Romet Zetka - REDUKACJA
• Strona 1 z 1
Romet Zetka - REDUKACJA
Witam, mam pytanie odnośnie redukacji biegów, kupiłem nową zetka , pierwszy mój motorek , i mam pytanie o redukacje biegow, np. jeśli jade sobie na 4 i mam skręcić to ''TRZYMAM SPRZĘGŁO WBIJAM TRÓJKĘ, WBIJAM DWÓJKĘ'', czy może ''TRZYMAM SPRZĘGŁO WBIJAM TRÓJKĘ, PUSZCZAM, TRZYMAM WBIJAM DWÓJKĘ'' który z tych 'patentów' lepszy?[/b]
- dadajszen
- Świeżak
Po "pierwsze primo": Co to jest redukacja? Chodzi Ci o redukcję? Po drugie trochę dziwny styl pogrubiać niepotrzebnie tekst postu.
A teraz odpowiedź na Twoje pytanie: W zasadzie jest to obojętne - jeżeli moto jest nowe i jest na wtryskach to redukuje się stopniowo o jeden bieg po to, by dłużej hamować silnikiem - dzięki temu zaoszczędzamy paliwo.
Jeżeli chodzi o motory zasilane gaźnikami (ale nie tylko) to w sumie nie ma to większego znaczenia. Trzeba jedynie uważać, by nie zredukować za dużo, żeby nie doprowadzić do tzw. overrevingu - czyli po prostu jadąc 60kmh nie redukuj to jedynki i nie puszczaj sprzęgła
Można sobie tak zniszczyć/uszkodzić silnik.
A teraz odpowiedź na Twoje pytanie: W zasadzie jest to obojętne - jeżeli moto jest nowe i jest na wtryskach to redukuje się stopniowo o jeden bieg po to, by dłużej hamować silnikiem - dzięki temu zaoszczędzamy paliwo.
Jeżeli chodzi o motory zasilane gaźnikami (ale nie tylko) to w sumie nie ma to większego znaczenia. Trzeba jedynie uważać, by nie zredukować za dużo, żeby nie doprowadzić do tzw. overrevingu - czyli po prostu jadąc 60kmh nie redukuj to jedynki i nie puszczaj sprzęgła

- jackal_pl
- Świeżak
Redukuj tak jak zmieniasz biegi, nie ma dużej filozofii, wciskasz sprzegło, puszczasz gaz, zbijasz bieg, dodajesz gazu i powoli puszczasz sprzegło aż do wyrównania obrotów żeby nie szarpać. Jak miałem ZetKe to nic sie nie działo, śmiało można śmigać.
Było: Skuter 50 ccm 4T -->Romet ZK 50
Jest: Honda Shadow VT 125C
Jest: Honda Shadow VT 125C
-
Kuba05 - Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm