Jaki moto wybrac? ( za czym się rozglądać? )
• Strona 1 z 1
Jaki moto wybrac? ( za czym się rozglądać? )
Witam wszystkich!
Chciałbym zakupić moto na przyszły sezon chodzi mi o crossa, mieszkam na wsi niedaleko jest tor crossowy, który może w przyszłości odwiedzę jak nieco nabiorę doświadczenia. Chciałbym od was uzyskać rady dotyczące zakupu crossa - czym się kierować, na co zwracać uwagę i co najważniejsze czego szukać - marka pojemność co jest awaryjne co mniej itd.
- mam 25 lat, wzrost 184 cm, waga 77 kg
- doświadczenie w takiego typu motorach - żadne ( jeździłem kumpli: RM125, KTM 525EXC, KTM 250 sxf - przejażdżka po polnej drodze ). Natomiast miałem kilka maszyn: motorynka, simson, MZ 250, R6, ostatni sprzęt to CBR600RR.
- moto ma być na wyjazdy weekendowe, po polnych drogach, polu, las, może w przyszłości tor.
- będzie jeżdzony rekreacyjnie dla przyjemności i frajdy
- nie musi być do rejestracji
BUDŻET DO 8 tyś ZA MOTO.
Co radzicie? Jaka marka / model ?
Chciałbym zakupić moto na przyszły sezon chodzi mi o crossa, mieszkam na wsi niedaleko jest tor crossowy, który może w przyszłości odwiedzę jak nieco nabiorę doświadczenia. Chciałbym od was uzyskać rady dotyczące zakupu crossa - czym się kierować, na co zwracać uwagę i co najważniejsze czego szukać - marka pojemność co jest awaryjne co mniej itd.
- mam 25 lat, wzrost 184 cm, waga 77 kg
- doświadczenie w takiego typu motorach - żadne ( jeździłem kumpli: RM125, KTM 525EXC, KTM 250 sxf - przejażdżka po polnej drodze ). Natomiast miałem kilka maszyn: motorynka, simson, MZ 250, R6, ostatni sprzęt to CBR600RR.
- moto ma być na wyjazdy weekendowe, po polnych drogach, polu, las, może w przyszłości tor.
- będzie jeżdzony rekreacyjnie dla przyjemności i frajdy
- nie musi być do rejestracji
BUDŻET DO 8 tyś ZA MOTO.
Co radzicie? Jaka marka / model ?
- Nyzia666
- Świeżak
to tak
jak pola lasy, czasem tor to duzo lepiej kupic enduro.
teraz pytanie czy idziemy budżetowo czy hardcorowo
opcja hardcore - motocykl lekki mocny, typu własnie ktma exc 525, - drogie i częste remonty, duzo zabawy po i przed kazda jazdą, trzeba dbać itp itd. tutaj polecam exc-f 250 w 4t, exc 400, exc w 2T pojemnosc 200 max 250. yamaha wr 250 / 400 kwestia doboru pojemnosci powinna wynikać z terenu i umiejętnosci, mniejsze pojemnosci bedą lepsze w ciezkim terenie, 2T to całkiem proponuje w klimaty typu góry wąwozy itp. do polatania po prostej lepszy bedzie 4T. wiekszy bedzie sie ciezej prowadził w ciezkim terenie, ale na prostej bedzie miał przewage w postaci wielkiej elastyki silnika.
opcja budżetowa - klx 250, DR 400, raczej polecam opcje nr 2 fajne moto, idealne do takie polatania po lasach, a i na tor spoko mozna wjechac i sie pobawic ( chociaz nie wykręcisz najlepszego czasu na torze
) co wazne moto jest duuzo tansze w eksploatacji,
jak pola lasy, czasem tor to duzo lepiej kupic enduro.
teraz pytanie czy idziemy budżetowo czy hardcorowo
opcja hardcore - motocykl lekki mocny, typu własnie ktma exc 525, - drogie i częste remonty, duzo zabawy po i przed kazda jazdą, trzeba dbać itp itd. tutaj polecam exc-f 250 w 4t, exc 400, exc w 2T pojemnosc 200 max 250. yamaha wr 250 / 400 kwestia doboru pojemnosci powinna wynikać z terenu i umiejętnosci, mniejsze pojemnosci bedą lepsze w ciezkim terenie, 2T to całkiem proponuje w klimaty typu góry wąwozy itp. do polatania po prostej lepszy bedzie 4T. wiekszy bedzie sie ciezej prowadził w ciezkim terenie, ale na prostej bedzie miał przewage w postaci wielkiej elastyki silnika.
opcja budżetowa - klx 250, DR 400, raczej polecam opcje nr 2 fajne moto, idealne do takie polatania po lasach, a i na tor spoko mozna wjechac i sie pobawic ( chociaz nie wykręcisz najlepszego czasu na torze

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Znajomy mi radzi szukać 250 4T niby tansze w utrzymaniu i remonty nie tak często biorąc pod uwagę użytkowanie w weekendy.
KTM SXF250
Yamaha YZF250
Suzuki RMZ250
takie mi polecano, czy warto zwrócić uwagę? i czy w tym przedziale cenowym
KTM SXF250
Yamaha YZF250
Suzuki RMZ250
takie mi polecano, czy warto zwrócić uwagę? i czy w tym przedziale cenowym
- Nyzia666
- Świeżak
sprzety spoko na tor, po lesie na długich prostych szybko je zarzniesz bo maja bardzo niski v max.
skoro tam remonty nie często, to w DRZ w ogóle bys chyba nie robił
czy warto to juz twoja "brocha" wg mnie wyczynówka do lasu w tej pojemnosci to kiepski pomysł, wolne jęczy a nie jedzie, kiepski zawias i czeste remonty. z moimi całodniowymi wypadami 2-3 wyjazdy i juz na serwis zawory...olej itp...
skoro tam remonty nie często, to w DRZ w ogóle bys chyba nie robił

czy warto to juz twoja "brocha" wg mnie wyczynówka do lasu w tej pojemnosci to kiepski pomysł, wolne jęczy a nie jedzie, kiepski zawias i czeste remonty. z moimi całodniowymi wypadami 2-3 wyjazdy i juz na serwis zawory...olej itp...
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości