Zobacz wÄ…tek - Akumulator
NAS Analytics TAG

Akumulator

i inne małe pojemności
_________

Akumulator

Postprzez HazorOfMito » 8/8/2011, 13:14

witam posiadam akumulator MotoStart YTX7A-BS Nowy lecz gdy motor był podczas remonty kręciłem rozrusznikiem aż padł całkowicie i chce go naładować ale ten akumulator to tzw. "bezobsługowy" i nie wiem jak go naładować słyszalem ze Na małym prądzie czyli długo ale o małym natęzeniu . Powiedzicie mi dokładniej
Obrazek (otwórz link)

Uploaded with ImageShack.us (otwórz link)
HazorOfMito
Świeżak

Postprzez komarcc » 8/8/2011, 18:50

Yyy z tego co widzę jest to akumulator kwasowy i jest on obsługowy (nie wiem gdzie przeczytałeś, że jest bezobsługowy) więc przed ładowaniem należy sprawdzić poziom elektrolitu, jeśli będzie za mało to dolej wody destylowanej, tyle, aby osiągnąć wymagany poziom w każdej z cel. Potem podłączasz pod prostownik (nie pod ładowarkę) i w zależności jaki masz prostownik ładujesz aku tak jak piszą w książkach czyli: jeśli kontrolujesz ładowanie sam to napięcie nie może przekroczyć 15V (na początku będzie około 13V), a prąd ładowania powinien być 10x mniejszy czyli w Twoim przypadku 0,6 i ładujesz taki akumulator dopóki nie osiągnie 15V. Jeśli to prostownik automatyczny to po prostu podłączasz i akumulator się ładuje. Jest jeszcze pewnie wiele innych prostowników, ale ja o nich nie będę pisał, bo to co najważniejsze jest już napisane.
komarcc
VIP Åšcigacz.pl

Powrót do Motorowery do 50 ccm

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości

na górê