jaka prędkość ?
• Strona 1 z 1
jaka prędkość ?
Witam !
Jaką prędkością zazwyczaj jeździcie po lasach ? na jakich biegach najlepiej jeździć ? jaką prędkością jeździcie maxymalnie aby czuć się bezpiecznie ?
Pozdrawiam !

Jaką prędkością zazwyczaj jeździcie po lasach ? na jakich biegach najlepiej jeździć ? jaką prędkością jeździcie maxymalnie aby czuć się bezpiecznie ?
Pozdrawiam !

- ertrol
- Świeżak
1. W zależności od sprzętu, nastaw zawieszenia, podłoża, opon, na wybojach czy głębokich kałużach nie ciśniesz na maksa, a na równej drodze bez głębokiego piachu można ile fabryka dała.
2. Na takich żeby obroty utrzymywać w okolicach najwyższego momentu obrotowego bądź niskie ekonomiczne, w zależności od potrzeby. Tego chyba nie trzeba tłumaczyć.
3. Patrz punkt 1, ja zwykle nie przekraczam 70 bo już mocno telepie na nierównościach. Wszystko zależy od warunków.
2. Na takich żeby obroty utrzymywać w okolicach najwyższego momentu obrotowego bądź niskie ekonomiczne, w zależności od potrzeby. Tego chyba nie trzeba tłumaczyć.
3. Patrz punkt 1, ja zwykle nie przekraczam 70 bo już mocno telepie na nierównościach. Wszystko zależy od warunków.
-
SpeedyGonzales - Mieszkaniec forum
hehe nie da sie odpowiedziec jednoznacznei na te pytanie ;P ja czasami przycine w terenie ile fabryka dała, nie wiem ile da sie poleciec po lesie 160 ? moze
bieg dobiera się pod teren, jak trzeba podrówac przód do góry to nie mozesz wbic ani za wysoki ani za niski bieg, z kolei nie ma co pałować na długiej prostej na niskim biegu itp itd.
z jaką prędkoscią bezpiecznie ? tutaj to samo, zalezy od kierowcy, ja jak cisne v max to póki nie jest ostry winkiel to jedyne czego sie obawiam, że silni kw tyłek dostaje
a niebezpiecznie moze byc jak sie leci 20 km h 
bieg dobiera się pod teren, jak trzeba podrówac przód do góry to nie mozesz wbic ani za wysoki ani za niski bieg, z kolei nie ma co pałować na długiej prostej na niskim biegu itp itd.
z jaką prędkoscią bezpiecznie ? tutaj to samo, zalezy od kierowcy, ja jak cisne v max to póki nie jest ostry winkiel to jedyne czego sie obawiam, że silni kw tyłek dostaje

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
A tak na marginesie, co grozi mi za jazdę bez karty motorowerowej ( którą będę robić dopiero w przyszłym roku A1 ) po lesie ? czy policja lub jakaś służba może wlepić mi mandat jeśli powiem im, że po prostu niedługo robię prawko i powoli uczę się jazdy w lesie, bo wiem, że nie mogę wjechać na drogi publiczne ? motocykl który posiadam (DERBI SENDA), jest zarejestrowany, posiada lampy, kierunkowskazy, jest ubezpieczony i spokojnie osoba z uprawnieniami może jeździć nim po ulicy.
- ertrol
- Świeżak
Jestem w takiej samej sytuacji jak ty, ja przez kilka lat jeździłem quadem bez uprawnień po lesie i nikt się nie czepiał.
Jeżeli cie złapią to zazwyczaj upomnienie, później mogą być mandaty bądź sprawa do sądu. Ale jaka policja będzie wjeżdżala do lasu hehe.
Jeżeli cie złapią to zazwyczaj upomnienie, później mogą być mandaty bądź sprawa do sądu. Ale jaka policja będzie wjeżdżala do lasu hehe.
JEST: KTM EXC 125 2009r / Yamaha Wr250r 2008r
BYŁO: Quad chinol 150, yamaha tzr 50
BYŁO: Quad chinol 150, yamaha tzr 50
-
barto0122 - Świeżak
jezeli to prywatna działka, to policja nic ci nie moze zrobic ( moze jak blisko zabudowac że hałas itp upomnienie albo cos takiego ) jak to nieuzytki miasta podobnie, za brak dokumentów raczej nic ci nie zrobią. gorzej jak to bedzie utwardzona droga itp ;P najlepiej jeździc daleko od zabudowan i ludzi
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
nie prawda, rowerowa to rowerowa,
zaleznosci ile masz lat, jak skonczyłeś 18stke jakis czas temu to poruszasz sie na dowód osobisty. jak nie masz 18stki to musisz wyrobic prawo jazdy AM
zaleznosci ile masz lat, jak skonczyłeś 18stke jakis czas temu to poruszasz sie na dowód osobisty. jak nie masz 18stki to musisz wyrobic prawo jazdy AM
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
• Strona 1 z 1