PoczÄ…tki
• Strona 1 z 1
PoczÄ…tki
Witam, mam 18 lat i ostatnio strasznie zajarałam się tematem. Moje pojęcie o tym jest zerowe, dlatego mam parę pytań. Chciałabym spróbować może od przyszłego sezonu czegoś się nauczyć ale kompletnie nie wiem od czego zacząć. Chodzi mi o jazdy w terenie, jakieś lasy czy coś w tym stylu. Enduro(?) tak to się chyba nazywa.
Jakie prawo jazdy trzeba posiadać żeby w ogóle zacząć zabawe? Słyszałam coś tam, że wszystko zależy od pojemności silnika, mocy czy coś takiego, ale tak jak mówiłam- nie znam się na tym dlatego chciałabym żeby mi to ktoś wytłumaczył : )
Jak wyglądają początki? Można zapisac się na jakieś szkolenia, czy raczej po prostu uczy się samemu?
Jeśli ktoś by był tak uprzejmy i poopowiadał mi o tym wszystkim trochę i przybliżył temat to byłabym wdzięczna : )
Jakie prawo jazdy trzeba posiadać żeby w ogóle zacząć zabawe? Słyszałam coś tam, że wszystko zależy od pojemności silnika, mocy czy coś takiego, ale tak jak mówiłam- nie znam się na tym dlatego chciałabym żeby mi to ktoś wytłumaczył : )
Jak wyglądają początki? Można zapisac się na jakieś szkolenia, czy raczej po prostu uczy się samemu?
Jeśli ktoś by był tak uprzejmy i poopowiadał mi o tym wszystkim trochę i przybliżył temat to byłabym wdzięczna : )
- Magdaa
- Świeżak
Witam Magdo
Na początek powiedz ile masz do wydania na Motocykl? Oczywiście najlepszym rozwiązaniem będzie Motocykl typu soft enduro czyli np.Yamaha dt 125 ,Honda CRM 125, Yamaha XT 125 ,Suzuki dr 125. Jak już wspomniałem powyżej są to motocykle typu soft enduro.Są bardzo tanie w eksploatacji ,nie są drogie w zakupie a co najważniejsze sporo się można nauczyć.Generalnie jeżeli masz trochę samo zaparcia i nie boisz się siniakow wszystkiego nauczysz się sama.Ale najważniejszą kwestia jest ochroną mowa tu o kasku,butach,zbroji itp. Co do prawa jazdy to na motocykle tej klasy które wymienionej powyżej musisz posiadać kat.A1 lub kat.B min 3 lata.
Ale pod warunkiem że chcesz jeździć po drogach publicznych ,Bo do jazdy po bezdrożach nie jest to raczej wymagane ale zawsze lepiej jak jest

Na początek powiedz ile masz do wydania na Motocykl? Oczywiście najlepszym rozwiązaniem będzie Motocykl typu soft enduro czyli np.Yamaha dt 125 ,Honda CRM 125, Yamaha XT 125 ,Suzuki dr 125. Jak już wspomniałem powyżej są to motocykle typu soft enduro.Są bardzo tanie w eksploatacji ,nie są drogie w zakupie a co najważniejsze sporo się można nauczyć.Generalnie jeżeli masz trochę samo zaparcia i nie boisz się siniakow wszystkiego nauczysz się sama.Ale najważniejszą kwestia jest ochroną mowa tu o kasku,butach,zbroji itp. Co do prawa jazdy to na motocykle tej klasy które wymienionej powyżej musisz posiadać kat.A1 lub kat.B min 3 lata.
Ale pod warunkiem że chcesz jeździć po drogach publicznych ,Bo do jazdy po bezdrożach nie jest to raczej wymagane ale zawsze lepiej jak jest

Four Stroke Power !
Husaberg fe 501
&
Mz Etz 251

Husaberg fe 501
&
Mz Etz 251
-
braaaap - Świeżak
Hej!
Początki w enduro tak naprawdę różnią się od zasobności portfela i umiejętności.
Jeśli masz zdolność samozaparcia i przełamywania własnych barier to nauka enduro będzie ci szła łatwo.
Na poczÄ…tek polecam soft enduro.
Tak jak kolega wyżej napisał. DT 125, CRM 125, KMX 125.
Wszystkie z tych moto sÄ… podobne mocowo i wagowo.
Nie polecam DR 125, XT 125 itd., bo mają słabą moc.
Co do silników wyróżniamy 2 typy: dwusuw i czterosuw.
2suw jest mocniejszy i lżejszy, a 4suw jest cięższy i słabszy co do tej samej pojemności jak w 2suwie, ale za to lepiej oddaje moc.
Co do prawka to sÄ… 3 kategorie na motocykl: A1, A2 i A.
Do twojego wieku proponował bym A2, bo poznają zdawać od 18 lat i pozwala ci jeździć po drodze praktycznie każdym enduro do 35 kW bodajże.
Jednak żeby jeździć po lesie takim enduro nie trzeba mieć prawka.
Na jakieś kursy wydaje mi się że nie opłaca się chodzić.
Najlepiej jest się uczyć samemu
Pozdro!
Jak masz jakieÅ› pytania to pisz PW.
Początki w enduro tak naprawdę różnią się od zasobności portfela i umiejętności.
Jeśli masz zdolność samozaparcia i przełamywania własnych barier to nauka enduro będzie ci szła łatwo.
Na poczÄ…tek polecam soft enduro.
Tak jak kolega wyżej napisał. DT 125, CRM 125, KMX 125.
Wszystkie z tych moto sÄ… podobne mocowo i wagowo.
Nie polecam DR 125, XT 125 itd., bo mają słabą moc.
Co do silników wyróżniamy 2 typy: dwusuw i czterosuw.
2suw jest mocniejszy i lżejszy, a 4suw jest cięższy i słabszy co do tej samej pojemności jak w 2suwie, ale za to lepiej oddaje moc.
Co do prawka to sÄ… 3 kategorie na motocykl: A1, A2 i A.
Do twojego wieku proponował bym A2, bo poznają zdawać od 18 lat i pozwala ci jeździć po drodze praktycznie każdym enduro do 35 kW bodajże.
Jednak żeby jeździć po lesie takim enduro nie trzeba mieć prawka.
Na jakieś kursy wydaje mi się że nie opłaca się chodzić.
Najlepiej jest się uczyć samemu

Pozdro!

Jak masz jakieÅ› pytania to pisz PW.
- endurowiec31
- Świeżak
głupia podpowiedź- samemu to sobie mozna narobić wiele...
kurs musisz tak czy siak przejść, mozna jedynie sie czasami dogadac i nie robic pełnych 20 czy iluśtam godzin tylko po kilku isc na egzamin, ale bez pojęcia o jeździe kurs to zbawienie, sam jak sie uczysz - załoze sie że uczysz sie ogromnej ilosci błędów, które potem są trudniejsze do wyeliminowania niż do nauka od podstaw poprawnie.
co do motocykla najwazniejsze info jaki budżet na zakup, czy masz plus kase na strój, i ile mniej wiecej rocznie mozesz wydać na serwis, i mniej wiecej % ile moto ma byc uzytkowane w terenie ( i jakim troszke konkretniej, tor crossowy, pole, góry, lasy, wokół domu ) a ile % na asfalcie
kurs musisz tak czy siak przejść, mozna jedynie sie czasami dogadac i nie robic pełnych 20 czy iluśtam godzin tylko po kilku isc na egzamin, ale bez pojęcia o jeździe kurs to zbawienie, sam jak sie uczysz - załoze sie że uczysz sie ogromnej ilosci błędów, które potem są trudniejsze do wyeliminowania niż do nauka od podstaw poprawnie.
co do motocykla najwazniejsze info jaki budżet na zakup, czy masz plus kase na strój, i ile mniej wiecej rocznie mozesz wydać na serwis, i mniej wiecej % ile moto ma byc uzytkowane w terenie ( i jakim troszke konkretniej, tor crossowy, pole, góry, lasy, wokół domu ) a ile % na asfalcie
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
- endurowiec31
- Świeżak
mówiłem względem prawa jazdy
sama jazda jak ktos lata sobie aby sie rozerwać i pojeździc to też nie wymagana jest jazda na szkolenia
ale jak ktos chce poprawic technike, jeździć bezpieczniej i szybciej sie uczyć czasami jeden całodniowy wypad da wiecej niz rok orania lasów samemu ;P
sama jazda jak ktos lata sobie aby sie rozerwać i pojeździc to też nie wymagana jest jazda na szkolenia
ale jak ktos chce poprawic technike, jeździć bezpieczniej i szybciej sie uczyć czasami jeden całodniowy wypad da wiecej niz rok orania lasów samemu ;P
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
- endurowiec31
- Świeżak
Dziękuje bardzo wszystkim za odpowiedzi
Co do tych "kursów" czy czegoś w tym stylu to chodziło mi raczej nie właśnie o kurs na prawko tylko czy może istnieją jakieś wypożyczalnie, żeby ktoś mógł np. tylko właśnie wypożyczyć na jakiś czas sprzęt, albo pouczyć troche wszystkiego po kolei. Ale to już może sama sobie poszukam czegoś w okolicy, może coś takiego znajdę : )
Po ulicach raczej bym nie jeździła, tylko jak już to jakieś tereny, lasy, dlatego nie planuje na razie robić kategorii A. A co do ceny to jak patrzyłam na te motocykle to ceny średnio wynosiły jakieś 5tys, więc myślę że za jakiś czas udałoby mi się coś uzbierać.
Tylko własnie rzecz tkwi w tym, że boję się wydawać na to tyle pieniędzy, nie mając pojęcia o jeździe, nie mając żadnych umiejętności, dlatego pytałam o jakieś kursy czy zajęcia. Gdybym miała kogoś znajomego co się tym zajmuje to by nie było problemu żeby mnie pouczył ale niestety nikogo takie nie znam. Poczytam jeszcze w necie może coś się natrafi. Będe musiała się jeszcze dobrze zastanowić zanim zacznę robić cokolwiek w tym kierunku, ale bardzo dziękuję za Waszą pomoc

Po ulicach raczej bym nie jeździła, tylko jak już to jakieś tereny, lasy, dlatego nie planuje na razie robić kategorii A. A co do ceny to jak patrzyłam na te motocykle to ceny średnio wynosiły jakieś 5tys, więc myślę że za jakiś czas udałoby mi się coś uzbierać.
Tylko własnie rzecz tkwi w tym, że boję się wydawać na to tyle pieniędzy, nie mając pojęcia o jeździe, nie mając żadnych umiejętności, dlatego pytałam o jakieś kursy czy zajęcia. Gdybym miała kogoś znajomego co się tym zajmuje to by nie było problemu żeby mnie pouczył ale niestety nikogo takie nie znam. Poczytam jeszcze w necie może coś się natrafi. Będe musiała się jeszcze dobrze zastanowić zanim zacznę robić cokolwiek w tym kierunku, ale bardzo dziękuję za Waszą pomoc

- Magdaa
- Świeżak
Co do motocykla, jeśli nie zabierzesz ze sobą kogoś kto się zna do oględzin, to może być nie ciekawie, bo motocykl z zewnątrz może być piękny, a jego silnik dojechany.
Powodzenia !
Powodzenia !

- endurowiec31
- Świeżak
hmm szkoły jazdy są, kazda szkoła jazdy która umozliwia nauke na kategorie A1 itp musi miec motocykl. tylko że oni zwykle w 99% mają te które są dopuszczone potem do egzaminu, wiec raczej ciezko bedzie o Lkową yamahe DT 125.... ale poszukaj - kto wie ? wtedy mogła bys kupic tak zwane jazdy doszkalające. czyli np jak ktos wyjeździł 20 godzin a nadal nie umie to dokupuje, ty mozesz bez zadnego zapisywania na kurs itp sobie wykupic ilestam godzin ile ci pasuje, w zasadzie nawet z godzinka - dwie na szosowej 125tce duzo da jak nie masz pojęcia co i jak. tam sie nauczysz podstawowej obsługi technicznej, podstawowych manewrów itp. motocykle tez są bezpieczne, nie za mocne, mają klatki bezpieczenstwa wiec jak zaliczysz glebe to nic sie nie powinno staćani tobie ani motocyklowi.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość