Zobacz wątek - Motocross pare pytań.
NAS Analytics TAG

Motocross pare pytań.

Enduro, Cross
_________

Postprzez Manhatan » 1/4/2009, 10:24

Jazda po lasach państwowych jak i prywatnych bez zgody właściciela jest zabroniona!
Jeśli mam być szczery, to podejrzewam, że raczej marne szanse na zaistnienie w Mistrzostwach Polski. Może jakieś tam miejsca w Pucharze kiedyś, jeśli miałbyś spore zaplecze finansowe i dużo trenował, najlepiej z fachowcami. Poza tym, marne szanse. Musisz sobie też zdać sprawę, że kupno motocykla i ciuchów za 10k zł to tylko wierzchołek góry lodowej... Regularne treningi wyjazdy itd. kosztują więcej niż może Ci się wydawać. Średnie utrzymanie motocykla w sezonie przez osobę, która zajmuje się tym tylko i wyłącznie amatorsko, dla przyjemności to i tak wydatek rzędu kilku tysięcy złotych sezonowo. Niestety takie są realia i trzeba się z tym pogodzić.
Co do FMX'u, to proponuję wcześniej jednak pojeździć i poskakać normalne dirtowe hopy, bo wbrew pozorom, można sobie szybko krzywdę zrobić, szczególnie gdy nie ma się opanowanych zachowań i technik każdej z faz lotu. Raz, drugi, trzeci się uda, myślisz, że jesteś kozak, a potem lecisz na ryj, bo coś poszło nie tak jak dotychczas, a sam nie potrafisz nad tym zapanować...

Kupuj crossówę i zobacz czy Ci się to podoba. Pytanie, czy musisz być od razu Mistrzem Polski, żeby jeździć? Może warto jeździć po prostu dla przyjemności i starać się szlifować technikę i prędkość, by być jak najlepszym? Nie koniecznie trzeba być w czołówce, żeby czerpać z tego przyjemności - warto o tym pamiętać ;)

Pzdr.
"Hope is when we feel the pain that makes us try again"
Manhatan
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Misha600 » 1/4/2009, 12:52

Rozumiem ale myśle przyszłościowo trochę wiadomo ojciec nie będzie wiecznym sponsorem a fajnie jak byłyby z tego jakieś pieniądze nie mówie tu o milionach ale o zwykłych pieniądzach na motor.
P.S.Manhatan czy na wysokość 188cm wzrostu rm 125 byłby dobry?Widzę że posiadasz owy motor:)Słyszałem że dla super wysokich ludzi dobre są hondy bo śa duże ale ja nie jestem jakimś wielkoludem...
Misha600
Świeżak

Postprzez Manhatan » 1/4/2009, 19:14

To teraz przykre realia: W Polsce nie ma z motocrossu żadnych dochodów. Mimo iż za zwycięstwa są niejakie nagrody pieniężne, to i tak nie jesteś w stanie za to utrzymać motocykla. Co gorsza, jeszcze więcej niż w przypadku amatorszczyzny będziesz musiał w niego włożyć floty. Tak więc, czy będziesz latał po polu, czy na poziomie MP i tak będą to duże koszty, których na pewno nie pokryjesz za pieniądze z wygranych (to taka optymistyczna wersja, że będziesz drugim Lonką)

Co do RM. Sam mam 187cm wzrostu i nie narzekam. Wprawdzie mam niską kierę i trochę mi to wadzi, jednak zakładając podwyższenia i wysoką kierę będzie ok. Co do wielkości, to raczej się nie różni w porównaniu do innych setek. Prawda jest taka, że wysokość siodła jest porównywalna we wszystkich japońcach. KTM jako taki jest w porównaniu do reszty bardzo filigranowy, jednak ma to swoje plusy, jak chociażby poręczność. Ogólnie mówiąc, dasz radę ;)
"Hope is when we feel the pain that makes us try again"
Manhatan
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Misha600 » 2/4/2009, 17:05

Więc motocross w Polsce jest aż tak ubogi? Naprawdę nawet najlepsi nie mają z tego kokosów?trudno mi w to uwierzyć ale chyba przez to że jedyny motocross jaki oglądam to amerykański a tam sponsorzy i kasa sama się znajduje...Trochę beznadziejnie że w Polsce marnuje się tyle talentów bo podejrzewam że jakbyśmy poszukali to sporo ludzi odchodzi od motocrossu czy innych dyscyplin tylko z powodów finansowych ahh te realia:)
Misha600
Świeżak

Postprzez Bostorn » 2/4/2009, 19:01

życie kolego.... życie.. w szarej, Polskiej rzeczywistości.... :/
Oleje motocyklowe,samochodowe,smary,chemia, części,naprawy
Bostorn
Moderator

Postprzez Kamillo86 » 4/4/2009, 08:50

Może potrzeba jeszcze czasu By ten sport u nas zaistniał wezmy pod uwage ze coraz czesciej o tym słychac w mediach teraz nam pozostaje albo czekac albo wyjechac za granice gdzie mozna sie dorobic kasy ;)
Pal Gume nie dusze:)
Kamillo86
Świeżak

Postprzez henio12323 » 4/4/2009, 09:52

wiesz co ci radze jak chcesz sie nauczyc skakac ? zrób sobie londowanie dłuższy niekoniecznie mocno nachylony zjazd, i zbuduj sobie rampe, poszperaj gdzies poszukaj planów takiej, i powiedzmy długosc 2 mnetry wysokosc wybicia powiedzmy 1 metr. i skacz narazie tak potem ci sie znudzi to oddalasz rampe od tego najazdu, potem doczepiasz więcej desek żeby rampa była dłuzsza i wyższa. na allegro ktos sprzedawał niedawno RM 125 i dozucał rampe długosc 3 metry czy tam 4 a wysokosc ze 2 moze metry. i mówi że skakał z niej na 13 metrów :P
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
henio12323
Moderator

Poprzednia strona

Powrót do Offroad

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 37 gości

na górê