Zobacz wątek - Romet Zetka - REDUKACJA
NAS Analytics TAG

Romet Zetka - REDUKACJA

i inne małe pojemności
_________

Romet Zetka - REDUKACJA

Postprzez dadajszen » 28/4/2014, 19:30

Witam, mam pytanie odnośnie redukacji biegów, kupiłem nową zetka , pierwszy mój motorek , i mam pytanie o redukacje biegow, np. jeśli jade sobie na 4 i mam skręcić to ''TRZYMAM SPRZĘGŁO WBIJAM TRÓJKĘ, WBIJAM DWÓJKĘ'', czy może ''TRZYMAM SPRZĘGŁO WBIJAM TRÓJKĘ, PUSZCZAM, TRZYMAM WBIJAM DWÓJKĘ'' który z tych 'patentów' lepszy?[/b]
dadajszen
Świeżak

Postprzez mati22252 » 28/4/2014, 21:11

Lepszy jest z puszczaniem po każdym zbiciu bo zawsze możesz odskoczyć jak coś nagle by chciało w Ciebie wjechać a na sprzęgle nie wiedząc jaki masz bieg nie zrobisz tego
mati22252
VIP Ścigacz.pl

Postprzez fablitto » 30/4/2014, 15:40

Siema. Jeśli to dwusów i niema pompy oleju do smarowania to niepowinno się za duzo redukować.
fablitto
Świeżak

Postprzez jackal_pl » 30/4/2014, 16:46

Po "pierwsze primo": Co to jest redukacja? Chodzi Ci o redukcję? Po drugie trochę dziwny styl pogrubiać niepotrzebnie tekst postu.

A teraz odpowiedź na Twoje pytanie: W zasadzie jest to obojętne - jeżeli moto jest nowe i jest na wtryskach to redukuje się stopniowo o jeden bieg po to, by dłużej hamować silnikiem - dzięki temu zaoszczędzamy paliwo.
Jeżeli chodzi o motory zasilane gaźnikami (ale nie tylko) to w sumie nie ma to większego znaczenia. Trzeba jedynie uważać, by nie zredukować za dużo, żeby nie doprowadzić do tzw. overrevingu - czyli po prostu jadąc 60kmh nie redukuj to jedynki i nie puszczaj sprzęgła ;) Można sobie tak zniszczyć/uszkodzić silnik.
jackal_pl
Świeżak

Postprzez Kuba05 » 3/5/2014, 15:21

Redukuj tak jak zmieniasz biegi, nie ma dużej filozofii, wciskasz sprzegło, puszczasz gaz, zbijasz bieg, dodajesz gazu i powoli puszczasz sprzegło aż do wyrównania obrotów żeby nie szarpać. Jak miałem ZetKe to nic sie nie działo, śmiało można śmigać.
Było: Skuter 50 ccm 4T -->Romet ZK 50
Jest: Honda Shadow VT 125C
Kuba05
Świeżak

Powrót do Motorowery do 50 ccm