Motor A1-Pomoc
• Strona 1 z 1
Motor A1-Pomoc
Witam.
Mam 15 lat i od września idę do 3 gimnazjum.
O tyle że do gimnazjum mam raptem kilometr to do liceum będę miał jakieś 15-20.
Autobus odpada gdyż musiałbym wstawać o 5 żeby dojechać przed 8.
A że interesują mnie motocykle więc wpadłem na pomysł by sprawić sobie motorek na A1.
Problem w tym że będzie musiał być eksploatowany całorocznie.
Z drogą nie ma większego problemy gdyż musiałbym przejechać przez osiedle i na drogę która zawsze jest czarna a później na drogie międzymiastowa(?), nią jechać jakieś 10 kilometrów a później 4 ulicami(które też są zawsze czarne nie to że zwały śniegu.
I tu jest dylemat jaki rodzaj motoru wybrać by także w zimę dało się dojeżdżać.
Proszę o odpowiedź i pinie o jeździe na różnych typach motocykli w zimę.
PS. Proszę o nie namawianie na B1 gdyż autko o wadze 550 kilo to tylko trumna z silnikiem
Mam 15 lat i od września idę do 3 gimnazjum.
O tyle że do gimnazjum mam raptem kilometr to do liceum będę miał jakieś 15-20.
Autobus odpada gdyż musiałbym wstawać o 5 żeby dojechać przed 8.
A że interesują mnie motocykle więc wpadłem na pomysł by sprawić sobie motorek na A1.
Problem w tym że będzie musiał być eksploatowany całorocznie.
Z drogą nie ma większego problemy gdyż musiałbym przejechać przez osiedle i na drogę która zawsze jest czarna a później na drogie międzymiastowa(?), nią jechać jakieś 10 kilometrów a później 4 ulicami(które też są zawsze czarne nie to że zwały śniegu.
I tu jest dylemat jaki rodzaj motoru wybrać by także w zimę dało się dojeżdżać.
Proszę o odpowiedź i pinie o jeździe na różnych typach motocykli w zimę.
PS. Proszę o nie namawianie na B1 gdyż autko o wadze 550 kilo to tylko trumna z silnikiem
- DonMarino
- Świeżak
Chyba na zimową porę najbardziej nadał by się jakiś endurak (daje radę w błocie i piachu, to powinien dać radę ze śniegiem, gorzej z lodem...). Zobacz np.: yamahę DT 125 lub XT 125. Ile możesz przeznaczyć kasy tak około? I może sprecyzować czego oczekujesz? Sporta, enduraka, czy coś podchodzącego pod turystyka (naked czy cuś)?
- Lakis
- Świeżak
Enduro chyba najbardziej pasuje a zaś w takim śniegu to nie będę jeździł chyba że mi garaż zasypie to przez parking po śniegu się przepcha a zaraz jest już czarna droga zawsze(no chyba że o 2 w nocy gdy już prawie nic nie jeździ.)
Myślę że koło 5 tysięcy.
Zna ktoś jakiś model motorka typu enduro lub coś podobnego w cenie koło 5000? (używany)
Myślę że koło 5 tysięcy.
Zna ktoś jakiś model motorka typu enduro lub coś podobnego w cenie koło 5000? (używany)
- DonMarino
- Świeżak
no to macie ciepło
bo u nas tydzien potrafiło byc -20. motocykli enduro do 5000 jest pełno. poszukaj na allegro. z reguły to sąte same sprzęty, z podobnym wyposażeniem itp. róznia sie plastikami ramą itp. ale hamulce, zawieszenie czy silniki maja prawie zawsze te same. ( są 2 głowne rodzaje silników montowanych, ze 3 rodzaje zawieszen itp )

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
A możesz polecić jakiś konkretny model?
PS. A czy jakby założyć zimówki do Honda CBR 125 to by się jako tako pojechało? Powtarzam- cała droga po czarnej drodze najwyżej mokrej
edycja kolego
to ten napis po prawej stronie klikasz i możesz dopisać do swojego postu.
senekkorzenna
PS. A czy jakby założyć zimówki do Honda CBR 125 to by się jako tako pojechało? Powtarzam- cała droga po czarnej drodze najwyżej mokrej
edycja kolego

senekkorzenna
- DonMarino
- Świeżak
hahaaha ale mistrz... gwarantuje Ci, że jak spadną pierwsze deszcze w październiku to grzeczniutko polecisz na pks i bedziesz szczesliwy ze chociaz o 5 rano mozesz suche dupsko przewieźć... nie masz pojecia na co sie porywasz. pamietaj, że zima to nie tylko śnieg na drogach. to również -30"C, jesień z kilkudniowymi ulewami i wiatrami koło 100km/h.
chciałbym zebys odezwal sie w tym temacie za 4 miesiace...
Juz to B1 byłoby bardziej racjonalnym rozwiązaniem, mimo ze trzeba sie odpychac nogami zeby jakos jechac...
chciałbym zebys odezwal sie w tym temacie za 4 miesiace...
Juz to B1 byłoby bardziej racjonalnym rozwiązaniem, mimo ze trzeba sie odpychac nogami zeby jakos jechac...
Wole jak człowiek na dwóch, niż jak zwierze na czterech...
Honda XLV 125 Varadero V-8
http://www.polskajazda.pl/Profil,Honda,XLV,125,Varadero,TGB,F409,Royal,Cruise/42971 (otwórz link)
Honda XLV 125 Varadero V-8
http://www.polskajazda.pl/Profil,Honda,XLV,125,Varadero,TGB,F409,Royal,Cruise/42971 (otwórz link)
-
gruby19 - Stały bywalec
haha gruby mało w ciebie z prawdziwego motocyklisty
u mnie sezon nigdy sie nie konczy
nie raz w minusowych temp po lodzie sie ganiało
jak sie chce to mozna ;P kwestia tylko czy sie chce :d u mnie przejażdżka w zimie to standard co rok, nie wazne czy to romet, skuter czy crossówka czy endurak ;P musi byc i juz ;D a im wieksze moto tym fajniej sie gania ;D do szkoły tez dojeżdzałem aż sie za remont nie wziałem
wiec wszystko mozna. a jak ktos ma kase kit explorera mozna zamontowac i wtedy żadna zima nie straszna http://cmgonline.com/images/stories/fea ... er/ktm.jpg

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Z domu do szkoły będzie około 20-30 minut jazdy w jedną stronę w mundurze wojskowym a pod tym polar a nie w zwykłej kurtce(oczywiście kask ochraniacze pas nerkowy i to coś na kręgosłup(żółw?)) więc raczej torby mi nie przewieje.
- DonMarino
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości