Zobacz wÄ…tek - Aprilia Pegaso 125 (Rotax 123)
NAS Analytics TAG

Aprilia Pegaso 125 (Rotax 123)

i inne małe pojemności
_________

Aprilia Pegaso 125 (Rotax 123)

Postprzez Puma559 » 23/9/2012, 20:45

Witam. Posiadam Pegaso 125 po remoncie której denerwuje mnie jeden fakt. A mianowicie posiadam zawór wydechowy otwierany elektromagnesem, i zrywa mi non stop końcówkę która trzyma języczek zaworu, wcześniej miałem lutowaną, ostatnio miałem oryginalną i to samo się stało, dodam że motorek ładnie otwiera przez pierwszych parę dni ale później coś się dzieje z nim. Zabezpieczone miałem szczeliny przy zaworze jakąś gumą żeby syfy się nie sypały ale widocznie nie tego wina była. Mechanik coś wspominał że zawór, tzn ta część przy silniku jest do wymiany. Moją spekulacją jest jeszcze wytarte gniazdo na ten języczek i może się układać w nienaturalnych położeniach albo klinować, nie wiem czy to możliwe bo konstruktor też musiał jakieś możliwości przewidzieć. Proszę o wypowiedzi które pomogą rozwiązać ten problem bo już trochę dołożyłem w moto i gdybym wiedział że na pewno ten języczek to tez go zmienię ale nie ma sensu jakby to nic nie miało zmienić.
Puma559
Świeżak

Postprzez www.moto125.pl » 23/9/2012, 23:38

zrywa ci tzn linka ci wypada tak ?.Zawór powinien przechodzić przegląd co jakiś czas a mianowicie ma być czyszczony z nagaru który zbiera się w silniku.Do tego trzeba wymieniać oring który znajduje się w obudowie zaworu oraz sprawdzić stan sprężyny zaworu czy nie jest już za luźna.Ponad to jeśli wypada ci linka to sprawdz główkę zaworu (języczka) czy nie jest już wyrobiona,albo główka linki która wchodzi w języczek czy nie jest też wyrobiona.Coś musi być na rzeczy,do tego sama linka musi być odpowiednio naciągnięta to nie chodzi tam luźno,jeśli u ciebie tak jest znaczy że albo masz źle wyrególowaną linkę albo problemy opisane po wyżje.

Wszystkie cześci do naprawy znajdziesz na www.moto125.pl :

http://moto125.pl/c/235/zawor-wydechowy ... rilia.html

Pozdrawiam
Adrian
Twój sklep dla 50 125 i 250cm3 | .. :: www.moto125.pl :: ..
www.moto125.pl
Świeżak

Postprzez Puma559 » 25/9/2012, 18:57

No motorek ogólnie miał nieczynny zawór dopiero po remoncie mechanicy mi go wyczyścili i uruchomili lecz po kilku dniach końcówkę linki przerwało, tzn nie wypada tylko przedziera końcówkę i jak się można domyśleć przestał działać, nie chcąc robić problemów zamówiłem komplet uszczelek silnikowych żeby założyli nowe uszczelniacze na zawór gdyż strasznie olejem mi z niego chlapało, niby wszystko miało być ok a tu znowu ten sam przypadek. No jeszcze może być opcja że mi piaskiem zaciera i trzeba będzie dodatkowo dobrze zabezpieczyć przed zabrudzeniami bo czuć jak coś "chrubocze" gdy staram się linką poruszać lecz jej nie wyciągać. Mam jeszcze jedno pytanie o zasadę działania zaworu mechanicznego, czy łatwo się psuje i czy spasuje pod wcześniejsze gniazdo zaworu sterowanego elektromagnesem.
Puma559
Świeżak

Powrót do Motorowery do 50 ccm

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości

na górê