Pompa hamulcowa - tył
• Strona 1 z 1
Pompa hamulcowa - tył
Witam,
mam problem z tylnym hamulcem, a mianowicie czyściłem cały uklad hamulcowy i przód i tył. Przed operacją wszystko działąło ok. Przód po 10 minutach udało sie doprowadzić do należytego stanu. Po złożeniu nie moge ogarnąć tylnego hamulca.
Wiem, że odpowietrzenie tyłu nie należy do najprzyjemniejszych zajęć ale bez przesady. Strzykawką zapodałem płyn do całego układu a pedał jak był miękki tak jest. Dodatkowo zauważyłem że jak mam odkręcony zbiorniczek to przy pompowaniu wypycha płyn zbiorniczkiem, nie moge miec tam wiecej niż pół bo aż się wylewa. A jak zakręce zbiorniczek to jest charakterystyczne "pssss" z łączenia przy pompie (wężyka od zbiorniczka do pompy). Wężyk wymieniłem na nowy i to samo.
Moje pytanie: czy pompa mogła paść tak nagle i trzeba wymienić/regenerować, czy nieudolnie to odpowietrzam ??
Moto do ktm lc2 jak by to miało znaczenie.
Pozdrawiam
mam problem z tylnym hamulcem, a mianowicie czyściłem cały uklad hamulcowy i przód i tył. Przed operacją wszystko działąło ok. Przód po 10 minutach udało sie doprowadzić do należytego stanu. Po złożeniu nie moge ogarnąć tylnego hamulca.
Wiem, że odpowietrzenie tyłu nie należy do najprzyjemniejszych zajęć ale bez przesady. Strzykawką zapodałem płyn do całego układu a pedał jak był miękki tak jest. Dodatkowo zauważyłem że jak mam odkręcony zbiorniczek to przy pompowaniu wypycha płyn zbiorniczkiem, nie moge miec tam wiecej niż pół bo aż się wylewa. A jak zakręce zbiorniczek to jest charakterystyczne "pssss" z łączenia przy pompie (wężyka od zbiorniczka do pompy). Wężyk wymieniłem na nowy i to samo.
Moje pytanie: czy pompa mogła paść tak nagle i trzeba wymienić/regenerować, czy nieudolnie to odpowietrzam ??
Moto do ktm lc2 jak by to miało znaczenie.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 13/9/2016, 12:48 przez KrzysztofP, łącznie edytowano 1 raz
- KrzysztofP
- Świeżak
a nie sciągałeś gumek na tłoczku ? moze odwrotnie załozyłeś albo coś przyciąłeś. jeżeli poskłądałes poprawnie to musi działać. czasami tak jest że nawet jak nabijesz płynu to w pompie jest duzo powietrza i tłoczysz tylko powietrze
. trzeba sie troche pobawic. mozna popróbować np zdjąć zacisk i unieść go do góry ( powietrze pójdzie d o góry i wtedy przy zacisku upuszczasz płyn z powietrzem. albo odwrotnie - pompa w góre, i powietrze sie tam znajdzie, i powinno uciec zbiorniczkiem wyrównawczym. dla pewnosci poluzuj również regulacje na pompie, ewentualnie nie tyle poluzuj, co sie upewnij że dzwignia w stanie "spoczynku" nie wpycha ani troche tłoczka w pompie

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
henio12323 napisał(a):a nie sciągałeś gumek na tłoczku ? moze odwrotnie załozyłeś albo coś przyciąłeś. jeżeli poskłądałes poprawnie to musi działać.
zależy o którym tłoczku mówisz...?? Jeżeli chodzi Ci o tłoczek z zacisku to go nie wyciągałem, tylko wcisnąłem do końca bo zmieniałem klocki. A jeżeli chodzi o pompę to tak rozkręciłem ją na części pierwsze żeby zobaczyć w jakim stanie są gumki itp, wszystko poskładałem tak jak było i owe gumki wyglądają nieźle.
Z unoszeniem pompki, zacisku, układaniem wszystkiego pionowo, wciskaniem strzykawką przez odpowietrznik, zaciąganiem strzykawką przez odpowietrznik, heh wszystkie te metody znałem czy wygrzebałem z neta i wypróbowałem i dalej dupa

Ale spróbuje z tą śruba regulacyjną bo rzeczywiście bawiłem się nią i możliwe że hamulec w "stanie spoczynku" naciska już na tloczek pompki.
- KrzysztofP
- Świeżak
chodzi o pompe. kombinuj dalej, albo pompuj aż pójdzie, też w teorii jak dasz pompe wyżej, niz zacisk. i odkręcisz odpowietrznik w zacisku powinno grawitacyjnie sie odpowietrzyć ( moze nie w 100% ale jednak )
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości