Czy 250tka to dobry wybór?
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Czy 250tka to dobry wybór?
Witam, problem polega na tym iż nie wiem czy zakupić full crossa o poj. 250ccm czy nie będzie za silny... . Przedstawię teraz mniej więcej moją historie z motocyklami. Jeżdżę motocyklami od ok. 7 lat tylko że były to małe pojemności, a jak były większy to było to enduraki, choppery. Najdłuższy staż jeżeli można to tak ująć mam na sendzie tylko ze bylo przerobiona ok. 16 km. Mało wiem ;d przelotnie jeździłem na dt'ce 125, chopperem o poj. 125 ccm ale to po ulicy. Od zawsze marzyłem o cr'ce czy yz. Nadszedł czas gdy w końcu mogę zakupić taki sprzęt. I tu tkwi problem, ponieważ nie wiem czy kupować setke czy ćwiartke. Byłem na jeździe próbnej na crce ( setka) niby miała tlok do wymiany ale jak wsiadłem przejechałem się to nie zrobiła na mnie wielkiego wrażenia, może dlatego żę krótko a może dlatego że tłok do wymiany. Ostatniego czasu zastanawiałem się nad ćwiartką co wy na to ? poradził bym sobie ? sądzę że jestem rozważnym, przewidywalnym człowiekiem ale sam nie wiem. Mam wątpliwości. Jak byście mi doradzali ? po ulicach bardzo mało jeździłem głównie po lasach więc jako tako wiem jak się zachować. Ale to jest ok. 4/5 razy większa moc i tego się boje ;d a nie chce na nastepny sezon setki wymieniał na ćwiartkę . Czekam na propozycje. Jeżeli ktoś jest ze Szczecina i jest zainteresowany sprzedażą setki/ ćwiartki to mile widziane oferty ;p
PS: mam prawko A1. 180 cm wzrostu 80kg wagi.
PS: mam prawko A1. 180 cm wzrostu 80kg wagi.
- aranelth
- Świeżak
nie ten dział uzyj przyklejonych tematów. jezeli chodzi o full crossa 250 bedzie za duza
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
250 2t czy 4t? Kurcze sam w Szcz kiedyś moto szukalem, tyle, że ja od 450 wzwyż..... Kurcze no ogarniesz moto napewno.... A jak nie to pocałujesz ziemię pare razy, kurcze - po to się kupuje takie sprzęty 

-
macello - Świeżak
ja po sendzie usiadłem na setę i powiem Ci że na tor nic więcej nie trzeba, cwiara moze byc nawet za mocna dla Ciebie
a w teren jak zamierzasz smigac lasy itp polecam 4t
chociaż dla mnie to nuudy.. wachy w ciul idzie a moto tylko ryczy bo nie lubię wolno jeździc setą
seta to naprawdę świetna maszyna dla kogos po 50tce z takim stażem jak ty
a w teren jak zamierzasz smigac lasy itp polecam 4t
chociaż dla mnie to nuudy.. wachy w ciul idzie a moto tylko ryczy bo nie lubię wolno jeździc setą
seta to naprawdę świetna maszyna dla kogos po 50tce z takim stażem jak ty

Oleje motocyklowe,samochodowe,smary,chemia, części,naprawy
-
Bostorn - Moderator
sebo56222 napisał(a):od niecałego miesiąca mam hondę CR 250 wcześniej mój kontakt z motorami to skuter 100 i jakieś sporadyczne jazdy czasami quadami trochę więcej i ogarniam hondę więc uważam ze jak dałem ja rade to i Ty dasz rade
Chłopie, zależy co kryje się pod słowem ,,Ogarniam". Dla jednych ogarnianie oznacza poprostu utrzymanie się na motorze i takie tam podstawy;p Ja powiem szczerze, ze jezdząc na 250 2t juz łohoho nie powiem nigdy, ze ją ogarnąłem bo taki sprzęt zawsze potrafi zaskoczyc:) Taddy Błażusiak może powiedzieć, że ogarnia 250 2t bo na takowej pojemności wygrał Erzberg

http://www.youtube.com/watch?v=JbnIO8Z5z8o Tu widzicie, że Tadek ogarnia 250:)
Co do tego jaką pojemność wybrać to zależy, w moim garażu stoi seta yz i 250 kx, ja częściej jezdzę setą ponieważ jest przyjemniejsza, no i bardziej przewidywalna. Bo w Polsce jest taka powszechna opinia, że co mocniejsze to lepsze, a ja się z tym nie zgadzam!!! Kupując za mocny sprzęt nie nauczysz sie niczego, będzie to ciągła walka z motocyklem a nie nabieranie techniki i w rezultacie pojedziesz sobie gdzies na tor i będą cię objezdzac 80ccm:) Takie są fakty, wiem ze swojego doświadczenia:) Gdy mnie na mojej mocarnej 250 objezdzały chłopaczki na małych 80. . .
aranelth napisał(a):Byłem na jeździe próbnej na crce ( setka) niby miała tlok do wymiany ale jak wsiadłem przejechałem się to nie zrobiła na mnie wielkiego wrażenia
Chłopie, jeszcze chyba nie widziałeś na oczy dobrej setki:) Uwierz dobra seta zrobi na tobie wrazenie, ba powiem więcej sponiewiera Cie jak będzie chciała:)
Motocross q r w a rzÄ…dzi!! 

-
arudni - Świeżak
dokładnie moze ta miała wszystko zwalone
dobra seta z 3 biegu spoko na koło z manety idzie
, i arudni dobrze napisał
ja kupiłem tez CR 250 po krótkim okresie w jakim miałem rm 125 ale CR po prostu jest na początek nie do opanowania. widze jak gówniarze na prostej drodze z zakrętami wyprzedzają mnie
nie powiem że załuje zakupu ale kupiłem tylko dlatego że nie mam kasy na częstsze remointy w setkach
i nieco nizsze spalanie o ile sie nie daje po piź***. Ale moto na początku zwłaszcza że nie masz doswiadczenia (ja oblatałem juz kilka moto ) to po prostu pierwsze jazdy bedą dla ciebie lipne
nie dosc że rąk czuc nie bedziesz to nie dodasz gazu bo sie bedziesz bał
a na prostej to kazdy gówniarz na CR 500 moze sie utrzymac
wiec na poczÄ…tek setka idealna 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
człowieku ja dzisiaj już nauczyłem się agresywnie wjeżdzac w winkle, skakac w wzwyż i w dal ;d
co prawda wbilem siÄ™ w kierkÄ™ i bum raz ale seta jest przyjemniejsza, nie tak szalona i idzie jÄ… opanowac
mówisz ze ogarniasz cwiare??
pokaż co na torze potrafisz to pogadamy:)
bo do przodu i po lesie to i moj dziadek na wózku inwalidzkim z napędem odrzutowym da sobie radę
jeździc do przodu każdy głupi umie ale wjechac na tor nie ma komu ;]
szczerze?? teren, lasy tak mi się nudzą że omg.. nic nie robie tylko jade do przodu.. a po torze mozna z maszyną powalczyc, poobijac się i poskakac a adrenalinka wzrasta wraz z wyzwaniem i ryzykiem ;d
takie moje zdanie
co prawda wbilem siÄ™ w kierkÄ™ i bum raz ale seta jest przyjemniejsza, nie tak szalona i idzie jÄ… opanowac
mówisz ze ogarniasz cwiare??
pokaż co na torze potrafisz to pogadamy:)
bo do przodu i po lesie to i moj dziadek na wózku inwalidzkim z napędem odrzutowym da sobie radę
jeździc do przodu każdy głupi umie ale wjechac na tor nie ma komu ;]
szczerze?? teren, lasy tak mi się nudzą że omg.. nic nie robie tylko jade do przodu.. a po torze mozna z maszyną powalczyc, poobijac się i poskakac a adrenalinka wzrasta wraz z wyzwaniem i ryzykiem ;d
takie moje zdanie
-
Bostorn - Moderator
Ja jezdze na yz 125 i uwazam ze jezeli ona na ciebie nie zrobila wrazenia to oznacza to ze nie umiesz dobrze jezdzic i nie wiesz co to znaczy trzymac motocykl na obrotach. Uważam równiez ze jazda po lasie jest duzo trudniejsza gdyz codziennie sie zmieniaja warunki, mozna sie zgubic,
sa naturalne przeszkody (drzewa, korzenie) i gdy jedzie sie 80 km/h przez las i nie wie sie co czeka za zakretem to tez dostarcza sporo adrenaliny, a na torze mozna jeezdzic do znudzenia i wyuczyc sie go na pamiec. No i te podjazdy dostarczaja wiele emocji.
sa naturalne przeszkody (drzewa, korzenie) i gdy jedzie sie 80 km/h przez las i nie wie sie co czeka za zakretem to tez dostarcza sporo adrenaliny, a na torze mozna jeezdzic do znudzenia i wyuczyc sie go na pamiec. No i te podjazdy dostarczaja wiele emocji.
- xxxMatii13
- Świeżak
dla mnie to samo. dla mnie jazda w kazdych warunkach jest fajna. bo czasem lubie wyciskac czasy na torze
ale czasem lubie dłuższe proste gdzie mozna poczuc prędkosc i moc
ale czasem lubie sie wsadzic w bagno
tory są czasem nudne jak sie jeździ codziennie to zaczynają byc nudne i czasem trzeba zrobic sobie przerwe 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
zgodze się z wami;d ostatnio wpadlem ktmem na pole sąsiada w miejscu w którym mu zalało zboże i było błotko po silnik ;d to było cos;d
a co do toru ja śmigam tylko w weekend, wcześniej nie mam czasu ale już mam małą lekcję spadania klata na kiere przy wysokich lotach za sobą ;d
ale skakac jako tako już troszeczkę potrafię
ta 250 jak by chciała mogła by tobą tak sponiewierac jak szmatą
seta lubi poniewierac a co dopiero cwiara...
a co do toru ja śmigam tylko w weekend, wcześniej nie mam czasu ale już mam małą lekcję spadania klata na kiere przy wysokich lotach za sobą ;d
ale skakac jako tako już troszeczkę potrafię
ta 250 jak by chciała mogła by tobą tak sponiewierac jak szmatą
seta lubi poniewierac a co dopiero cwiara...
-
Bostorn - Moderator
Ja radzilbym Ci przejechac na jakies dobrej 125 a pozniej na 250 i sprawdzic z ktora sobie poradzisz. Sam planuje wystawic jutro swoja yz 125 2002r i uwazam ze taka moc spokojnie by Ci na pare sezonow wystarczyla. Jak coÅ› to zapraszam do mnie na jazde probnÄ…:P
- xxxMatii13
- Świeżak
- xxxMatii13
- Świeżak
..., a ja mam też 125 rok 90ty któryś tylko, że cr, a jeżeli będzie następny to też szalona 125tka.
Tylko na torze. | Honda CR 125 - Osobniku! Do Ciebie piszę! Narzekasz, że bez przerwy Ci mocy brakuje? Jeśli tak, ta czerwona diablica pokaże Ci , gdzie jest Twoje miejsce! Normalnie Cię sponiewiera! | http://www.youtube.com/watch?v=6FQG7Eqwtow
-
Hamulec - Bywalec
aranelth napisał(a):a gdzie mieszkasz? jezeli szczecin lub okolice to chetnie przyjade. ;d
mnie masz niedaleko

Białystok w końcu niedaleko
Co do ceny można się dogadac, jakiegoś tysia na pewno zejdę, bo niestety i tak nie wyjdę przy moim kacie na 0 no ale cóż;/ jestem w plecy dobre pare tysi
zapraszam do mnie na jazdę próbną, będzie nowy tłok, olej w skrzyni
i moto po przeglądzie u mechanika, czyli krótko mówiąc w pełni gotów do sezonu

gdybyś potrzebował więcej info daj znac

-
Bostorn - Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości