Prosba o pomoc, od amatora :-)
• Strona 1 z 1
Prosba o pomoc, od amatora :-)
Witam, we wrzesniu kupilem swojego pierwszego enduro.
Aprilia RX50, 2009-2010 rocznik, sprowadzana z francji.
Wydech custom, i cos tam jeszcze, ogolnie motor widac ze jezdzony strasznie, ale chyba nie przeplacilem, 3,5tys. za to dałem, silnik jest w stanie idealnym, ostatnio wymieniłem łożyska na SKF, bo mialem luzy troche, i tak sobie pyrkam, zalalem petrygo 35'C, olej 2t to orlen semi synthetic, o ile sie nie myle.
To tyle o motorze.
Zwracam sie do Was z prosba ;
moglibyscie mi napisac co wymieniac w niej regularnie? zeby uniknac sytuacji ze jade jade i nagle cos stuk puk, jedna czesc poszla a za nia caly silnik. Jaki olej lac do lagow, do silnika, jestem kompletnie zielony.
Dzieki wielkie.
Aprilia RX50, 2009-2010 rocznik, sprowadzana z francji.
Wydech custom, i cos tam jeszcze, ogolnie motor widac ze jezdzony strasznie, ale chyba nie przeplacilem, 3,5tys. za to dałem, silnik jest w stanie idealnym, ostatnio wymieniłem łożyska na SKF, bo mialem luzy troche, i tak sobie pyrkam, zalalem petrygo 35'C, olej 2t to orlen semi synthetic, o ile sie nie myle.
To tyle o motorze.
Zwracam sie do Was z prosba ;
moglibyscie mi napisac co wymieniac w niej regularnie? zeby uniknac sytuacji ze jade jade i nagle cos stuk puk, jedna czesc poszla a za nia caly silnik. Jaki olej lac do lagow, do silnika, jestem kompletnie zielony.
Dzieki wielkie.
- ZlyJudasz
- Świeżak
od tego masz ksiązki obsługi, manuale itp.
mozesz jedynie konkretnie pisac. bo nikomu sie nie chce robic wypisu co gdzie i jak akurat w twoim sprzęcie.
wymienia sie regularnie wszystko
a co ile to juz zalezy od tego jak smigasz, i w jakim stanie jest sprzęt. jak sie nie znasz to oddawaj do mechanika. ew sam próbuj rozbierac i kontrolować wszystko. to raczej zywotne sprzety i od tak o nic sie nie sypnie chyba że masz pecha.
olej do lag - zapewne idzie jakikolwiek olej do zawieszenia 10W.
do silnika - obojętne jaki olej motocyklowy!. dobrze lać półsyntetyk a najlepiej pełen syntetyk. sporo ludzi leje np motula transoil specjalnie do skrzyn biegów i sprzegieł. i tak w RXsie duzo oleju nie idzie, a wymiany nie są częste ( max 2X na rok przy sredniej jeździe ) wiec mozan sobie pozwolic na lepsza oliwkę.
taka rada - przez zime, radził bym zajrzec na spokojnie do silnika. nie wiem jakie te łozyska wymieniałeś bo nie napisałes. ale sprawdził bym stan tłoka cylindra i wału. jezeli wszystko jest ok, to smigał bym. jak sa jakies przeciwskazania zmienił bym od razu i cieszył sie sprzetem przez kilka-kilkanascie tysięcy km
mozesz jedynie konkretnie pisac. bo nikomu sie nie chce robic wypisu co gdzie i jak akurat w twoim sprzęcie.
wymienia sie regularnie wszystko

olej do lag - zapewne idzie jakikolwiek olej do zawieszenia 10W.
do silnika - obojętne jaki olej motocyklowy!. dobrze lać półsyntetyk a najlepiej pełen syntetyk. sporo ludzi leje np motula transoil specjalnie do skrzyn biegów i sprzegieł. i tak w RXsie duzo oleju nie idzie, a wymiany nie są częste ( max 2X na rok przy sredniej jeździe ) wiec mozan sobie pozwolic na lepsza oliwkę.
taka rada - przez zime, radził bym zajrzec na spokojnie do silnika. nie wiem jakie te łozyska wymieniałeś bo nie napisałes. ale sprawdził bym stan tłoka cylindra i wału. jezeli wszystko jest ok, to smigał bym. jak sa jakies przeciwskazania zmienił bym od razu i cieszył sie sprzetem przez kilka-kilkanascie tysięcy km

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
-
henio12323 - Moderator
ibylo multum tematow o tym jak dbac i co robic
na pewno won idzie ten olej orlenowy, minimum castrol, cos pelno syntetycznego, a nie jakies gowna
i na pewno nie oleje z kosiarek, kos spalinowych itp
a reszte henio napisal
zamykam, tematy takie juz istnieją, i kolega powyżej chyba napisal wszystko co trzeba
na pewno won idzie ten olej orlenowy, minimum castrol, cos pelno syntetycznego, a nie jakies gowna
i na pewno nie oleje z kosiarek, kos spalinowych itp
a reszte henio napisal
zamykam, tematy takie juz istnieją, i kolega powyżej chyba napisal wszystko co trzeba
Oleje motocyklowe,samochodowe,smary,chemia, części,naprawy
-
Bostorn - Moderator
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 20 gości