Zobacz wątek - DERBI SENDA 125 SM Problem z tylnym kołem.
NAS Analytics TAG

DERBI SENDA 125 SM Problem z tylnym kołem.

i inne małe pojemności
_________

DERBI SENDA 125 SM Problem z tylnym kołem.

Postprzez Rudy2193 » 7/8/2012, 09:52

Witam, mam problem z moim motorkiem a dokladnie z kołem tylnym.(DERBI SENDA 125 SM 2006R.)Problem tkwi w tym że w tylnej piaście pękło mi łożysko, sam nie wiem jak do tego doszło i tuleja została można powiedziec ,,stoczona,, przez kulki łożyskowe jak na tokarce. W srodku w piaście też zostały ,,stoczone,, rowki na 0,5 mm. Acha w stakcie jazdy jak to mozna było przewidziec zaczeło mi koło toczyc sie jak w starym składaku tzn, (jak by sie z ósemkowało).
I moje pytanie to.
Czy ktos wie z jakich elemantów składa sie środek piasty ??
(łożyska, tuleja, ?? )
Czy da sie dokupić tuleje ??
Czy trzeba środek piasty wygładzic ??

Nie wiem czy sie jasno wyraziłem ale prosze o zrozumiałość jestem nowy na forum.
Jeżli zdjecia będą potrzebne to moge zrobić.
POZDRO Piotr :)
Rudy2193
Świeżak

Postprzez miki1406 » 7/8/2012, 12:32

Po pierwsze to czcionka jaką piszesz dla kogo jest skierowana?? Dla emerytów?? W piaście powinno być łożysko. Jeśli wypadły ci kulki powinny zostać dwie bieżnie wewnętrzna i zewnętrzna. Możliwe, że twoje "wytłoczenie" to zewnętrzna bieżnia, którą trzeba usunąć przed montażem nowego łożyska.

Na śmiesznym przykładzie motocykla WSK
Obrazek
Jak fenix z popiołów :)
miki1406
VIP Ścigacz.pl

Postprzez Rudy2193 » 7/8/2012, 12:59

Prawde mówiac to nic mi nie mówi ten schamat z WSK-ki. Bo ja mam motor o 30 lat starszy wiem ze zasada dzialania jest taka sama ale ja sie właśnie chce sie dowiedziec jak wyglada nowa tuleja tzn dobra tuleja no bo jest jeszcze 1 tulejka grubsza od tej zjechanej. I przeszukalem wszytkie strony ale nic nie znalazłem;/
I prosze o WYROZUMIAŁOŚĆ bo jestem nowy a pan juz od razu z jakimiś wyrzutami.
Rudy2193
Świeżak

Postprzez komarcc » 7/8/2012, 13:30

Przeczytaj regulamin zamiast prosić o wyrozumiałość, bo to jest to co powinieneś zrobić zanim napisałeś ten temat.

A co do tematu to zrób najlepiej zdjęcia, tak będzie najlepiej, tylko takie, na których coś widać, przede wszystkim chodzi o zdjęcia tulei, piasty bez łożyska, uszkodzonego łożyska.

Jeśli środek piasty został uszkodzony w miejscu, w którym znajduje się łożysko to należy to wyrównać 0,5mm to nie dużo, wiec to powinno wystarczyć, ale zależy też na jaką szerokość jest to wytarcie.
komarcc
VIP Ścigacz.pl

Postprzez miki1406 » 7/8/2012, 13:41

Moim zdaniem wypady mu kulki i została bieżnia łożyska
Jak fenix z popiołów :)
miki1406
VIP Ścigacz.pl

Powrót do Motorowery do 50 ccm