Zobacz wątek - luźna wajcha skrzyni biegów, pomocy !
NAS Analytics TAG

luźna wajcha skrzyni biegów, pomocy !

Enduro, Cross
_________

luźna wajcha skrzyni biegów, pomocy !

Postprzez ertrol » 23/8/2014, 13:37

Witam ! :wink:

Mam problem, otóż dziś w trakcie jazdy zauważyłem, że biegi nie wchodzą tak, jak zawsze. Wajcha skrzyni jest bardzo luźna i dziwnie 'strzela?' przy zmianie biegów (z 2 na 3 jest dziwny dźwięk). Z biegu jałowego do biegu pierwszego jest około 6cm luzu i dopiero łapie bieg 1. Wajcha jest bardzo luźna i chodzi na wszystkie strony. Zauważyłem też, że łańcuch nagle stał się luźniejszy. Co jest tego przyczyną ? Czy po prostu wajcha zluzowała się podczas jazdy, czy stało się coś poważniejszego ? :(
ertrol
Świeżak

Postprzez henio12323 » 23/8/2014, 19:30

łancuch sie wyciąga i go trzeba naciągać

dzwignia zmiany biegów jest wsadzana na wieloklin i dociskana sruba, moze sie poluzowała sruba i przeskoczyło na frezach, jak tak pomerdałeś ją troche to zapewne frezów na dzwigni nie ma ( bo zazwyczaj jest z aluminium albo dosyc miekiego stopu stali, wałek z kolei jest utwardzany ) także spróbuj dokręcic srube, ale zapewne skonczy sie na wymiane dzwigni na nową

i na przyszłosc - nim napiszesz pomysl logicznie i popatrz, bo jest banalna sprawa i gdybys tylko zajrzał to bys raczej zaczaił o co chodzi
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
henio12323
Moderator

Powrót do Offroad

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

na górê