Dziwny kolor dymu
• Strona 1 z 1
Dziwny kolor dymu
a odnośnie to tak motocykl (kawasaki klx 250) stał 2 tygodnie w garażu i dziś chciałem go przepalić a on zaczyna dość mocno dymić na niebiesko lecz po chwili (30s) ustępuje wiec pojechałem i tak ok po 10km zaczełu mu odbijac musiałem go trzymyac na ok 6-7 tys obr go jak był na mniejszych to gasł wiec dałem mu rezerwe i toszke lepiej ale i tak był zamulony i przerywał , gdy przyjechałem do domu silnik był ciepły i robiłem mu przegazówke i za uwarzyłem ciemny dum z rury ale to tylko w tedy jak dawłęm mu np odcinke albo dociągałem manetke do oporu i puszczałem i mam pytanie czy to moze być wina świecy ? bo nie była wymieniana z 2 lata czy co to moze byc??
--->Klx 250 ---> CRF450R
- papek23
- Świeżak
moze gaźnik zasyfiło i przez to problemy z obrotami itp, wyczyscił bym go na początku, swiece sprawdź jak okopcona to wyczysc lub wymien. a co do oleju na niebiesko wskazywało by na pobór oleju, moze uszczelnaicze zaworowe siadają ?
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
jeśli chodzi o zawory to raczej nie bo były regulowane w tamtym tyg przez mechanika i mówił ze wszystko ok. no ale dziwne ze prze pierwsze 30 s na zimnym by kopcił na niebiesko a potem ani deka niebieskiego dymu włąsnie sprawdzałem świece i była ona cała czarna wiec przeszyściłęm i jutro zobaczymy bo na zimnym od strzała odpalił
--->Klx 250 ---> CRF450R
- papek23
- Świeżak
czemu dziwne ? to podręcznikowy objaw zuzytych uszczelniaczy zaworowych, jak stoi to olej scieka, po odpaleniu kopci a potem nie ma aż takiego przelotu oleju zeby kopcił zauwazalnie. u kumpla w 525 uszczelniacze są tak dobite, że ciezko czasem odpalic bo zarzuca swiece olejem, jak odpali to kłeby dymu, po przepaleniu się uspokaja, troche kopci, ale tez moze byc kwestia zuzytego tłoczka itp.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
tyle że na zimnym silniku chodzi łądnie nic mu sie nie dzieje a jak juz zrobi sie te 5km to zaczyna gasnąć dłąwic itp ale jutro przetestuje i zobaczymy
no tłoczek tez ma już swoje musze wybrac sie do sąsiada żeby zmierzył mi kompresje i w tedy zobacze ile jeszcze go zostało
dziś wyjąłem świece i byłą cała czarna wiec ją wyczyściłem i włożyłem i jeździłem i nic
wszystko ok tylko mam jeszcze jedno pytanie gdzie sie podkręca obr ? bo mi chodzi poniżej 1tys i czasem gaśnie i czy marchewy z tłumnika to normalna sprawa po przegazówce ??

dziś wyjąłem świece i byłą cała czarna wiec ją wyczyściłem i włożyłem i jeździłem i nic

--->Klx 250 ---> CRF450R
- papek23
- Świeżak
-
Marcin1324 - Świeżak
papek wrzuc foto gaźnika to do czegos dojdziemy z trymi obrotami. a co do pracy - jak pójdą uszczelniacze to moto chodzi praktycznie bez zawuazalnych zmian
renata - teraz jest coraz chłodniej i to moze byc równie dobrze para wodna, mi moto też teraz dymi na biało
renata - teraz jest coraz chłodniej i to moze byc równie dobrze para wodna, mi moto też teraz dymi na biało

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Renata76 napisał(a):a mi dymi na biało... ktoś wie co to może być
jak o poranku i wilgoci jest dookoła to nic strasznego, norma ale tylko po odpaleniu i krótkiej chwili
jak za kazdym razem na biało i to 4t to niestety ale uszczelka pod głowicą
jak na biało-niebiesko a to 2t to wszystko ok
jak na biało niebiesko z przewagą bialego to niestety też uszczelka pod głowicą
wody z układu nie ubywa?
Oleje motocyklowe,samochodowe,smary,chemia, części,naprawy
-
Bostorn - Moderator
- papek23
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 28 gości