Wheelie
• Strona 1 z 1
Wheelie
Witam wiem że ten temat był już poruszany setki razy,ale chciałbym żeby ktoś wytłumaczył mi jak się nauczyć wheelie krok po kroku
.Sprzęt na jakim chcę się nauczyć jazdy na tylnym kole to KTM SX 125 2003r.
.Chce aby ktoś opisał mi jak zacząć ,co gdzie i jak,może jakieś ćwiczenia,wskazówki itp.

- SXRacing
- Świeżak
Re: Wheelie
cwiczenie podstawowe -
stoisz na podnózkach ( nie siedzisz) pyrkasz sobie na jedynce, nagle przyhamowujesz do zera, i najwazniejsze - dociskasz przednie zawieszenie ciałem, jak zawias zacznie odbijać to sie pochylasz do tyłu, puszczasz sprzegło, troche gazu i próbujesz wyrwac moto jak najwyzej sie da, przejeżdzając w przód jak najmniejszy odcinek, i od razu kontrujesz tylnym hamulcem.
zadanie polega na tym żeby podnieść koło jak najwyzej, i jak najmniej przejechac, ja jak zaczynałem co prawda trialem to robiłem to nie wiem w 5 metrach, teraz pół metra mi to zajmuje albo i mniej ;P
uczy to jak wyrwać moto na gume - bo gaz i strzał ze sprzegła to nie wszystko, balans ciała to podstawa, 2 uczy to wyczucia hamulca - to tez podstawa zeby sie bezpiecznie bawić. dalej guma sama juz wyjdzie
stoisz na podnózkach ( nie siedzisz) pyrkasz sobie na jedynce, nagle przyhamowujesz do zera, i najwazniejsze - dociskasz przednie zawieszenie ciałem, jak zawias zacznie odbijać to sie pochylasz do tyłu, puszczasz sprzegło, troche gazu i próbujesz wyrwac moto jak najwyzej sie da, przejeżdzając w przód jak najmniejszy odcinek, i od razu kontrujesz tylnym hamulcem.
zadanie polega na tym żeby podnieść koło jak najwyzej, i jak najmniej przejechac, ja jak zaczynałem co prawda trialem to robiłem to nie wiem w 5 metrach, teraz pół metra mi to zajmuje albo i mniej ;P
uczy to jak wyrwać moto na gume - bo gaz i strzał ze sprzegła to nie wszystko, balans ciała to podstawa, 2 uczy to wyczucia hamulca - to tez podstawa zeby sie bezpiecznie bawić. dalej guma sama juz wyjdzie

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
-
henio12323 - Moderator
Re: Wheelie
Ja osobiście sobie latam 2/3/4 bieg, zależy gdzie i ile chcę przejechać, na dwójce tak wolniej ale więcej zabawy z gazem, 3 czy 4 to poprostu szarpnięcie gazem i kontrolowanie już w powietrzu żeby nie za bardzo lecieć na plecy a zajechać jak najdalej 
No i oczywiście pod górkę sie łatwiej uczy wheelie, najlepiej twarde podłoże

No i oczywiście pod górkę sie łatwiej uczy wheelie, najlepiej twarde podłoże

2004 KTM SX 125 -> 2008 SUZUKI RM-Z 250 -> 2010 YAMAHA WR450F -> 2014 KTM SXF 350
-
dawidsx - Świeżak
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 23 gości