Pierwszy motocykl
• Strona 1 z 1
Pierwszy motocykl
Witam
Chciałbym kupić pierwszy motocykl,mój budżet to tylko 2000 zł.
I mam dylemat:Yamaha dt 80 jakaś starsza czy może chińczyk typu diabolini? Jeździł bym po bezdrożach,czasami lesie ale jeździł bym lekko tzn nie katował.A może jakiś inny motocykl? Proszę o odpowiedź,pozdrawiam
Chciałbym kupić pierwszy motocykl,mój budżet to tylko 2000 zł.
I mam dylemat:Yamaha dt 80 jakaś starsza czy może chińczyk typu diabolini? Jeździł bym po bezdrożach,czasami lesie ale jeździł bym lekko tzn nie katował.A może jakiś inny motocykl? Proszę o odpowiedź,pozdrawiam
- MareK12345
- Świeżak
Chińczyk niema mowy tym długo nie pojeździsz bo się rozsypie i więcej przy tym dłubania niż jazdy.Lepiej kup firmowego np.ktm,yamaha itp.A tak w ogóle trochę trudno ci będzie znaleźć crossa w tobrym stanie za 2000 zł.Na twoim miejscu bym zaoszczędził jeszcze ze 4000 zł i kupił ktma z 2008 roku w dobrym stanie ( ;
- jankes320
- Świeżak
Pokaż mi tego ktm w dobrym stanie z 2008 za 6tysi.
Bierz yamaszke, do 2k jedynie dt może mtx. Pamiętaj że za 2tys moto będzie jeżdżące, ale wciąż wymagające opieki i wkładu $$.
Pewnie jesteś młody i rodzince finansują ale nie daj się namówić na chińczyka bo nowy albo prawie nowy. Wiadomo jak to rodzice wolą kupić nowy, bo nowy to nowy i pojeździsz.
Szukaj dt i będziesz zadowolony.
Bierz yamaszke, do 2k jedynie dt może mtx. Pamiętaj że za 2tys moto będzie jeżdżące, ale wciąż wymagające opieki i wkładu $$.
Pewnie jesteś młody i rodzince finansują ale nie daj się namówić na chińczyka bo nowy albo prawie nowy. Wiadomo jak to rodzice wolą kupić nowy, bo nowy to nowy i pojeździsz.
Szukaj dt i będziesz zadowolony.
- wishtest
- Świeżak
popieram - yamah dt, honda mtx dwa najlepsze i najtansze piździki
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Właśnie zbieram od tamtego roku i na zbierałem około 1800 zł sam a rodzice dołożą max 200-300 zł i nie chciałbym kupić jakiegoś złomu 

- MareK12345
- Świeżak
Witam.Nie słuchaj że chińczyki to gówno itd,posiadam diabolini 250 i jakoś nic Mi się nie jebie,a na manetce nie oszczędzam
) trzeba jeszcze umieć obchodzić się ze sprzętem i dbać o silnik. A gwarantuję,że nic się nie zjebie.
U nas koleszka kupił jakiś czas temu raptor'a 660,jego sprzęt częściej stoi niż mój chińczyk...
Pozdrawiam

U nas koleszka kupił jakiś czas temu raptor'a 660,jego sprzęt częściej stoi niż mój chińczyk...

Pozdrawiam
-
cyshe - Świeżak
to czy kupisz złom to juz zalezy od ciebie ;P najlepiej poszukaj w okolicy kogos kto sie zna, mechanika, albo kogos kto w tym dłubie i niech oceni z toba taka maszyne, zdrowy japoniec jeździ 5X lepiej niz chinczyk i jest mało awaryjny.
cyshe - super że ci sie nie sypie
do czasu. i dobrze że jestes zadowolony bo o to w tych chodzi, życze ci tylko żebys nie stracił zapału do offroadu, i za pare lat kupił sobie inne moto - markowe, zobaczysz róznice i wspomnisz moje słowa ;P
cyshe - super że ci sie nie sypie

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
A opłaca się kupować coś starszego niż 1990? Czy to się będzie juz sypać? Sorki za takie pytania ale jestem nowy w tym temacie xd
- MareK12345
- Świeżak
Możesz kupić i z lat 80tych, ważne żeby stan był dobry. Ja kupiłem swoją DTtkę z '95r i była dobita, mechanik chyba jeszcze na procentach był jak oglądał ze mną... Ważne żeby stan ocenić. Możesz kupić i z 2010roku a może być bardziej zajeżdżona niż nie jeden "zabytek" z lat 80/90tych... Tak jak Henio napisał, zdrowy japoniec nawet z 20lat starszy będzie 5x lepszy niż nowy chinol a o awariach już nie wspominając. Chinolem wyjedziesz w teren raz i możesz wrócić ale z samą ramą i kawałkiem silnika bez zawieszenia
Ale im nowsze tym lepiej jeśli chodzi np. o części, łatwiej może być zdobyć, do takiego 30letniego sprzętu (nie WSKi
) może być problem z jakąś uszczelką czy coś bo może być już nie produkowana czy coś... Ale kieruj się i tak tym czy moto nie dobite.

Ale im nowsze tym lepiej jeśli chodzi np. o części, łatwiej może być zdobyć, do takiego 30letniego sprzętu (nie WSKi

- kotlet9696
- Świeżak
miałem DTtke 50tke, nie wiem który rok, ale sprzed 90 roku chociaz model produkowany jeszcze po latach 90 bo to model lc2. i kupiłem za 3500 ( kilkanascie lat temu
)na prawde igiełke, sciąganą z japonii, nie było sie mozna do niczego przyczepić, ale sie nic nie znałem i ostro ją zazynałem. jeździłem pół roku praktycznie bez uszczelki pod głowicą i bez wody w chłodnicy ;D ( uszczelke wydmuchało, wode co wlałem to tłumikiem uciekała, ledwo odpalała ale tak jeździłem
) i to że to wszystko wytrzymywała to teraz dla mnie cud ;D i fakt że to sprzety nie do zabicia praktycznie. wada jedynie była kopka - i to norma w tych modelach chociaz rozwiązanie to tokarz który dorobi tulejke za dwa piwa i po sprawie. DTtka super zawieszenia nie ma ( mtx miał lepsze bo tez miałem ) i w swojej wahacz pogiąłem od skoków. ale ja miałem wersje z takim słabym wahaczem z cienkich rurek, nowsze były wytrzymalsze. zdazało sie że moto pchałem do domu, ale w sumie nigdy z takiej przyczyny typu cos sie urwało, cos padło i nie pali itp. zawsze albo koniec wahy, albo łancuch strzelił albo swieca padła - czyliu cos co mogło sie stac praktycznie w kazdym moto.
a chinczyk - zawsze wieksza niewiadoma, kumpel miał to na kazdy ywjazd brał kilka poxilin, trytytki, i dwa komplety kluczy ;D bo nigdy nie wiadomo co trzeba było na "trasie' zrobić. ale tez w sumie jeździł i prócz takich rzeczy jak spadający łancuch, czy co chwile padające hamulce ( i brak zawieszenia ;P ) jeździło moto jak trzeba.
i jak pisałem teraz mi sie przypomniało honde mtx miałem chyba 1985 rocznik - a na pewno model z tego roku, i w sumie też aby waha i olej i ja sie bałem osłonki na łancuch w niej sciągnąć zeby czegos nie zepsuć. i tez jeżdzona ostro a nigdy mnie w sumie nie zawiodła.

a chinczyk - zawsze wieksza niewiadoma, kumpel miał to na kazdy ywjazd brał kilka poxilin, trytytki, i dwa komplety kluczy ;D bo nigdy nie wiadomo co trzeba było na "trasie' zrobić. ale tez w sumie jeździł i prócz takich rzeczy jak spadający łancuch, czy co chwile padające hamulce ( i brak zawieszenia ;P ) jeździło moto jak trzeba.
i jak pisałem teraz mi sie przypomniało honde mtx miałem chyba 1985 rocznik - a na pewno model z tego roku, i w sumie też aby waha i olej i ja sie bałem osłonki na łancuch w niej sciągnąć zeby czegos nie zepsuć. i tez jeżdzona ostro a nigdy mnie w sumie nie zawiodła.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
henio12323 napisał(a):to czy kupisz złom to juz zalezy od ciebie ;P najlepiej poszukaj w okolicy kogos kto sie zna, mechanika, albo kogos kto w tym dłubie i niech oceni z toba taka maszyne, zdrowy japoniec jeździ 5X lepiej niz chinczyk i jest mało awaryjny.
cyshe - super że ci sie nie sypiedo czasu. i dobrze że jestes zadowolony bo o to w tych chodzi, życze ci tylko żebys nie stracił zapału do offroadu, i za pare lat kupił sobie inne moto - markowe, zobaczysz róznice i wspomnisz moje słowa ;P
No wiadomo że markowe maszyny są lepiej wykonane,wytrzymalsze itd,250 chinol a 250 markowy,na pewno jest różnica,nie mówię że nie,ale diabolini już drugi sezon i puki co nic,czasem gaznik sie zawiesi

Pozdro
-
cyshe - Świeżak
Witam.Nie słuchaj że chińczyki to g.... itd,posiadam diabolini 250 i jakoś nic Mi się nie jebie,a na manetce nie oszczędzam Smile) trzeba jeszcze umieć obchodzić się ze sprzętem i dbać o silnik. A gwarantuję,że nic się nie zjebie.
U nas koleszka kupił jakiś czas temu raptor'a 660,jego sprzęt częściej stoi niż mój chińczyk... Smile
Pozdrawiam
No wiadomo że markowe maszyny są lepiej wykonane,wytrzymalsze itd,250 chinol a 250 markowy,na pewno jest różnica,nie mówię że nie,ale diabolini już drugi sezon i puki co nic,czasem gaznik sie zawiesi Very Happy poza tym dziękować bogu to nic Very Happy hehe
Pozdro
He, he, he... Sam sobie przeczysz... Jak napisałem w innym temacie sam nie wiesz co piszesz. A skoro nie wiesz, to nie udzielaj rad innym w takich tematach. Masz chinola, jeździsz po podwórku i mówisz, że się nie sypie. Przykro mi bardzo ale jak sam napisałeś i jak wszyscy odpowiadający w tym temacie wiedzą, chińczyk jest beznadziejnie wykonany w porównaniu do japońców.
- kotlet9696
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości