kawasaki kx250f 04r wyrzuca plyn przelewem
• Strona 1 z 2 • 1, 2
kawasaki kx250f 04r wyrzuca plyn przelewem
witam
Zaczne od tego ze jestem i nie wiem czy dobrze zalozylem temat, za co z gory przepgraszam.
Jestem posiadaczem kawy od kilku i dzisiaj zobaczylem problem. Mianowicie na zimnym silniku jest wszystko ok. Problemy zaczynaja sie po rozgrznaiu, wtedy zaczyna wyrzucac plyn przelewem. Jak silnik ostygl dolalem jakies 100-200ml do stanu (caly uklad 1,1l). Problem jest w tym ze nie wiem czy zleci te 200ml i przestanie czy bedzie caly czas leciec az sie zagotuje. Wydaje mi sie ze nie jes to normalne, dlatego pisze tutaj i prosze o rady.
pozdrawiam
Zaczne od tego ze jestem i nie wiem czy dobrze zalozylem temat, za co z gory przepgraszam.
Jestem posiadaczem kawy od kilku i dzisiaj zobaczylem problem. Mianowicie na zimnym silniku jest wszystko ok. Problemy zaczynaja sie po rozgrznaiu, wtedy zaczyna wyrzucac plyn przelewem. Jak silnik ostygl dolalem jakies 100-200ml do stanu (caly uklad 1,1l). Problem jest w tym ze nie wiem czy zleci te 200ml i przestanie czy bedzie caly czas leciec az sie zagotuje. Wydaje mi sie ze nie jes to normalne, dlatego pisze tutaj i prosze o rady.
pozdrawiam
- krychollo
- Świeżak
w złym miejscu, powinienes napisac w dziale offroad, ale przeniosę juz
co do sprzętu płynu nigdy nie moze byc równiutko z korkie, zawsze go wyrzuci, powinno by troche nad zeberkami, jak wywala więcej to cos jest nie tak, i sprawdził bym pompe, i wymienił profilaktycznie uszczelke pod głowicą

co do sprzętu płynu nigdy nie moze byc równiutko z korkie, zawsze go wyrzuci, powinno by troche nad zeberkami, jak wywala więcej to cos jest nie tak, i sprawdził bym pompe, i wymienił profilaktycznie uszczelke pod głowicą
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
dzieki za uprzejmosc
tylko gdy odkrece korek to nie widac plynu i zebra chlodnicy sa suche takze nie wydaje mi sie zeby byl to prawidlowy stan. Jak moge sprawdzic pompe? jesli to uszczelka to nie powinno na zimnym dziac sie to samo ?

tylko gdy odkrece korek to nie widac plynu i zebra chlodnicy sa suche takze nie wydaje mi sie zeby byl to prawidlowy stan. Jak moge sprawdzic pompe? jesli to uszczelka to nie powinno na zimnym dziac sie to samo ?
- krychollo
- Świeżak
powinno ale jak sprawdzisz czy ci płyn wywali w kilka minut ? po 2-3 minutach silnik jest ciepły do tego czasu tyle co wywali to moze byc niezauwazalne.
zdejmij pokrywe pompy zobacz czy wirnik działa przy okazji czy nie ma luzów.
zdejmij pokrywe pompy zobacz czy wirnik działa przy okazji czy nie ma luzów.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
dzieki, jutro bede sprawdzal pompe. jesli otworze korek na zapalonym silniku to jakie powinny normalne objawy? dzisiaj wyjalem chlodnice i je przeplukalem od wewnatrz bo mialy nalot jakby rdzy, a od zewnatrz naprostowalem troche blaszek. (jak sprawdzalem chlodnice grzeja sie w miare rownomiernie ale szybko). myslalem ze to pomorze, jednak dalej to samo. na zimnym silniku ok, jade jakies 2km spokojnie, a pozniej jak odkrecam gaz to z przelewu leci strumien, uleci troche i przestaje :/
- krychollo
- Świeżak
Może korek trzeba wymienić D:
Honda Cr 125 | https://www.facebook.com/Polskietorymot ... 8453028154
- sylwek199888
- Świeżak
no to sprawdź też ten korek, rzeczywiscie moze guma juz nie trzyma i byle cisnienei i wyrzuca
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
przed chwila wyjechalem na niedokreconym korku. z przelewu przestal leciec plyn natomiast zaczol kapac z malego otworu na kadlubie pompy wody (z tego co wiem to jes to otwor kontrolny i nie powinno z niego chyba kapac )?? jak myslicie jest sens rozbierac zeby dostac sie do tej pompy i ja sprawdzic czy to bedzie uszczlka padnieta ??
- krychollo
- Świeżak
jeśli stamtąd kapie to jest sens rozbierać jak się posiada te uszczelki 

sx 200 | chomikuj.pl/godzillaaaa | http://schematy.netai.net
-
kris514 - VIP Åšcigacz.pl
edytuj posty
korek sprawdzisz podmieniając na inny albo wizualnie zobacz czy ta guma nie jest powygniatana czy popekana ( uszczelka gumowa na korku ) profilaktycnzie warto też czasem korek wymienic
skoro kapie to do pompy trzeba zajrzeć
korek sprawdzisz podmieniając na inny albo wizualnie zobacz czy ta guma nie jest powygniatana czy popekana ( uszczelka gumowa na korku ) profilaktycnzie warto też czasem korek wymienic
skoro kapie to do pompy trzeba zajrzeć
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
ale to czemu tam moze kapac ?
A to temu, że gdy zużywają się uszczelniacze pompy, to zaczyna tam lecieć płyn i aby to zauważyć, jest zrobiony taki patent. Kapie = wymiana uszczelniaczy
A to temu, że gdy zużywają się uszczelniacze pompy, to zaczyna tam lecieć płyn i aby to zauważyć, jest zrobiony taki patent. Kapie = wymiana uszczelniaczy

- sylwek199888
- Świeżak
rozkrecilem pokrywe i na pompie jest minimalny luz lewo, prawo. gdy naduszam kopke wirnik sie obraca, a z wezy chlodnicy slychac uwalniajace sie powietrze. rozkrecac dalej zeby dobrac sie do tych uszczelniaczy, czy to jest uszczelka ? to jest normalne ze slychac powietrze?
- krychollo
- Świeżak
wydaje ci sie że słychac powietrze nic tam nie słychac, powietrze jest pewnie z airboxa zasysane.
skoro jest na pompie jakikolwiek luz to zdejmuj cała pokrywe, do wymiany bedzie zapewne uszczelka pokrywy ( wątpie że starą odratujesz ale jeśli to jak nie masz kasy mozesz próbowac załozyc starą np dokładając pasty uszczelniającej np dirko, tylko że taka pasta kosztuje moze i wiecej niz uszczelka wiec pomysl ) do tego na pewno 2 łozyska pompy wody i dwa uszczelniacze.
skoro jest na pompie jakikolwiek luz to zdejmuj cała pokrywe, do wymiany bedzie zapewne uszczelka pokrywy ( wątpie że starą odratujesz ale jeśli to jak nie masz kasy mozesz próbowac załozyc starą np dokładając pasty uszczelniającej np dirko, tylko że taka pasta kosztuje moze i wiecej niz uszczelka wiec pomysl ) do tego na pewno 2 łozyska pompy wody i dwa uszczelniacze.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
spojrzcie swoim okiem jak wyglada uszczelniacz pod wirnikiem i jak myslicie moze to byc przyczyna??
<a href=http://zapodaj.net/131ffa30558d9.jpg.html>WP_20140713_008.jpg</a>
przepraszam za jakosc zdjecia
jak juz mam to wszystko rozkrecone to zamawiam zestaw naprawczy pompy i bede dzialal.
tylko tak mysle czy to rozwiaze moj problem bo nie bardzo rozumiem co maja uszczelniacze do wyrzucania plynu przelewem?
[quote="henio12323"]wydaje ci sie że słychac powietrze nic tam nie słychac, powietrze jest pewnie z airboxa zasysane.
nigdy predzej nie slyszalem tkiego dzwieku powietrza dopiero gdy spuscilem plyn i zdjelem 2 weze od pompy wody. jest to wyrazny dzwiek podobny do tego na cieplym ssaniu
<a href=http://zapodaj.net/131ffa30558d9.jpg.html>WP_20140713_008.jpg</a>
przepraszam za jakosc zdjecia
jak juz mam to wszystko rozkrecone to zamawiam zestaw naprawczy pompy i bede dzialal.
tylko tak mysle czy to rozwiaze moj problem bo nie bardzo rozumiem co maja uszczelniacze do wyrzucania plynu przelewem?
[quote="henio12323"]wydaje ci sie że słychac powietrze nic tam nie słychac, powietrze jest pewnie z airboxa zasysane.
nigdy predzej nie slyszalem tkiego dzwieku powietrza dopiero gdy spuscilem plyn i zdjelem 2 weze od pompy wody. jest to wyrazny dzwiek podobny do tego na cieplym ssaniu
- krychollo
- Świeżak
są dwa uszczelniacze, jeśli jeden przepuszcza płyn, to płyn przechodzi pomiędzy te dwa uszczelniacze, pomiędzy którymi jest dziurka i leci przez nią ;]
są dwa uszczelniacze, jeśli jeden przepuszcza płyn, to płyn przechodzi pomiędzy te dwa uszczelniacze, pomiędzy którymi jest dziurka i leci przez nią ;]
- sylwek199888
- Świeżak
sylwek199888 napisał(a):tylko tak mysle czy to rozwiaze moj problem bo nie bardzo rozumiem co maja uszczelniacze do wyrzucania plynu przelewem?
tak tylko ze plyn zaczol leciec ta dziurka w momencie gdy wyjechalem na niedokreconym korku. jesli korek jest normalnie zakrecony plyn wylatuje przelewem.
dzisiaj zamowilem zestaw naprawczy pompy i zobaczymy czy to pomoze.
- krychollo
- Świeżak
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości