzy, skonczyc sie moze ( o ile juz sie nie skonczylo ) tak samo jak u mnie, mianowicie ( nie wiem jak CRki sa zbudowane ) ale moja yz-tka ma tak ze oznacza to puszczenie simeringu pompy z tego co mi wiadomo. jesli kapie to sprawdzie na wszelki wypadek przekladniówke - czy nie jest czasami gesta jak musztarda lub tzw. kawa z mlekiem? pozdrawiam. Dajcie znac bo aktualnie tez jestem na etapie naprawiania tego. Henio mnie nakierunkowal
Dziekii jeszcze raz 

- peteks
- Świeżak
Witam.Mam taki problem w yamaszce yz 450f.Ostatnio zauważyłem że wycieka mi płyn chłodniczy z tej rurki co idzie od wlewu chłodnicy pod motor.Z tego co wiem to tamtędy wywala płyn jak jest go za dużo a ja napewno nie mam za dużo bo zawsze zalewam równo z płytkami a chwilę pojeżdżę i już płynu nie widać a z rurki się wylewa.Co może być przyczyną?Proszę o pomoc
- Maszi yz450
- Świeżak
możliwe ze po prostu tyle moto chce miec płynu u mnie w CR było troche ponizej poziomu żeberek. ten poziom sie utrzymywał a nadmiar po dolaniu od razu włąsnie tamtędy wylatywał
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 21 gości