Zobacz wątek - jak zakonserwować łańcuch na zimę ? jaką firmę wybrać ?
NAS Analytics TAG

jak zakonserwować łańcuch na zimę ? jaką firmę wybrać ?

Enduro, Cross
_________

jak zakonserwować łańcuch na zimę ? jaką firmę wybrać ?

Postprzez Dawid kopeć » 1/12/2014, 19:37

Witam ! :D

Jestem właścicielem hondy crm 125r i ostatnimi czasy zdarzył się nie przyjemny incydent :( konkretnie napęd był zaniedbany (moja wina oczywiście) i nie wytrzyma łańcuch i strzelił :( czego konsekwencją była dziura w kapie i uszkodzony impulsator :( jednak wszystko już zrobione ,impulsator wymieniony, kapa już w drodze :D jednak że chciał bym uniknąć tego na przyszłość i zamierzam kupić nowy napęd (najwyższy czas :P ) i tu nasuwa się pytanie . Jaki ?

Mam do wyboru albo napęd z łańcuchem oringowym SFR ("firmy nie znanej ale lubianej :P" ) ocywiście żartuje że nie znanej ale chciał bym poznać opinie o tej firmie ;) z zębatkami JT Sprockets

link do aukcji ;)

http://allegro.pl/zestaw-napedowy-honda ... 93068.html
cena jak widać bardzo przyzwoita :)

Lub

Zestaw napędowy z łańcuchem bezoringowym D.I.D z zębatkami tej samej firmy co w poprzednim kpl.

link
http://allegro.pl/zestaw-naped-owy-hond ... 17886.html

cena też nie oszałamiąca kilkdziesiąt złotych więcej

i tu nasuwa się pytanie który wybrać?
zestaw mniej znanej firmy z łańcuchem oringowym czy bardziej znanego D.I.D'a bezoringowego?
Może ma ktoś jakieś informacje na temat firmy SFR ? warto kupować czy nie?

i Drugie pytanie jeżeli kupie któryś z napędów to chciał bym jeszcze w tym sezonie troche pojezdzić na nim (w tym troche po śniegu :D ) i zastanawia mnie jak mozna zakonserwować go na zimę żeby nie rdzewiał itp ? sama kąpiel w oleju wystarczy?

LiczÄ™ na pomoc w wyborze :)
:)
Dawid kopeć
Świeżak

Postprzez henio12323 » 2/12/2014, 00:01

SFR to chinszczyzna. ale wolałbym SFR oringowego ( a raczej X ringowego ) niz bezoringowego dida, jak miałbym zamiar jeździc mocniej w terenie. mi bezoringowe leciały zawsze szybko. xringowe nawet bez smarowania są dosyc pancerne.

ja jak na zime robie serwis to zazwyczaj wrzucam łancuch do miski z olejem i sobie leży cała zime ;P

zwykłe nasmarowanie porządnie smarem do łancuchów też załatwia robote
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
henio12323
Moderator

Postprzez Dawid kopeć » 2/12/2014, 00:22

czyli mówisz brać SFR ? szukałem przed chwilą troche informacji na innych forach to łańcuchy są jako tako "porządne" :P ale w crm nie ma też nie wiadomo jakiej mocy :P
:)
Dawid kopeć
Świeżak

Postprzez henio12323 » 2/12/2014, 16:44

kolega w 520stce stosował i sobie chwalił. wytrzymał mu cały sezon, a kosztował prawie pół ceny DIDa który nie zawsze pociągnie 2 sezony, wiec sumarycznie wychodzi taniej.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
henio12323
Moderator

Powrót do Offroad

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości

na górê