Ktm 450, "needs bleeding" o co chodzi?
• Strona 1 z 1
Ktm 450, "needs bleeding" o co chodzi?
Witam,
otóż w najbliższą niedziele jestem umówiony na obejrzenie i być może kupienie KTM'y 450cc z 2004 roku. W ogłoszeniu sprzedawca napisał że jest to Full cross odpalany na kopa, mi to tam pasuje ale jedyna rzecz która mnie zaniepokoiła to "needs bleeding" o co w tym chodzi? Rozmawiałem ze sprzedawcą który powiedział mi że jest to jakiś olej czy coś takiego który trzeba wymienić bo on teraz wrócił z wakacji czy coś takiego (nie wiem o co mu dokładnie chodzi bo gadaliśmy po angielsku). Szukałem w google ale na nic konkretnego się nie natknąłem. A i chciałem dodać, czy może ktoś wie jaki to jest dokładnie model? Bo EXC to to chyba nie jest.
A teraz inne pytanie, na co zwrócić uwagę przy kupowaniu takiego moto?.
A tu maci zdjęcia moto (jakoś taka sobie no ale).
(otwórz link)
(otwórz link)
(otwórz link)
Zdaje sobie sprawę że te tematy były wałkowane już setki razy ale proszę o wyrozumiałość bo nie chce kupić jakiegoś szmelcu.
Z góry dzięki z odpowiedzi.
Damian
otóż w najbliższą niedziele jestem umówiony na obejrzenie i być może kupienie KTM'y 450cc z 2004 roku. W ogłoszeniu sprzedawca napisał że jest to Full cross odpalany na kopa, mi to tam pasuje ale jedyna rzecz która mnie zaniepokoiła to "needs bleeding" o co w tym chodzi? Rozmawiałem ze sprzedawcą który powiedział mi że jest to jakiś olej czy coś takiego który trzeba wymienić bo on teraz wrócił z wakacji czy coś takiego (nie wiem o co mu dokładnie chodzi bo gadaliśmy po angielsku). Szukałem w google ale na nic konkretnego się nie natknąłem. A i chciałem dodać, czy może ktoś wie jaki to jest dokładnie model? Bo EXC to to chyba nie jest.
A teraz inne pytanie, na co zwrócić uwagę przy kupowaniu takiego moto?.
A tu maci zdjęcia moto (jakoś taka sobie no ale).

Zdaje sobie sprawę że te tematy były wałkowane już setki razy ale proszę o wyrozumiałość bo nie chce kupić jakiegoś szmelcu.
Z góry dzięki z odpowiedzi.
Damian
-
Damian Marciniak - Świeżak
co do tego na co zwracac uwage to sobie poszukaj bo to ci chwile jest gdzies pisane i az smutno sie powtarzac tyle razy,
co do bleeding z tego co pamietam to znaczy odpowietrzenie
byc moze np hamulcow lub sprzegla. czasami bywa tak ze sprzeglo jest do dup* to specjalnie je zapowietrzaja ze niby wystarczy odpowietrzyc. a w rzeczywistosci np tlok do wymiany. wiec trzeba by to dokladniej sprawdzic. co do oil moze chodzilo o olej do sprzegla wlasnie bo niektore sprzegla pracuja na specjalnych olejach a nie plynach ( chociaz moze byc tez ze ktos plyn nazywa olejem w sumie podobna konsystencja:P ) wiec tak mi sie wydaje na 99% jestem pewien ze to o to chodzi. jezeli nie ma startera elektrycznego jest to model SX moze miec jedynie wsadzona kanape lub poszycie od EXC z napisem bo sa to częsci identyczne. na 100% exc ma rozrusznik elektryczny wiec jak to ma tylko kopke to czysty rasowy SX, jezeli elektryczny i ma wyjscia na swiatelka itp to przechrzczony exc na sx
co do bleeding z tego co pamietam to znaczy odpowietrzenie

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Cześć,
Dzięki za odpowiedź.
Wiedziałem że nie jest to EXC, i tak się zastanawiałem jaki moto może to być.
Jeszcze raz dzięki!
Damian
Dzięki za odpowiedź.
Wiedziałem że nie jest to EXC, i tak się zastanawiałem jaki moto może to być.
Jeszcze raz dzięki!
Damian
-
Needs bleeding to kolego raczej coÅ› przecieka.
Bleeding to krwawienie po polsku wiesz raczej jakiÅ› wyciek
Może lagi ciekną albo jakas uszczelka w silniku, wątpie by chodziło o odpowietrzanie. Najlepiej jakbyś się dopytał tego zioma
A co do moto to mi on wygląda jakby EXC, którego przerobiona na Fulla
Nawet bak jest przezroczysty jak w wersjach six days
Bleeding to krwawienie po polsku wiesz raczej jakiÅ› wyciek

Może lagi ciekną albo jakas uszczelka w silniku, wątpie by chodziło o odpowietrzanie. Najlepiej jakbyś się dopytał tego zioma
A co do moto to mi on wygląda jakby EXC, którego przerobiona na Fulla
Nawet bak jest przezroczysty jak w wersjach six days
-
gba4 - Bywalec
ale exc ma rozrusznik
chyba ze tu jest wymontowany bo wlasnie wyglad wskazuje na exc a brak rozrusznika 100% mowi ze jest to SX ;P chyba ze calkiem jest skladany z kilku moto
np silnik z SX reszta EXC bez swiatel rozrusznika itp co do bleeding - gdyby bylo its bleeding moze i tak ;P ale need czyli potrzebuje
PS.
nie chcialo mi sie szukac wczesniej ale teraz wpisalem co to znaczy. i moja teoria sie sprawdzila chodzi o odpowietrzenie. wpiszcie sobie np na YT how to bleed brake, albo radiator. i bedzie sporo wynikow ludzie ktorzy odpowietrzaja hamulce albo hlodnice

PS.
nie chcialo mi sie szukac wczesniej ale teraz wpisalem co to znaczy. i moja teoria sie sprawdzila chodzi o odpowietrzenie. wpiszcie sobie np na YT how to bleed brake, albo radiator. i bedzie sporo wynikow ludzie ktorzy odpowietrzaja hamulce albo hlodnice

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Gadalem z nim wczoraj i jedynie co mi powiedzial to to ze wrocil z wakacji i trzeba jakis olej wymienic czy cos takiego.
Czy moze ktos mi powiedziec ile kosztuja orginalne plastiki do 450 SX? badz wersji six days wraz z naklejkami, i ile kosztuje nowe siedzonko?
pozdrawiam
Damian
Czy moze ktos mi powiedziec ile kosztuja orginalne plastiki do 450 SX? badz wersji six days wraz z naklejkami, i ile kosztuje nowe siedzonko?
pozdrawiam
Damian
-
hha rzeczywiscie jak patrzylem na EXC 520 to mialy identyczne a potem 525 od chyba 2002 roku miala juz calkiem inne. no chyba ze wszystkie plastiki podchodza ze starszego exc... bo skrzela i bak nowsze exc ma inne. co do ceny szukaj w necie moze cos znajdziesz :d
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Z tym olejem chyba chodziło o to: http://www.youtube.com/watch?v=tkxcQzhgJLU
-
"bleeding" to znaczy "odpowietrzć" na 200% anie zadne wycieki.. Czyli kolesiowi moglo chodzic o hamulce, sprzeglo - jesli chydrauliczne albo uklad chlodniczy... Napewno jakas totalna bzdura... Ale co do rocznika to tez mysle ze to sciema...
...Life is the lesson - LEARN AND NEVER DIE!!!...
-
gh_joker - Świeżak
co do odpowietrzania tak tak jak mowilem
moze to byc sciema ze niby odpowietrzyc i gites. przeciez odpowietrzyc np hamulce to 10 minut roboty
(z wymiana plynu
) wiec nie wiem w czym problem. i przed zakupem bym obejzal dokladnie co niby lub serio jest zapowietrzone

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
A możesz mi powiedzieć co w crossach najlepiej sprawdzić przed zakupem?. Głownie chodzi mi jak sprawdzić zawieszenie itp itd no i pozostałe ważne "części".
bo czytałem już kilka wątków i większość z nich była tylko o ścigaczach itp itd.
Albo jeśli może to prosze o podanie linka.
bo czytałem już kilka wątków i większość z nich była tylko o ścigaczach itp itd.
Albo jeśli może to prosze o podanie linka.
-
to szukaj w dziale off road. ale powiem w skrucie. szukanie bledow jest banalnie proste. wystarczy tylko ruszyc glowa. np jest luz na glowce ramy. czujesz ze cos lata. to juz blad. nic nie moze latac
zawieszenie sprawdzasz tak z przodu nie moze sie osadzac olej na tych srebrnych teleskopach. z kolei z tylu na srodkowej srebrnej goleni tez nie moze byc oleju oraz tyl musi byc twardy. niech cie nie zmyli to ze ktos cie moze wkrecac ze wystarczy regulacja. bo tyl nawet na rozregulowanym moto jest dosyc twardy. no i wszelakie luzy na kolach wahaczu. glowce ramy itp itd. tloka sam za 1 razem nie ocenisz wiec dobrze by bylo podjechac z kims kto choc troche sie zna i na sluch powiedzialby ci czy moto chodzi tak jak powinno czy moze slychac cos niepokojÄ…cego. heble wiadomo jak sie sprawdza :d sprzeglo ma chodzic lekko gladko. chyba tyle.

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości