Zobacz wątek - Wymiana tłoka. Jak to zrobic?;]
NAS Analytics TAG

Wymiana tłoka. Jak to zrobic?;]

Enduro, Cross
_________

Postprzez ddit » 4/2/2009, 16:36

weteran napisaÅ‚(a):Motocykla crossowego praktycznie siÄ™ nie dociera. Wymiana tÅ‚oka co 15 godz. myÅ›lÄ™ maks 30 godz. oczywiÅ›cie 2T. Docieranie – po wymianie tÅ‚oka to: odpalenie motocykla i praca na wolnych obrotach okoÅ‚o 10 min. Po wystudzeniu silnika zagrzanie go i potem już peÅ‚en gaz. Zawsze tak robiÄ™ i nigdy nie byÅ‚o jakiegoÅ› problemu. OczywiÅ›cie dotyczy to cylindra z nikasilem. Jestem zagorzaÅ‚ym przeciwnikiem tulei żeliwnej. Nigdy bym takiej nie wstawiÅ‚ do swego silnika, a zwiÄ…zku z tym nie wypowiadam siÄ™ jak docierać taki silnik.

Weteran, jestes moj czlowiek;]. Tez tak uwazam.

Tak sie zastanawialem, czy zdejmowac ta glowice, czy nie i sam nie wiem. Z jednej strony nie musze i zaoszczedze na uszczelakch, a takze pracy;p, ale z drugiej zobacze jak to wszystko wyglada i czy wszystko gra;]. doradzcie.

ps. u mnie chyba nie trzeba odkrecac gaznika, poniewaz on jest przykrecony do karterow.
ddit
Świeżak

Postprzez weteran » 4/2/2009, 20:50

Jeśli nie musisz zdejmować głowicy, to jej nie zdejmuj. Jak będziesz miał w ręku cylinder z przykręconą głowicą to też wszystko będziesz widział, co jest w środku cylindra. Poza tym jak zdejmiesz głowicę i nawet założysz nową uszczelkę nikt Ci nie zagwarantuje, że wszystko będzie ok. i po co wydawać niepotrzebnie pieniądze. Skup się bardziej na wyczyszczeniu wszystkich elementów napędu oraz samego zaworu wydechowego. Znajduje się tam bardzo brudny, gęsty nie spalony i wyrzucony olej, który spowalnia pracę tego zaworu, co wpływa na pracę silnika. Użyj najlepiej preparatu (odtłuszczacza) do mycia tarcz hamulcowych, kupisz go w sklepie z artykułami samochodowymi. Po wymyciu możesz to wszystko przesmarować np. WD 40 albo podobnym preparatem. Na pewno po tym zabiegu silnik będzie bardziej agresywniejszy, będzie lepiej się wkręcać na wysokie obroty.
weteran
Świeżak

Poprzednia strona

Powrót do Offroad

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości

na górê