"Scigacz" 50'tka
• Strona 1 z 2 • 1, 2
"Scigacz" 50'tka
Witam mam takie pytanie nie za bardzo sie na tym znam, chodz troche poszperalem w necie i juz czegos sie dowiedzialem. A wiec chcemy rodzinka sie zlozyc na "scigacz" dla 17 latka, tylko jest taka sprawa ze za cholere nie moze podlabac manualnej skrzyni i lapie gleby co chwile
Wiec kieruje takie pytanie do was, czy znajdzie sie cos z automatem do 5000 zl o wygladzie scigacza badz ostatecznie crossa.
Narazie jedyne co znalazlem to Gilera DNA 50 i RIEJU RS2 MATRIX, chodz tego drugiego nie jestem pewien, znalazlem aukcjie gdzie gosc pisze ze automat ale tak to widze ze manual wiec jak to jest ?
Pozdrawiam.
Edit: skleroza, czy ta gilera nie bedzie mala dla chlopaka ktory ma ponad 190 wzrostu ?

Narazie jedyne co znalazlem to Gilera DNA 50 i RIEJU RS2 MATRIX, chodz tego drugiego nie jestem pewien, znalazlem aukcjie gdzie gosc pisze ze automat ale tak to widze ze manual wiec jak to jest ?
Pozdrawiam.
Edit: skleroza, czy ta gilera nie bedzie mala dla chlopaka ktory ma ponad 190 wzrostu ?
- goffer15
- Świeżak
A poco takie dziadostwo kupowac za taka kase nielepiej normalny skuter z automatyczna skrzynia.
Zawsze to przeciez 50 bedzie a nie scigacz jak dla mnie to obciach tymbardziej jak niepanuje nad skrzynia manualna.
Jeszcze ktos go rozjedzie bo bedzie myslal ze szybko pojedzie a tu lipa to tylko 50cm3.
A w miescie wszystko jest mozliwe osobiscie jezdze codzienie i jak widze jak kierowcy samochodow jezdza to mnie krew zalewa.
Zawsze to przeciez 50 bedzie a nie scigacz jak dla mnie to obciach tymbardziej jak niepanuje nad skrzynia manualna.
Jeszcze ktos go rozjedzie bo bedzie myslal ze szybko pojedzie a tu lipa to tylko 50cm3.
A w miescie wszystko jest mozliwe osobiscie jezdze codzienie i jak widze jak kierowcy samochodow jezdza to mnie krew zalewa.
Wielu kozaków było i niektórym postawili tablice na cmentarzu. | Akcja społeczna bezpiecznej jazdy na motocyklu. | www.motozgon.pl
-
clico - Świeżak
Powiem tak, nie chodzi o to ze nie potrafi opanowac jazdy, bo na skuterze od znajomego jezdzil i nie bylo problemu, on poprostu za gwaltownie puszcza sprzeglo, a ze to ma na dojazd do szkoly i spowrotem to tym bardziej nie trzeba mu jakiegs demona predkosci do przerobek itd. Pamietajcie ze to dzieciak i jak by to nie bylo dzieciaki lubia lans, nieprawdaz ? Moze ktos poda cos konkretnego, jesli nie bedzie nic ciekawego dostanie zwykly skuter i tyle:)
- goffer15
- Świeżak
Automat Ci się szybko znudzi i będziesz chciał manuala. Po za tym te wszystkie ścigacze 50 do tego automaty są dla dzieci i śmiesznie wyglądają.
Każdy na początku ma problemu z biegami, więc nie przejmuj sie tym, bo to opanujesz.
Każdy na początku ma problemu z biegami, więc nie przejmuj sie tym, bo to opanujesz.
-
Frugos - Bywalec
kosztuje 10tysiecy bo sprawdzilem ja jak nie dawno wsiadlem to nie moglem ruszyc bo mi gasl ale potem juz bylo spoko tak jest jak sie jezdzilo na co dzien na skuterze wiec jak sie przyzwyczaji to bedzie git
racje ze automay sie nudzi ja mialem skuter 1,5 roku i mnie wku****lo to ze tylko sie siedzi i przekreca manete
racje ze automay sie nudzi ja mialem skuter 1,5 roku i mnie wku****lo to ze tylko sie siedzi i przekreca manete
- talta
- Mieszkaniec forum
Nawiazujac do manualnopodobnych scigaczy
to tak poza sprzetami takimi jak Gilera DNA i jej chinskimi podrobkami nie widzialem nic takiego o ksztalcie scigacza z automatem, chyba ze ew. cos co w budowie jest czyms miedzy skuterem a scigawkÄ… czyli sprzety takie jak np. Peugeot Jet Force albo CPI GTR, aczkolwiek rowniez z wlasnego doswiadczenia mowie ze automat szybko sie nudzi 

Moderator też człowiek
-
Mackoks - Świeżak
zgodzę się z przedmówcami...jazda skuterem z automatem jest dla leniwych i nudna jak MODA NA SUKCES.Jeśłi nie łapie jazdy na manualu to nie polecam na dzień dobry TZR,która no co mowic dla laika jest dość trudna.Lepiej na początek coś mniej wymagającego typu Simson czy choćby wyśmiewany ROMET lub Jawa 50,które doskonale nadają się do nauki jazdy i jako pierwszy szlif
-
matti84 - Świeżak
Dobra znalazlem cos taniego i automat nowa sztuka
Benzer Daytona 50cm3
http://moto.allegro.pl/item578710464_os ... satex.html
koszt 4200 to tyle samo co skuter
Benzer Daytona 50cm3
http://moto.allegro.pl/item578710464_os ... satex.html
koszt 4200 to tyle samo co skuter
Wielu kozaków było i niektórym postawili tablice na cmentarzu. | Akcja społeczna bezpiecznej jazdy na motocyklu. | www.motozgon.pl
-
clico - Świeżak
Proszę was chłopak ma 190 cm wzrostu to się równa 1,90 metra ! Dla niego każda 50siątka będzie za mała i będzie na niej kosmicznie śmiesznie wyglądał ! Ma 17 lat niech poczeka jeszcze rok i kupi wtedy coś większego. Ewentualnie zastanowiłbym się nad jakąś 125, która gabarytowo już ewentualnie będzie pasować tylko nie wiem czy nie za mocna ?
- bc.
- Świeżak
zabawa obrotami jest fajna tylko nie mozna przesadzic
ja osobiscie chyba polecal bym simsona sam chce go kupic do nauki biegow wczesniej tylko motorynka z rozwalonym sprzeglem
nie rozumiem jak ktos ma 600 i sie smieje ze ten jedzie jawa albo simsonem pewnie sam kiedys tak zaczynal
co do tego co znalazl clico to chinski shit (podrobka DNA i to marna)
125 jak nie ma opanowanych biegow bym nie polecal
przy okazji mam takie pytanie lepiej simsona czy ogara 900R ? jawa i romet (ten starszy) nie wchodza w gre po prostu mi sie nie podobaja a mam 3 kola i nic lepszego nie kupie, a chce sie nauczyc zmienac biegi (wiem ze ogar R 3900)
ja osobiscie chyba polecal bym simsona sam chce go kupic do nauki biegow wczesniej tylko motorynka z rozwalonym sprzeglem

co do tego co znalazl clico to chinski shit (podrobka DNA i to marna)
125 jak nie ma opanowanych biegow bym nie polecal
przy okazji mam takie pytanie lepiej simsona czy ogara 900R ? jawa i romet (ten starszy) nie wchodza w gre po prostu mi sie nie podobaja a mam 3 kola i nic lepszego nie kupie, a chce sie nauczyc zmienac biegi (wiem ze ogar R 3900)

- talta
- Mieszkaniec forum
weź sobie zwykłego ogara 900 używanego za 2000 tys, włóż na cylek, tłok, głowice, opony i wogóle ij będzie zajebista maszyna
A jak nie to nowy ogar 900r całkiem sie przyzwoicie prezentuje, tyle że mimo tego "racing" idzie mniej od zwykłego z 2007/2008

A jak nie to nowy ogar 900r całkiem sie przyzwoicie prezentuje, tyle że mimo tego "racing" idzie mniej od zwykłego z 2007/2008

-
Pałka - Świeżak
kumpel ma Benzera ale texas i powiem szczerze...poza wyglądem nic dobrego.Tandetne materiały
Prędkość jest Bogiem,Tuning nałogiem,Auto zabawą,Moto podstawą
Piszę poprawnie po polsku (otwórz link).

-
matti84 - Świeżak
Dzieki za odpowiedzi, uswiadomiliscie mnie ze nie warto wydawac na to pieniedzy
To teraz troszke inne pytanie bo dzis mi sie obilo o uszy ze teraz ma upodobanie na crossa
(ah ta mlodziez.) Co polecicie do 5tys ? Z manualem zeby nie bylo
powiem zeby sasiad nad nim siadl i mu to lopatologicznie wytlumaczyl do skutku 

- goffer15
- Świeżak
Ja Ci łopatologicznie wytłumaczę.
Ruszanie
Wciskasz sprzęgło (dźwignia po lewej) i nogą wbijasz bieg w dół (jedynkę). Następnie powoli puszczasz sprzęgło i stopniowo , ale lekko dodajesz gazu.
Przerzucanie biegów do góry
Biegi masz w takim układzie:
od dołu 1 - N (luz) - 2 - 3 - 4- 5 - 6
Nie martw siÄ™ podczas jazdy (o ile skrzynia jest ok) nie wbijesz luzu
Każdy bieg na wyższy zmieniasz z wciśniętym sprzęgłem i lekko ujętym gazem pociągając dźwignię zmiany biegów nogą do góry - jeden ruch do góry, to jeden bieg w górę.
Redukcje (biegi w dół)
Podczas redukcji zmieniasz biegi na niższe - jeden ruch w dół to jeden bieg w dół. Przy redukcji również używasz sprzęgła i trochę zwiększasz obroty silnika, żeby bieg lepiej wszedł.
Każdy bieg powinieneś wysprzęglić osobno - tzn. jedziesz na dwójce --> sprzęgło i 3 bieg ---> sprzęgło 4 bieg , a nie sprzęgło i 2 biegi do góry. To samo przy redukcjach - zmieniasz z 5 na 4, z 4 na 3 i tak aż do końca. W awaryjnej sytuacji (ostry zakręt którego jesteś już blisko) możesz od biedy zredukować z 5 na 1 tylko raz wciskając sprzegło, ale nie jest to zbyt dobre dla skrzyni.
A w jakiej pojemności ma być ten Cross ? 50tka ?
Polecam coś typu Derbi Senda, Aprilia RX 50 , Yamaha DT 50, CRE 50 ... Używaj opcji szukaj takich tematów było bez liku.
Ruszanie
Wciskasz sprzęgło (dźwignia po lewej) i nogą wbijasz bieg w dół (jedynkę). Następnie powoli puszczasz sprzęgło i stopniowo , ale lekko dodajesz gazu.
Przerzucanie biegów do góry
Biegi masz w takim układzie:
od dołu 1 - N (luz) - 2 - 3 - 4- 5 - 6
Nie martw siÄ™ podczas jazdy (o ile skrzynia jest ok) nie wbijesz luzu

Redukcje (biegi w dół)
Podczas redukcji zmieniasz biegi na niższe - jeden ruch w dół to jeden bieg w dół. Przy redukcji również używasz sprzęgła i trochę zwiększasz obroty silnika, żeby bieg lepiej wszedł.
Każdy bieg powinieneś wysprzęglić osobno - tzn. jedziesz na dwójce --> sprzęgło i 3 bieg ---> sprzęgło 4 bieg , a nie sprzęgło i 2 biegi do góry. To samo przy redukcjach - zmieniasz z 5 na 4, z 4 na 3 i tak aż do końca. W awaryjnej sytuacji (ostry zakręt którego jesteś już blisko) możesz od biedy zredukować z 5 na 1 tylko raz wciskając sprzegło, ale nie jest to zbyt dobre dla skrzyni.
A w jakiej pojemności ma być ten Cross ? 50tka ?
Polecam coś typu Derbi Senda, Aprilia RX 50 , Yamaha DT 50, CRE 50 ... Używaj opcji szukaj takich tematów było bez liku.
-
Hellrider - Świeżak
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości