Zobacz wÄ…tek - Pomoc!!
NAS Analytics TAG

Pomoc!!

Enduro, Cross
_________

Pomoc!!

Postprzez xxxMatii13 » 1/12/2009, 13:55

Witam. Czytałem pare tematów o tym jak dbać o crossa al nie znalazlem nic o tylnym amortyzatorze. Stąd moj problem poniewaz gdy siadam na moj motor (yahama yz125) slychac trzeszczenie z tylnego amortyzatora. Nie wiem co zrobic aby to naprawic stad moja prosba o odpowiedzi. Korzystajac z okazji chcialem sie od razu dowiedziec jak dbac o taki amortyzator (czy sa jakies plyny albo cos) i chlcialem sie rowniez spytac ile powietrza pompujecie do opon (ja do tylniej 1 at. przodniej 0.6 at do jazdy po torze i lasach) Jezeli byl juz taki temat to z gory przepraszam.
xxxMatii13
Świeżak

Postprzez Hamulec » 1/12/2009, 14:22

Dbać, żeby był czysty, dbać, żeby łącznik wachacza był czysty. W widocznych miejscach pracy nawilżyć olejkiem, żeby nie na sucho, to wszystko chodziło. Ja tak robię i nic innego tu nie napiszę jeżeli chodzi o dbałość.
Postaw moto kołami na ziemię jak jest na jakiejś podstawce, a drugą ręką w okolicach tego zawieszenia t.j kanapy energicznie podnoś do góry-jak usłyszysz takie typowe klekotanie i wyczujesz luzy, to żle. Następnie mocno duś ręką na kanapę, jak mocno odija, to żle. Można wylecieć przy odbiciu na księżyc. Sumując to = regeneracja amora, lecz to się nie opłaca lepiej kupić używany-dobry.
Z tym powietrzem to różnie i pewnie będzie wiele opinii na ten temat, bo jeden woli tak drugi inaczej, i zależy gdzie kto jeżdzi i po czym. Ja to tak mam tył ok.1.5 przód podobnie..
Tylko na torze. | Honda CR 125 - Osobniku! Do Ciebie piszę! Narzekasz, że bez przerwy Ci mocy brakuje? Jeśli tak, ta czerwona diablica pokaże Ci , gdzie jest Twoje miejsce! Normalnie Cię sponiewiera! | http://www.youtube.com/watch?v=6FQG7Eqwtow
Hamulec
Bywalec

Postprzez Manhatan » 1/12/2009, 15:58

Nie do końca się ze wszystkim zgodzę. Przede wszystkim, jeżeli są jakieś luzy, lub amortyzator napotyka opory przy próbie dobicia lub odbicia, należy wszystko na spokojnie rozkręcić i zweryfikować stan poszczególnych podzespołów. Począwszy od łożysk i uszczelnień na amortyzatorze, przez kołyskę i na wahaczu kończąc. W ten sposób wyeliminujesz elementy, które są sprawne, nie narażając się w ten sposób na niepotrzebny wydatek. Stan łożysk łatwo rozpoznać. Być może wystarczy całość rozebrać, wyczyścić i nasmarować (zalecam stosowanie porządnych smarów - Tawot raczej odpada) jeśli nie, można zainwestować w komplet naprawczy (sprzedawane osobno - na wahacz, kołyskę i amortyzator) Znajdują się tam wszystkie potrzebne elementy do zregenerowania Twojego tylnego zawiecha. Jeśli chcesz mieć to porządnie zrobione nie obejdzie się bez prasy w przypadku łożysk i stacji pompującej amortyzatory azotem. Aby zadbać o niego, co jakiś czas proponowałbym rozebrać całość, ponownie przeczyścić łożyska i solidnie nasmarować. Tam również cały czas działają spore siły i jednak tarcie może swoje zrobić.

Nie ma sensu kupować używanego amortyzatora! Taki amortyzator również po pewnym czasie będzie wymagał regeneracji, a Ty stracisz dodatkową kasę. całkowity koszt regeneracji tylnego zawieszenia wynosi ok. 1200zł. W tej cenie masz zrobione zupełnie od podstaw zawiecho, niczym w nowym szpeju.

Co do ciśnienia w kołach - 1/0.8 atm. (przód/tył) Nie powinno być większe niż 1 atm.

Pzdr.
"Hope is when we feel the pain that makes us try again"
Manhatan
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez henio12323 » 1/12/2009, 16:02

hamulec wszystko wyjaśnil golen musi byc w srodku wilgotna żeby nie pracowala w piachu ani całkien ma sucho. to samo wszystkie łączniki muszą byc smarowane tak samo ak łancuch. tego wymaga serwisówka. jednak co do regeneracji troche bym sie kłucił :P bo kupując uzywany amortyzator nie wiesz w jakim jest stanie. mozesz kupic pojeździc sezon mozesz kupic pojeździc 5 sezonów. a jak sam zregenerujesz to wiesz ile to wytrzyma. z reguły długo :) ja regenerowałem i jest wszystko idealnie jak narazie sezonik jeden przelatałem ;P i amortyzator z tyłu jak nowy. także źle nie jest. kumpel do TM kupil niby wszystko dobrze ale olej mu juz podcieka :P a dał tyle samo prawie co by dał za regeneracje ;D pozatym w starszych moto nawet znalezienie uzywki która nigdy nie była regenerowana graniczy sie z cudem :PP
a co do cisnienia. zalezy od opon terenu i tak dalej. jeździ sie na wyczucie. jak czujesz że masz gdzies za twardo lub za miekko ustawiasz sobie żeby ci było jak najlepiej ;D
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
henio12323
Moderator

Postprzez Hamulec » 1/12/2009, 16:37

No tak, tak zgadzam się z Wami co do zakupu używanego amora ale idąc dalej tym śladem nic byśmy używanego nie mogli kupować. Po prostu ryzyko :P
Tylko na torze. | Honda CR 125 - Osobniku! Do Ciebie piszę! Narzekasz, że bez przerwy Ci mocy brakuje? Jeśli tak, ta czerwona diablica pokaże Ci , gdzie jest Twoje miejsce! Normalnie Cię sponiewiera! | http://www.youtube.com/watch?v=6FQG7Eqwtow
Hamulec
Bywalec

Postprzez xxxMatii13 » 1/12/2009, 16:46

Zrobiłem tak jak mi mowil hamulec i amor jest w porzadku(nic nie dobija) tylko cos trzeszczalo strasznie (juz nie) umyłem dokladnie i moim zdaniem musiala to byc zaschnieta ziem albo cos w tym stylu. Ale dziekuje za wszystkie rady bo amortyzator to wazny element i nalezy o niego dbac. Dobrze ze wszystko jest w porzadku bo mam zamiar sprzedać motor na wiosne i kupic jakas 250 4t i chce zeby ta yamaszka jeszcze dlugo sluzyla innemu wlascicielowi bez napraw. Aha i do moderatora dlaczego otrzymalem ostrzezenie?
xxxMatii13
Świeżak

Postprzez Landryss25 » 1/12/2009, 19:54

Wszystko jest w tresci ostrzezenia.
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
Landryss25
VIP Åšcigacz.pl

Powrót do Offroad

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 16 gości

na górê