Zobacz wÄ…tek - Husaber 400 FE Problem z paleniem
NAS Analytics TAG

Husaber 400 FE Problem z paleniem

Enduro, Cross
_________

Husaber 400 FE Problem z paleniem

Postprzez QQQ50gQQQ » 5/4/2015, 12:42

Dostałem husaberga 400 - rocznikowo przed 2000 bez rozrusznika. Problem polegał na tym, że nie wchodził na obroty i strzelał ogniem z wydechu. Wiedziałem tyle, że z zapłonem wcześniej było coś kombinowane. Po ustawieniu zaworów wyczyszczeniu filtra powietrza, wyczyszczeniu i wyregulowaniu gaźnika- zmniejszyłem znacznie dawkę paliwa wszystko wróciło do normy- wkręcał się bez problemu na wysokie obroty i moc też niczego sobie. Po 10 minutach objawy podobne do braku paliwa i zgasł. Paliwo jeszcze było ale i tak dolałem. Nic nie pomogło, sprawdziłem jeszcze raz gaźnik i nie zapali nawet na pych.

Stator to SEM AMAL do tego jakaś nie oryginalna kostka z naklejką ICU10 z jednej strony 3 kable od statora i jedne wolny a z 2 strony dwa kable do cewki WN. Iskra jest taka sobie trochę słaba. Stator jest taki przyrdzewiały a koło magnesowe jest obdarte trochę.
Sprawdzałem na statorze to opory mniej więcej się zgadzają, przy kopaniu jest napięcie.

Ktoś może ma jakiś pomysł jak to ruszyć z tematem bo sprawa jest dość pilna.
QQQ50gQQQ
Świeżak

Postprzez henio12323 » 5/4/2015, 12:46

hehe z takimi nietypami i zabytkami jest nietety problem zwykle. te stare zapłony były sypliwe. czesto nawet względnie sprawne potrafiły psioczyć i nie odpalać. generalnie jak podaje paliwo ( zalewa swiece) to trzeba kombinowac z zapłonem. z tego co kojarze w tych starszych zmieniali na innego zapłony chyba kokusany
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
henio12323
Moderator

Postprzez QQQ50gQQQ » 5/4/2015, 13:43

No właśnie, nic nie można znaleźć jakiś danych technicznych do tego.
A problem jest dość duży bo jak go dostałem, to jakoś palił, po wyregulowaniu chodził może 10min i teraz jest, że ja popsułem coś co się w ogóle na obroty nie wkręcało. Na magnecie są wycięte znaki i może jak podłączę lampę stroboskopową to może uda się jakoś coś poprawić.
Tylko samo by nic nie mogło by się przestawić.

Ktoś może jeszcze ma jakiś pomysł co przeoczyłem ? Już czuję w nodze, że to nie ma rozrusznika.
Jakieś pomoce z danymi technicznymi? Oprócz łatwo dostępnej angielskiej instrukcji obsługi.
Wszystko będzie pomocne bo w jeden dzień muszę to zrobić zaraz po świętach.
QQQ50gQQQ
Świeżak

Powrót do Offroad

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości

na górê