Zobacz wÄ…tek - Problem z zapaleniem
NAS Analytics TAG

Problem z zapaleniem

i inne małe pojemności
_________

Problem z zapaleniem

Postprzez stuntmaster94 » 8/1/2011, 13:54

Witam. Mam problem, a mianowicie:
mam skuter Horn 50, zwykłe chińczyk z tym silnikiem 139QMB czy jak to tam idzie. Postanowiłem wymienić zwykły filtr powietrza na stożkowy. I tu mam problem. Z serynjego filtra wtchodzą mi dwa wężyki, jeden do pokrywy od zaworów, ten który odprowadza resztki zanieczyszczeń z głowicy, a drugi wychodzi z tej rurki, którą dokręca się do gaźnika. Koło pompki paliwowej mam jeszcze inną pompkę, z której wychodzą dwa grube wężyki i jeden cienki. Cienki podłączony jest z prawej strony krućca ssącego. Jeden gruby podłączony jest do pokrywy od zaworów, a jeden do filtra powietrze, właśnie tam, gdzie ta rurka podłączona jest do gaźnika. I w filtrze stożkowym nie ma żadnego wyjścia na te wężyki. Podłączyłem stożek, a tamte węże zaślepiłem, bo tak mówił mi mechanik. Skuter nie chciał zapalić, pomyślałem,że to od zbyt dużej dawki powietrze, Przykręciłem śrubkę regulującą na gaźniku i nic. Podłączyłem zwykły filtr, tak jak było dawniej, też nie pali. Kiedy próbuję zaciągnąć paliwo wężykiem z krućca, ale tym po lewej (bo mam dwa, nie wiem czemu) paliwo idzie do gaźnika, ale gdzy już nie zaciągam, stoi w wężu i nie idzie. Świeca jest sucha,więc nawet do cylindra nie dochodzi. Nie wiem co to może być. Myślę,że może pompka paliwowa jest zepsuta i nie pompuje paliwa. Proszę,jeśli ktoś wie co to może być niech napisze odpowiedź, bo jestem w kropce. Pozdrawiam i życzę miłego dnia.
stuntmaster94
Świeżak

Postprzez uzus23 » 8/1/2011, 16:41

Elo nie zaślepiaj tych wężyków a skuter jak chcesz żeby jeździł na stożku to dyszę większą musisz dać albo gombkę włóż jakąś w niego bo za dużo powietrza dostaje i będzie gasł a paliwo będzie szło dopiero kiedy kopiesz kopką albo rozrusznikiem kręcisz bo tam masz zaworek podciśnieniowy ten bliżej krućca wężyk dlatego dwa wężyki od kranika jeden dolny od paliwa a ten z góry do powietrza rzeby zaworek w kraniku otworzyć i wyczyść i wyreguluj gaźnik ale stożków nie polecam ,,tych za 30zł z allegro"
uzus23
Świeżak

Postprzez stuntmaster94 » 8/1/2011, 16:52

uzus23 napisał(a):Elo nie zaślepiaj tych wężyków a skuter jak chcesz żeby jeździł na stożku to dyszę większą musisz dać albo gombkę włóż jakąś w niego bo za dużo powietrza dostaje i będzie gasł a paliwo będzie szło dopiero kiedy kopiesz kopką albo rozrusznikiem kręcisz bo tam masz zaworek podciśnieniowy ten bliżej krućca wężyk dlatego dwa wężyki od kranika jeden dolny od paliwa a ten z góry do powietrza rzeby zaworek w kraniku otworzyć i wyczyść i wyreguluj gaźnik ale stożków nie polecam ,,tych za 30zł z allegro"

Dyszę większą dałem, 80. Na kopkę nawet nie zapala i paliwo wtedy nie idzie. Jedynie paliwo idzie jak sam będę ciągnął wężykiem. Powietrza nie dostaje za dużo , bo regulowałem na gaźniku. ;)
stuntmaster94
Świeżak

Postprzez uzus23 » 9/1/2011, 19:58

Jak paliwo dochodzi do cylka to zalewa i nie pali bo może byc za duża dysza spróbuj jeszcze z 65 a jak nie dochodzi to gaźnik ci szwankuje albo zaworek ciśnieniowy zepsuł się .... Metoda prób i błędów jak bym go widział to było by łatwiej to ogarną ... ale żeby nie ponosi dodatkowych kosztów zawieź go do mechanika on to zrobi....
uzus23
Świeżak

Postprzez henio12323 » 9/1/2011, 20:14

jak zalewa moze byc tez kwestia zaworu dolotowego warto by sprawdzic :)
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
henio12323
Moderator

Postprzez stuntmaster94 » 10/1/2011, 16:44

uzus23 napisał(a):Jak paliwo dochodzi do cylka to zalewa i nie pali bo może byc za duża dysza spróbuj jeszcze z 65 a jak nie dochodzi to gaźnik ci szwankuje albo zaworek ciśnieniowy zepsuł się .... Metoda prób i błędów jak bym go widział to było by łatwiej to ogarną ... ale żeby nie ponosi dodatkowych kosztów zawieź go do mechanika on to zrobi....

paliwo właśnie nie dochodzi do cylindra :) ale i tak oddam go do mechanika, bo jest na gwarancji jeszcze do marca . nie będę sam grzebał ,pewnie bym to zrobił ,ale po co skoro on zrobi to lepiej i za darmo ;)
stuntmaster94
Świeżak

Powrót do Motorowery do 50 ccm

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 21 gości

na górê