Zobacz wÄ…tek - Pierwszy Cross
NAS Analytics TAG

Pierwszy Cross

Enduro, Cross
_________

Pierwszy Cross

Postprzez Obi23 » 23/8/2015, 17:09

Hej! to mój pierwszy post na forum , więc należało by coś powiedzieć o sobie , to tak mam na imię Mateusz i 19 lat od dawna miałem "bagcyla" na moto ale dopiero teraz mogę coś zakupić , posiadam prawo jazdy kat. A2 . I dość mało gotówki bo aby 3500 zł na samo moto . Podobają mi się Enduro jak I Crossy , chciałbym by motocykl był duży bo tak jakoś wyszło że urosłem te 197 cm :P a moje doświadczenie to raczej jego brak , a więc szukam pierwszego motocykla dla siebie , może doradzicie jakiś ?
Obi23
Świeżak

Postprzez henio12323 » 23/8/2015, 17:28

to po 1, 193 - zaden wyprodukowny motocykl nie bedzie dla ciebie super bo motocykle są zwykle produkowane dla "średnioego" wzrostu czyli pewnie koło 180 cm.

za 3500 mocno nie poszalejesz, napisz konkretniej gdzie chcesz jeździc

albo inaczej bo sÄ… 2 opcje
1) zakup typowej crossówki typu np honda CR 125, za 3500 kupisz moto mocno wyeksploatowane ale jeszcze odpalające i toczące sie do przodu, koszta utrzymania są dosyc spore, ciezko mówic ile, bo to mocno zalezy od sztuki i tego w jakim stanie chcesz moto utrzymać, ale bez 1500 rocznie nie ma co podchodzic nawet latając co 2 weekend.
no i moto głownie na tor crossowy, zjazdy do lasu czy wypady typu enduro raczej sie nie sprawdzą a i dodatkowo szybko zwieksza koszta utrzymania roczne

2) zakup soft enduro ( o hard enduro w tej cenie nie ma co mysleć ) typu yamaha DT 125, honda mtx, honda crm, ktm lc2 itp. motocykle słabsze ale wiekszosc ma papiery wiec mozesz ganiac po asfalcie, koszta utrzymanai są kilkukrotnie niższe niz w przypadku crossówki, no i za 3500 jest szansa wyrwać cos co w miare pojeździ. ( chociaz o igiełce nie ma co marzyć raczej ) no i tego motocykle są spoko, do polatania amatorskiego po lesie, wycieczka po polach, mozna bawic sie w poznawanie techniki jazdy enduro. ale tez mozna sobie wjechać na tor tylko tam mocno nie poszalejesz. zawieszenie szybko okaże sie kiepskie, hamulce mało skutecznie a silnik moze byc ciut przy mulasty. chociaz pierwsze wypady na tor itp i tak bedzie motocykl zył swoim zyciem i chwile ci zajmie ogarniecie nawet takiej DTtki

w zasadzie innej opcji nie ma. chyba że cos typu turystyczne enduro dr 600 od suzuki np. krowa, nie ma co mysleć o torze, w lesie to w zasadzie tylko wytyczone ściezki, ale jak dobrze trafisz to koszta eksploatacji bardzo niskie, tylko że o zabawie w endurzenie też nie ma co mysleć. znam ekipe która jeździ gromadą 10 maszyn od 600 w góre ( w tym tez 750tki jakieś ) to sobie latają po polnych sciezkach, i mają zabawe, chociaz jak sie kiedys z nimi 525 swoim przejechałem to było zółwie tempo a dla nich najwiekszą zabawą były przejazdy przez kałuże a jak ktoś złapał wywrotke to całkiem mieli "fan" z jazdy... czyli jak dla mnie sport dla osób raczej starszych :D
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
henio12323
Moderator

Postprzez braaaap » 23/8/2015, 18:11

No tak jak henio pisze 3,5 k to raczej perelki nie kupisz.Ją generalnie na twoim miejscu wybrał bym jednak enduro .dr 600, Honda na 650 dominator ,yamaha xt 600. z tego co wiem to klasyfikują się na a2 .Pewnie trochę dziwnie to by wyglądało że 600 na pierwsze moto.Tak się sklada że w wieku 14lat zakupilem właśnie takowa dr 600 Dakar Był to mój pierwszy "japoniec" zrobiłem przesiadke z etz 150 na początku strasznie mnie przerazala ale z czasem to i mocy brakowało :-P jedyny minus to jego odpalanie (mowa o dr 600) bo ją osobiście miałem wersje z kopka. Ale już Hondy na maja el .rozrusznik tak jak i nowsze XT 600 (3tb} .Generalnie no są to trochę ciężkie maszyny ale jeżeli na bierzesz wprawy to i na podjazdach poszalejesz.:-)
Four Stroke Power ! :-)

Husaberg fe 501

&

Mz Etz 251
braaaap
Świeżak

Postprzez Obi23 » 2/9/2015, 10:20

Wielkie dzięki za szybkie odpowiedzi :) jednak stwierdziłem że dorobię trochę pieniędzy i dopiero zainwestuje w jakieś moto :)
Obi23
Świeżak

Powrót do Offroad

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

na górê