PoczÄ…tek z Enduro :D
• Strona 1 z 1
PoczÄ…tek z Enduro :D
Witam!
Od jakiegoś czasu zacząłem interesować się motocyklami itd...Moja uwaga padła szczególnie na Enduro czyli 70% jazda w terenie po lasach itp. i 30% jako jazda po drogach w celu np.dojazdu do szkoły.Mój dylemat polega na tym że jestem praktycznie zielony w tym temacie(kilka kółek małą motorynką enduro w ogródku znajomka) i nie mam pojęcia co powinienem zakupić na pierwszą maszynkę.Planuję zrobić prawko A1 na 125 cm3 i przymierzyć się do kupna jakiegoś 2T. Chciałem zwrócić się po poradę w stronę ludzi którzy mieli ten sam problem i mogą polecić kilka motorków które będą pasować na start.Jeżeli chodzi o wzrost to nie sprawia żadnego problemu bo na yamahę dt 125 kolegi wchodziłem bez oporu.Budżet jaki chciałbym przeznaczyć na moto to ~ 6-7k.
Od jakiegoś czasu zacząłem interesować się motocyklami itd...Moja uwaga padła szczególnie na Enduro czyli 70% jazda w terenie po lasach itp. i 30% jako jazda po drogach w celu np.dojazdu do szkoły.Mój dylemat polega na tym że jestem praktycznie zielony w tym temacie(kilka kółek małą motorynką enduro w ogródku znajomka) i nie mam pojęcia co powinienem zakupić na pierwszą maszynkę.Planuję zrobić prawko A1 na 125 cm3 i przymierzyć się do kupna jakiegoś 2T. Chciałem zwrócić się po poradę w stronę ludzi którzy mieli ten sam problem i mogą polecić kilka motorków które będą pasować na start.Jeżeli chodzi o wzrost to nie sprawia żadnego problemu bo na yamahę dt 125 kolegi wchodziłem bez oporu.Budżet jaki chciałbym przeznaczyć na moto to ~ 6-7k.
- Krzesław
- Świeżak
tutaj duzego wyboru nie masz w takim razie, za 6-7 tysiecy i troche asfaltu to tylko cos pokroju yamahy dt, obok DT masz ktm lc2, kawasaki kmx, aprilia rx, honda mtx / crm,
spoko sprzety do nauki, nie kosztują duzo. wyczynowka jak eXC jest do dorwania za 7 tysiecy ale bedzie mocno zmęczona życiem a po asfalcie bedzie mocno w tyłek dostawała, nie wyrobisz sie z remontami jak kiepsko trafisz
spoko sprzety do nauki, nie kosztują duzo. wyczynowka jak eXC jest do dorwania za 7 tysiecy ale bedzie mocno zmęczona życiem a po asfalcie bedzie mocno w tyłek dostawała, nie wyrobisz sie z remontami jak kiepsko trafisz

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Jeśli chodzi o DT nie za bardzo przypadła mi do gustu
Kawa KMX ma podobno przednie zawieszenie bardzo miękkie i części trudno znaleźć. Jeżeli miałbym wybrać coś z podanych to ktm lc2, aprilia rs i honda mtx/crm. Jednak nie wiem czym one się różnią i jakie są ich dane techniczne w porównaniu i + , -.Gdyby ktoś mógł porównać te motocykle byłbym bardzo wdzięczny 

- Krzesław
- Świeżak
Tak sie sklada ze bylem w posiasdaniu kmx a nastepnie crm.Fajne maszynki roznily sie ty ze kmx mial nieco gorszy zawias poniewaz w crm masz prawie to samo co w cr .Co do silnikow to troche sie roznily bo w crm mialem nicasil a w kmx tuleje i troszke inaczej oddawaly moc (lepiej crm) ale plusem kmx jest zawor KIPS sterowany moca silnika a w crm osobny silniczek.W crm sporo czesci pasuje od nsr .A z kmx od strony czesci nie bylo problemu z dostepem.
Four Stroke Power !
Husaberg fe 501
&
Mz Etz 251

Husaberg fe 501
&
Mz Etz 251
-
braaaap - Świeżak
cr ma całkiem inne ;P
ogólnie to temat 125 w 2T w soft enduro jest taki że one sie mocno nie róznią, nie ma przepaści. jak zawieszenie za miekkie to mozna sie pobawic i je utwardzić. pozatym to tylko "sucha teoria" jak ktoś siądzie z wyczynówki na DT 125 to taki moto nie skreca nie przyspiesza nie hamuje a zawieszenie to jakaś parodia. ale dla amatora to bedzie często i tak cos czego sie na początku nie wykorzysta
ogólnie to temat 125 w 2T w soft enduro jest taki że one sie mocno nie róznią, nie ma przepaści. jak zawieszenie za miekkie to mozna sie pobawic i je utwardzić. pozatym to tylko "sucha teoria" jak ktoś siądzie z wyczynówki na DT 125 to taki moto nie skreca nie przyspiesza nie hamuje a zawieszenie to jakaś parodia. ale dla amatora to bedzie często i tak cos czego sie na początku nie wykorzysta
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Henio wiesz o co mi chodzi bo crm to baza cr z dawnych lat wiec zawieszenie jest napewno lepszej klasy niz kmx czy dt jest duzo sztywniejsze ale bez przesady.Jak dla mnie zawias w crm to bajka w porownania do innych softow
Four Stroke Power !
Husaberg fe 501
&
Mz Etz 251

Husaberg fe 501
&
Mz Etz 251
-
braaaap - Świeżak
CRM z 96 roku moze ma zawieszenie jak z CR ale sprzed 90 roku.... ja tam niczeg specjalnego w nim nie widze. chyba ze mylisz CRM z CRE.
WRE fajne moto bo ona ma sporo wspólnego z WR cyz CR
WRE fajne moto bo ona ma sporo wspólnego z WR cyz CR
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Warto też pamiętać o awaryjności i dostępnych częsci zamiennych do motocykla. Moje pierwsze enduro to yamaha dt i polecam go bardzo. Jeśli nie jeżdziłeś nigdy na motocyklu to z pewnością 125 na początek starczy i ogólnie jeślij bedzie to pierwsze enduro to nie musisz zwracać uwagi i na detale bo profesjonalny endurowiec znajdzie różnice ale dla amatora jest to prawie nie wyczuwalne a poza tym bedziesz się uczył jeżdzić na tym sprzęcie wiec nie musi to być jakiś super nowy sprzęt
- FindMe#
- Świeżak
Widziałem się dzisiaj z kumplem od Yamahy DT 125 i powiem wam że chyba się do niej przekonałem...polecił mi kupno jakiejś z lat 80-90 bo są odblokowane już.Jednak mankament tkwi w tym że mało jest takich po porządnym remoncie i zadbanych.A wy co o tym myślicie? Kupować starszą a odblokowaną czy nowszą a "ujarzmioną"?Na co zwracać szczególną uwagę przy oględzinach?
- Krzesław
- Świeżak
Dlaczego akurat od 97?
Szukaj R 1988-2003 pierwsza i ostatnia jaką wyszła z fabryki różniła się kolorem i ilością blokad, Re 2004-2007 nowa buda +rozrusznik lub X-supermoto to samo co Re ale innne koła.
To w jaki sposób odblokować masz tutaj: http://yamahadt.net/zdejmowanie-blokad- ... -t992.html (W tych do 96 też większe dysze, podgrzewanie gaźnika i guma spod siedzenie jak w późniejszych)
Szukaj R 1988-2003 pierwsza i ostatnia jaką wyszła z fabryki różniła się kolorem i ilością blokad, Re 2004-2007 nowa buda +rozrusznik lub X-supermoto to samo co Re ale innne koła.
To w jaki sposób odblokować masz tutaj: http://yamahadt.net/zdejmowanie-blokad- ... -t992.html (W tych do 96 też większe dysze, podgrzewanie gaźnika i guma spod siedzenie jak w późniejszych)
Yamaha WR 450 2004
- Musicman1997
- Świeżak
im nowsza tym lepsza, a kup to na co cie stać
patrzeć na wszystko,m nie ma rzeczy zbędnych, najlepiej poszukaj i wex ze sobą kogos kto sie zna, sam i tak nie ocenisz jak sie nie znasz. nie musi byc po remoncie, mozesz ty go zrobić
patrzeć na wszystko,m nie ma rzeczy zbędnych, najlepiej poszukaj i wex ze sobą kogos kto sie zna, sam i tak nie ocenisz jak sie nie znasz. nie musi byc po remoncie, mozesz ty go zrobić

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 21 gości