Wymiana tłoka. Jak to zrobic?;]
• Strona 2 z 2 • 1, 2
weteran napisaÅ‚(a):Motocykla crossowego praktycznie siÄ™ nie dociera. Wymiana tÅ‚oka co 15 godz. myÅ›lÄ™ maks 30 godz. oczywiÅ›cie 2T. Docieranie – po wymianie tÅ‚oka to: odpalenie motocykla i praca na wolnych obrotach okoÅ‚o 10 min. Po wystudzeniu silnika zagrzanie go i potem już peÅ‚en gaz. Zawsze tak robiÄ™ i nigdy nie byÅ‚o jakiegoÅ› problemu. OczywiÅ›cie dotyczy to cylindra z nikasilem. Jestem zagorzaÅ‚ym przeciwnikiem tulei żeliwnej. Nigdy bym takiej nie wstawiÅ‚ do swego silnika, a zwiÄ…zku z tym nie wypowiadam siÄ™ jak docierać taki silnik.
Weteran, jestes moj czlowiek;]. Tez tak uwazam.
Tak sie zastanawialem, czy zdejmowac ta glowice, czy nie i sam nie wiem. Z jednej strony nie musze i zaoszczedze na uszczelakch, a takze pracy;p, ale z drugiej zobacze jak to wszystko wyglada i czy wszystko gra;]. doradzcie.
ps. u mnie chyba nie trzeba odkrecac gaznika, poniewaz on jest przykrecony do karterow.
- ddit
- Świeżak
Jeśli nie musisz zdejmować głowicy, to jej nie zdejmuj. Jak będziesz miał w ręku cylinder z przykręconą głowicą to też wszystko będziesz widział, co jest w środku cylindra. Poza tym jak zdejmiesz głowicę i nawet założysz nową uszczelkę nikt Ci nie zagwarantuje, że wszystko będzie ok. i po co wydawać niepotrzebnie pieniądze. Skup się bardziej na wyczyszczeniu wszystkich elementów napędu oraz samego zaworu wydechowego. Znajduje się tam bardzo brudny, gęsty nie spalony i wyrzucony olej, który spowalnia pracę tego zaworu, co wpływa na pracę silnika. Użyj najlepiej preparatu (odtłuszczacza) do mycia tarcz hamulcowych, kupisz go w sklepie z artykułami samochodowymi. Po wymyciu możesz to wszystko przesmarować np. WD 40 albo podobnym preparatem. Na pewno po tym zabiegu silnik będzie bardziej agresywniejszy, będzie lepiej się wkręcać na wysokie obroty.
- weteran
- Świeżak
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości