Docieranie.
• Strona 1 z 1
Docieranie.
Witam. Czy abym dotarł motor to muszę nim jeździć na małych obrotach. Czy mogę go po prostu odpalić i zostawić na 2h ?. Proszę o szybką odpowiedz. Pozdrawiam
- Jacak
- Świeżak
ej
nie radz mu głupot. jak powietrzak jeszcze jeszcze ale nigdy jak masz cieczaka nie mozesz zostawic żeby sobie chodził na wolnych. wtedy przez chłodnice nie leci powietrze i płyn sie nagrzewa i mozesz znowu zatrzec jak ci tłok spuchnie. trzeba odpalic i jechac tłok podczas docierania musi miec swoje naturalne obciązenie. nie dawac gazu od razu na maxa ale pyrkac sobie. oczywiscie wiadomo więcej oleju dolac. na dobrej benzynie. poczytaj ten artukuł ->
viewtopic.php?t=3145&highlight=pierscien
jest dosc kontrowersyjny, ale są tam opisane podstawowe zasady. że pierscienie muszą miec odpowiednie obiązenie
miłego docierania 
nie radz mu głupot. jak powietrzak jeszcze jeszcze ale nigdy jak masz cieczaka nie mozesz zostawic żeby sobie chodził na wolnych. wtedy przez chłodnice nie leci powietrze i płyn sie nagrzewa i mozesz znowu zatrzec jak ci tłok spuchnie. trzeba odpalic i jechac tłok podczas docierania musi miec swoje naturalne obciązenie. nie dawac gazu od razu na maxa ale pyrkac sobie. oczywiscie wiadomo więcej oleju dolac. na dobrej benzynie. poczytaj ten artukuł ->
viewtopic.php?t=3145&highlight=pierscien
jest dosc kontrowersyjny, ale są tam opisane podstawowe zasady. że pierscienie muszą miec odpowiednie obiązenie

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
henio. niestety za późno przeczytałem twój post. zostawiłem motocykl na 1,5h. Przyszedłem zgasiłem, i odpalił normalnie (tylko troszkę bardziej kopcił). Tak dla pewności tłok nie 'spuchł' ? czy jednak juz mogło to się stać ( normalnie chodzi na cieplo) nie czekalem az ostygnie. Pozdrawiam.
Ps. jeśli już nawet tłok mógł spuchnąć to czy można na takim przejechać jeszcze 2godziny 'ostrej jazdy' ponieważ mam zawody a po nich motocykl odrazu na sprzedaż idzie.. Pozdrawiam.
Ps. jeśli już nawet tłok mógł spuchnąć to czy można na takim przejechać jeszcze 2godziny 'ostrej jazdy' ponieważ mam zawody a po nich motocykl odrazu na sprzedaż idzie.. Pozdrawiam.
- Jacak
- Świeżak
gowno prawda, odpal sobie motocykl i zostaw na godzine na wolnych obrotach i spojrz na wskaznik temp-jak masz wszysto sprawne w ukladzie chlodzenia to sie nawet nie zagrzeje. Na wolnych obrotach moto nie grzeje sie tak jak na wyzszych podczas jazdy wiec to ze komus moto sie przegrzeje i tlok spuchnie itp. to sobie mozecie miedzy bajki wsadzic.
- ollie
- Świeżak
on dociera full crossa
to po pierwsze po drugie jezeli ty tak docierasz powodzenia. mnie na takie cos nie byłoby stac
pozatym motor lepszego kopa potem dostaje kiedy ma naturalne obciążenie

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Czesciowo zgadzam sie z heniem. Motocykle crossowe dociera sie tylko chwile. W miejscu to tak tylko, zeby sie rozgrzal. pierwsza jazda kilkanascie minut bez katowania. Zbiornik paliwa z bogatsza mieszanka, delikatniej, bez katowania, bez dlugiego trzymania na wysokich obrotach. Pozniej tylko ogien...
;D

- ddit
- Świeżak
Re: Docieranie.
Jacak napisał(a):Witam. Czy abym dotarł motor to muszę nim jeździć na małych obrotach. Czy mogę go po prostu odpalić i zostawić na 2h ?. Proszę o szybką odpowiedz. Pozdrawiam
Kochani koledzy, myślę, że zapomnieliśmy wszyscy czy to docieranie silnika z nikasilem, z tuleją nową i nowym tłokiem, tylko nowy tłok, szlif i jeszcze inne kombinacje. Sam jestem ciekawy Waszych opinii8, a może to nie ma znaczenia czyli docieranie wciąż takie samo, aha i czy to 2T czy 4T. Czy to wszystko ma znaczenie czy nie przy docierce.
-
Hamulec - Bywalec
z tego co wiem to kolega dociera yz 85
wiec 2 sów. czy ma tuleje nie wiem. ale wiem napewno że czas docierania na nicasilach jest znacznie krótszy. pozatym tłoki są czesto pokryte teflonem< to czarne> co róznież skraca czas docierania

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 39 gości