co wlac ?
• Strona 1 z 1
co wlac ?
musze wymienic olejj w CRce i tak wszedłem na strone castrola wybrałem model honda cr 250 i mi wyskoczyły jakie oleje mozna lac do skrzyni bo o to głownie mi chodzi. i tam był olej niezły jakis ale na allegro wpisałem i pisze że to jakis trizone że chroni silnik sprzęgło i skrzynie i że jest idealny dla 4T i teraz pytanie czy mozna go lac do 2t ? i jaka najlepsza gęstosc i lepkosc oleju ? bo słyszałem że powinien byc jakis specjalny do tych wysokoobrotowych kosiarek żeby sprzęgło sie dobrze slizgało i żeby oporów nie było ale zeby było smarowanie ?
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
-
Landryss25 - VIP Åšcigacz.pl
Za namową bardziej doświadczonych kolegów z forum do do swojej CeRki 2T leje półsyntetyk 10W/40 silnikowy samoch., rzadki, dobre smarowanie.
Tylko na torze. | Honda CR 125 - Osobniku! Do Ciebie piszę! Narzekasz, że bez przerwy Ci mocy brakuje? Jeśli tak, ta czerwona diablica pokaże Ci , gdzie jest Twoje miejsce! Normalnie Cię sponiewiera! | http://www.youtube.com/watch?v=6FQG7Eqwtow
-
Hamulec - Bywalec
Fajnych masz tych "bardziej doświadczonych" kolegów
.
Przecież w silnikach dwusuwowych olej który wlewamy do silnika, smaruje tylko zębatki skrzyni biegów i mokre sprzęgło.
Natomiast o elementy silnika dba mieszanka paliwowo-olejowo-powietrzna i o jej właściwości smarne (dobry gatunek oleju w dozowniku) należy się martwić.

Przecież w silnikach dwusuwowych olej który wlewamy do silnika, smaruje tylko zębatki skrzyni biegów i mokre sprzęgło.
Natomiast o elementy silnika dba mieszanka paliwowo-olejowo-powietrzna i o jej właściwości smarne (dobry gatunek oleju w dozowniku) należy się martwić.
DR125se
- sito79
- Świeżak
no do dozownika to wiem jaki lac. natomiast ktos mi doradził że do sprzęgła że tam ma duzo wyższe obroty niz w normalnych endurakach trzeba lac nieco zadszy lub mniej lepki własnie nie wiem olej żeby sprzęgło lepiej sie slizgało i mniej zuzywało. ale skoro mówicie 10w 40 to taki zaleje 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
oo nowa koncepcja do skrzyn. mam gdzies taki ale z tego co widziałem on jest jak woda? nie będzie za rzadki ?
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Właściwie to prawie każdy olej będzie dobry byle byś go w miarę często zmieniał. Ja jeździłem 125 dualsportem na hipolu za 15zł. Zrobiłem ponad 10tyś km i nie odnotowałem po oględzinach większego zużycia sprzęgła czy jakichkolwiek elementów skrzyni.
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Åšcigacz.pl
nom ja to samo do dt hipol i poszedł tylko że w DT 12 tysięcy obortów jest max i nie ma takich przeciązen jak w wysokoobrotowych kosiarach
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
... saito79 w/wymieniony przeze mnie olej leje do skrzyni, a do paliwa castrol to chyba jasne.
Tylko na torze. | Honda CR 125 - Osobniku! Do Ciebie piszę! Narzekasz, że bez przerwy Ci mocy brakuje? Jeśli tak, ta czerwona diablica pokaże Ci , gdzie jest Twoje miejsce! Normalnie Cię sponiewiera! | http://www.youtube.com/watch?v=6FQG7Eqwtow
-
Hamulec - Bywalec
ddit ja przy mojej CeRce wymieniam co 3 godz. max 5 godz. Na tym co piszę jest o niebo lepiej, wiem bo jak jeżdziłem na hipolu to mi sprzęgło lekko łapało, bo był chyba zagęsty.
-
Hamulec - Bywalec
Bo hipol to olej gorszy niż kujawski... jeszcze w wyczynówce...
Husqvarna WR

motoktos napisał(a):Bez obaw możesz kupić takową Yamahę, właśnie dla początkujących jest ten sprzęt, dla początkujących jest on właśnie.
-
panzernacker - Bywalec
... w imieniu swoim i innych użytkowników co mają olej również w głowie nie dziękuję za tą odpowiedż. Człowieku nie wstyd Ci, aha , bo jesteś anonimowym bohaterem.
-
Hamulec - Bywalec
Rozumiem, ze hipol zdecydowanie nie jest najlepszym rozwiazaniem dla silnika, ale jednak MadM@rcin-inie nie zawsze serwisowka to jedyny, najlepszy sposob na dbanie o moto. Napewno nie jest to najtanszy sposob, a czasmi "po kosztach " mozna utrzymac moto w tym samym stanie!
- ddit
- Świeżak
MadM@rcin napisał(a):Wstydem jest niewiedza jaka zaprezentowal henio majac moto nie wie jaki olej zalac a wystarczy sciagnac jakas serwisowke albo poszukac na stronie producenta to nie boli przeciez
forum jest chyba od tego rzeby pomóc, no ale jak taki cwaniak jesteś i będziesz się coś pytał też cię ktoś odeśle do www.google.pl
ja lejÄ™ motul 10W40 i jest git

sprzedam :
- Sony Ericson P99i (700pln)
- Nowe sprzęgło do Aprili Rx 50 (90 zł)

- Sony Ericson P99i (700pln)

- Nowe sprzęgło do Aprili Rx 50 (90 zł)
-
bastus - Bywalec
dokładnie. duzo róznych rzeczy słysze. jedni mówią aby było jedni że musi byc odpowiednia gęstosc lepkosc i tak dalej. a forum jest od tego żeby sie pytac o takie cos.
rózne są firmy olejów przecież. dzięki zaleje jakis dobry motul 10 w 40 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
MadM@rcin napisał(a):Wstydem jest niewiedza jaka zaprezentowal henio majac moto nie wie jaki olej zalac a wystarczy sciagnac jakas serwisowke albo poszukac na stronie producenta to nie boli przeciez
To wcale nie było głupie pytanie, a jak masz doświadczenie to nie możesz po prostu odpowiedzieć koledze?
Na przykład dla mojego moto serwisówka przewiduje 5 specyfikacji olejów, w zależności od temperatury otoczenia.
- tytusso
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 28 gości