Zębatka koło wariatora, jak założyć ?
• Strona 1 z 1
Zębatka koło wariatora, jak założyć ?
Witam.
1. Jak ma być założona ta mała zębatka przy zakładaniu pokrywy ?? Czy należy założyć ją tak jak pokazane jest na zdjęciu, czy po prostu założyć do końca i nie przejmować się tymi ząbkami na niej ?? (tak wogóle to te ząbki mają być na sobie nałożone tak jak jest na zdjęciu razem z tymi ząbkami na wariatorze?) Za każdym razem jak założę pokrywę i uruchomię silnik to te ząbki i tak się cofają.....
2. Czy ta śruba z założona na niej sprężyna to spust oleju silnikowego ??
3. Czy pomiędzy pokrywą a widoczną na zdjęciu obudową powinna być jakaś uszczelka ??
Jest to skuter Derbi Gp1 50 Racing. ProszÄ™ was o pomoc.
1. Jak ma być założona ta mała zębatka przy zakładaniu pokrywy ?? Czy należy założyć ją tak jak pokazane jest na zdjęciu, czy po prostu założyć do końca i nie przejmować się tymi ząbkami na niej ?? (tak wogóle to te ząbki mają być na sobie nałożone tak jak jest na zdjęciu razem z tymi ząbkami na wariatorze?) Za każdym razem jak założę pokrywę i uruchomię silnik to te ząbki i tak się cofają.....
2. Czy ta śruba z założona na niej sprężyna to spust oleju silnikowego ??
3. Czy pomiędzy pokrywą a widoczną na zdjęciu obudową powinna być jakaś uszczelka ??
Jest to skuter Derbi Gp1 50 Racing. ProszÄ™ was o pomoc.
- Załączniki
-
- DSC01988.JPG (71.98 KiB) PrzeglÄ…dane 5485 razy
- karoln92
- Świeżak
1 Ta zębateczka ma taki walec na końcu (jakbyś wyciągnął ją całą to zobaczysz że jest mechanizm zębatkowy, który się przesuwa, za zębatką jest walec) ten że walec musi wejść w taki otwór który jest pod tą dużą zębatką. Musisz trochę poruszać tym małym mechanizmem, aż wejdzie i się schowa. Z tego co widzę masz taki sam wariator jak u mnie w Piaggio, nawet pokrywa silnika ma takie podobne wycięcie. A co do tego mechanizmu to powinien się tak schować tak że ta wąska tulejka z przodu powinna być na wysokości (może trochę wyżej jak ta duża zębatka. Uważaj też żeby z kopajki Ci mechanizm nie wyskoczył, bo też trochę trzeba się naryglować żeby go założyć. A te dwa mechanizmy się łączą ze sobą. Więc jak założysz poprawnie to sprawdź czy kopniak działa.
2. To jest chyba do spustu oleju przekładniowego(ale głowy nie daje)
3. Uszczelki nie ma
2. To jest chyba do spustu oleju przekładniowego(ale głowy nie daje)
3. Uszczelki nie ma
- Z00M93
- Świeżak
1.Ta mala zebatka bo dendix rozrusznika musisz nim poruszac zeby sie schowal.(po zalozeniu pokrywy i odpaleniu zebatke tÄ… "wysuwa" rozrusznik i zazebia ta duza zebatke, czyli przeciwtalerz wariatora odpalajac silnik) 2.Wydaje mi sie, ze jest to tylko "bolec", ktory trzyma sprezyne. 3. Nie, nie musi byc tam zadnej uszczelki(oczywiscie w orginale byla, ale wystarczy dobre przykrecic sruby i nic sie nie stanie).
-
eloelolol123 - Świeżak
Czyli ten bendix wysuwa się automatycznie tylko przy odpaleniu silnika, a później się chowa
Tak
Jak sprawdzić czy jest dobrze założony, gdy nie mam startera nożnego ? Czy jeśli mam wachacz w skuterze to jest również przekładnia (nic na ten temat nie mogłem na internecie znaleźć, a zbytnio się na tym nie znam) ?

- karoln92
- Świeżak
Tak wysuwa sie tylko przy odpalanmiu silnika a pozniej sie chowa. Jezeli zalozysz pokrywe to na 100% jest dobrze zalozony, bo w pokrywie jest takie wyzlobienie w ktore pasuje ten bendix.
-
eloelolol123 - Świeżak
Czyli to że skuter odpala to oznacza że jest dobrze założony
Proszę o odpowiedź bo nie wiem czy ściągać pokrywę i sprawdzać czy wszystko jest w porządku... A te ząbki na bendixie mają być czymś nasmarowane czy nie
(te z przodu co zazębiają się o wariator i ten taki pierścień z tyłu)

- karoln92
- Świeżak
Te zabki moga byc delikatnie posmarowane smarem, ale zaznaczam nie musza. Jezeli dobrze chodzi to nie masz sie o co martwic jak napisal UP.
-
eloelolol123 - Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości