HONDA CR250R - nagły niemiły problem - Proszę o pomoc!
• Strona 1 z 2 • 1, 2
HONDA CR250R - nagły niemiły problem - Proszę o pomoc!
Witam!
Mam niezbyt ciekawy problem ze swoim motorkiem mianowicie Hondą cr250r.
Jadąc z góry na luzie dokonałem 2 przegazówek na pełnym gazie następnie rozpędzony brałem podjazd pełnym gazem nagle motocykl zmuliło i wyłączyl sie... Zatrzymalem sie kopnąlem 2 razy odpalił i od razu pojechałem do domu na małym gazie. Zdarzyło mi sie to kilka dni temu 2,3. Dzisiaj w związku z piekną pogodą chcialem pojeździc ale sie bałem. Poszedłem kopnąlem i odpalił za pierwszym razem motorek ale odrazu go wyłączylem. Nie wiem jaka mogla być przyczyna że padł mi ostatnio. Przegrzanie? pierścionek poszedł? Może przytarłem go? Kompresja jest czuć na nodze uszczelka szczelna, filtr powietrza też nowy wymieniony na początku sezonu. Mówię iż motorek mam na tulei tłok Vossnera motocykl serwisowany u rekomendowanego mechanika ale że wyjechał na zawody na Słowację nie mam jak się z nim skontaktowac wiec Bardzo proszę o radę kompetente osoby pozdrawiam i z góry dziekuje!
Mam niezbyt ciekawy problem ze swoim motorkiem mianowicie Hondą cr250r.
Jadąc z góry na luzie dokonałem 2 przegazówek na pełnym gazie następnie rozpędzony brałem podjazd pełnym gazem nagle motocykl zmuliło i wyłączyl sie... Zatrzymalem sie kopnąlem 2 razy odpalił i od razu pojechałem do domu na małym gazie. Zdarzyło mi sie to kilka dni temu 2,3. Dzisiaj w związku z piekną pogodą chcialem pojeździc ale sie bałem. Poszedłem kopnąlem i odpalił za pierwszym razem motorek ale odrazu go wyłączylem. Nie wiem jaka mogla być przyczyna że padł mi ostatnio. Przegrzanie? pierścionek poszedł? Może przytarłem go? Kompresja jest czuć na nodze uszczelka szczelna, filtr powietrza też nowy wymieniony na początku sezonu. Mówię iż motorek mam na tulei tłok Vossnera motocykl serwisowany u rekomendowanego mechanika ale że wyjechał na zawody na Słowację nie mam jak się z nim skontaktowac wiec Bardzo proszę o radę kompetente osoby pozdrawiam i z góry dziekuje!
- DaroCR250R
- Świeżak
Hmmm... Moim zdaniem mógł być przegrzany, czasami się tak dzieje u wielu motorów, ale to nie w tym też rzecz. Pierścionek- wątpię żeby padł. A przetarcie też może wchodzić w rachubę. Wiesz, ja umiem rozpoznać tylko jak widzę i oglądam motor, z opisu trudno, przynajmniej dla mnie. Ale na pewno był silnik rozgrzany (i to mocno) i mogłeś go przetrzeć. A co do pierścionka to się nie martw. Gdy pierścień padnie są inne skutki.
Rieju RR/RRX Sport Edit
-
Nervous - Świeżak
hmm a to jest na nicasilu czy na żeliwie ? i kiedy był robiony ostatni remont ?
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
jak to było by żeliwko to mogł tłok spuchnąć - zdarza sie. zwłaszcza po remoncie jest to mozliwe wtedy nawet na nicasilu przy dosyc ciasnym spasowaniu. jak barek mówi jak by padł pierscien mogło by zblokowac silnik nie tylko do ponownego odpalenia ale i na dłuzej
choc sa przypadki że moze peknać np 1/4 pierscienia i mogło ją wydmuchać przez wydech. z tym że jak piszesz że pali z kopa i ma kompresje wyczuwalną to na pewno nie pierscien 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Za duży bieg to nie był
umiem jeździc ;P na mechanice silnika jako tako sie nie znam wiec wole nie dłubać. Po odpaleniu słychać jakby coś tam stukało i sie obijało. Mógł sie tłok ukruszyć możliwe jest coś takiego? Cylinder nie na nicasilu.. Planowalem zamówic nówke oryginalny usa ale nie myślalem że tak szybko mi ten padnie
chce jeździc wiec nie bede czekal 4 tyg na paczke z usa.. 

- DaroCR250R
- Świeżak
Heh też by mi się nie chciało czekać, ale z pierwszego punktu widzenia każdy myśli, że za duży bieg, więc ci mulił, jak każdemu. Ale mogłeś od razu powiedzieć, że coś ci stuka jak odpalasz! Wiesz, daj go lepiej do mechanika, niech rozbierze silnik i obejrzy, skoro sam tego nie możesz. Moim zdaniem coś z silnikiem, ale koledzy doradcy forum nie mówcie koledze za dużo, gdyż może być wiele przyczyn. Najlepiej będzie oddać go do fachowca. Ale to tylko moje zdanie
PS: Mógłbyś bardziej określić, w którym miejscu mniej więcej ci stuka?

PS: Mógłbyś bardziej określić, w którym miejscu mniej więcej ci stuka?
Rieju RR/RRX Sport Edit
-
Nervous - Świeżak
wykreć swiece zobacz czy ma jakies oznaki
ale jak nie sklepało swiecy znaczy że mniejsze prawdopodobienswto że cos strzeliło. najszybciej i najtaniej dowiesz sie sciagając wydech
w 2T widzisz sporo przez wydech
zobacz czy są pierscienie czy tłok nie jest podtarty ( jak gdziekolwiek ma byc to najprędzej bedzie zatarty na wydechu) lub zobaczysz czy tuleja nie jest porysowana.

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
odpaliłem złoma ;p i chodzi dobrze tak jak zawsze ale to stukanie strasznie niepokojące, odkręciłem wydech pierscienie na miejscach, widocznych rys brak Bóg wie co sie tam spier... 

- DaroCR250R
- Świeżak
hmm moze zawór wydechowy jakoś puka. a wczesniej nic nie pukało ? z którego roku cr ?
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Wyjaśniło sie, szlag trafił korbowód luz sie zrobił. Dziekuje wszystkim za poświecanie czasu i pomoc 

- DaroCR250R
- Świeżak
jak stuka to prędzej korbowód ;/ aaa przede wszystkim pytanie jaki olej lejesz i i ile go lejesz ? bo pewne jest to że przegrzałeś chwilowo tłok spuchł i sie zblokował. czasem sie nie dzieje nic a czasem moze sie przytrzeć. skoro nie widac u ciebie nic to po prostu sie zblokował ( miałem tak w CR 2 razy i tez nic z tego nie było
) ale luz mógł sie przez to zrobić na korbowodzie np

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
ja się nie wypowiem bo mnie już nie powiem co strzela.. nowy tlok, remont i 6l paliwa i zatarty mój ulubieniec
odnośnie tłoka, zdejmij dyfuzor, sprawdż w jakim stanie jest tłok jak ma rysy to przytarłeś przegrzałeś i tak dalej
ale wpierw sprawdź w jakim jest stanie
odnośnie tłoka, zdejmij dyfuzor, sprawdż w jakim stanie jest tłok jak ma rysy to przytarłeś przegrzałeś i tak dalej
ale wpierw sprawdź w jakim jest stanie
Oleje motocyklowe,samochodowe,smary,chemia, części,naprawy
-
Bostorn - Moderator
Olej full syntetyk panolin a nie jakis ze stacji za 15zł
. W przegrzanie wątpie, 10 min jazdy tylko było, płyn w chłodnicy wymieniony na ten sezon
Jutro korbowód do wymiany i tłoka odrazu też zmieniam(przejechałem na nim 52motogodziny a powinno sie wymieniac co 30 ;P

- DaroCR250R
- Świeżak
co 40
no ale ja wymieniasz to wymien i bedziesz pewniej latał 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-