Co wolisz, 2T czy 4T ?
Sam wole 2T wiadomo osiągi są lepsze niz w 4T a np mi lanie od czasu do czasu oleju do dozownika nie przeszkadza
a i głos tzw kosiarki czy pily spalinowej jak niektórzy to nazywaja tez mam w dupie bo liczy sie w koncu moc 

sc33 FireBlade
-
JędrekZDW - Bywalec
ja też stawiam na 2T, dokupiłem sobie końcówkę wydechu i ładniej chodzi. chociaż dźwięku 4T i tak się nigdy nie uzyska..
-
marcin33331 - Świeżak
To moze technicznie
2T
- wysokie spalanie
- olej
- wieksze zuzycie czesci
+ moc
+ sprawnosc
+ osiagi
+ dynamika
4T
- mala sprawnosc
- kiepska moc
- niska predkosc
+ duza zywotnosc
+ male spalanie
+ wieksza bezawaryjnosc
jednakze - 4T to nieco inna technologia i jak cos poleci, koszta naprawy beda jednak wieksze , dodatkowo nie wszystko mozna zrobic samemu, co przy 2T praktycznie jest realne posiadajac domowe narzedzia.
2T
- wysokie spalanie
- olej
- wieksze zuzycie czesci
+ moc
+ sprawnosc
+ osiagi
+ dynamika
4T
- mala sprawnosc
- kiepska moc
- niska predkosc
+ duza zywotnosc
+ male spalanie
+ wieksza bezawaryjnosc
jednakze - 4T to nieco inna technologia i jak cos poleci, koszta naprawy beda jednak wieksze , dodatkowo nie wszystko mozna zrobic samemu, co przy 2T praktycznie jest realne posiadajac domowe narzedzia.
Oprogramowanie dla gastronomii i hotelarstwa (otwórz link)
programy dla gastronomii (otwórz link)
Program do restauracji i hotelu (otwórz link)toshiba g900 (otwórz link)
kasy fiskalne sklep internetowy (otwórz link)
(otwórz link)

-
simonw - Mieszkaniec forum
250 w 2t na pewno będzie lepsze porównując stosunek masy do mocy wyjdzie ze na przykład taka aprilia rs 250 ma lepszy niż powiedzmy fzr 400:)
Ja tam wolę i będę wolał 2t przy mniejszej pojemności, moto kupuje się żeby zapierdalać.
Jedziesz na jakiś pas, stare lotnisku, czy jakąś autostradę jak jest nie daleko i manetka do oporu i lecisz, wchodzenie w zakręty itd. świetna zabawa i przyjemność. A co mi po np. 125 w 4t taka honda vadero która jedzie mniej co tuningowany skuter z tłokiem polini evo?
W ogóle produkowanie 4t w małych pojemnościach jest śmieszne, gdyż sprawność tych silników jest śmieszna.
Pomyślcie o motorze o pojemności 1400 w 2 t
Ja tam wolę i będę wolał 2t przy mniejszej pojemności, moto kupuje się żeby zapierdalać.

W ogóle produkowanie 4t w małych pojemnościach jest śmieszne, gdyż sprawność tych silników jest śmieszna.
Pomyślcie o motorze o pojemności 1400 w 2 t

- gibon_2008
- Świeżak
Demo napisał(a):simonw, dałeś ciekawą odpowiedź.
Chciałem zapytać co jest bardziej zrywne. Mam na myśli co łatwiej można podrywać do góry :D 450 4T, czy 250 2T?
Zdecydowanie sadze ze 250.
Biorac pod uwage ze niektore 500 4T maja moc ~bliska 125 2T nie ma porownania :)
(otwórz link)

-
simonw napisał(a):Demo napisał(a):simonw, dałeś ciekawą odpowiedź.
Chciałem zapytać co jest bardziej zrywne. Mam na myśli co łatwiej można podrywać do góry450 4T, czy 250 2T?
Zdecydowanie sadze ze 250.
Biorac pod uwage ze niektore 500 4T maja moc ~bliska 125 2T nie ma porownania
dzięki za odpowiedź, bo męczyło mnie to, a nikt nie potrafił konkretnie mi odpowiedzieć.
CR, YZ, RM - który z tych modeli byś wybrał?
Pozdro!
- Demo
- Świeżak
Widzisz, tutaj trzeba pomyslec nieco inaczej.
4T bedzie sie krecil w zaleznosci od zestojenia skrzyni bardziej z dolu niz 2T.
Zaleta 2T jest wysoka sprawnosc, ale wada wysokie obroty uzyteczne - wiec i wysokie spalanie i bardzo chaotyczny przebieg krzywej momentu. Tak wiec trzeba by strzelic sprzeglem albo miec inne zebatki zeby to przelozyc.
Co do przyspieszenia - ciezko powiedziec. 500 bedzie ciezsza niz wiekszosc 2T. Czesto zmieniane sa przelozenia tak by zmiejszyc predkosc a zwiekszyc nieco przyspieszenie, wiec tutaj miarodajnego wyniku nie mozna podac. Wydaje mi sie ze w zaleznosci od wagi i konstrukcji oraz zestrojenia, do 110-130 mozna odstawic 500 ale > 8k rpm wiec wbijajac powoli na czerwone pole. Zauwaz ze zmiana biegu Cie duzo kosztuje bo zejdziesz z 12 do 7k i musisz nadgonic, a 500 pociagnie dalej, wiec i umiejetnosc _nie_ uzywania sprzegla bedzie wazna.
4T bedzie sie krecil w zaleznosci od zestojenia skrzyni bardziej z dolu niz 2T.
Zaleta 2T jest wysoka sprawnosc, ale wada wysokie obroty uzyteczne - wiec i wysokie spalanie i bardzo chaotyczny przebieg krzywej momentu. Tak wiec trzeba by strzelic sprzeglem albo miec inne zebatki zeby to przelozyc.
Co do przyspieszenia - ciezko powiedziec. 500 bedzie ciezsza niz wiekszosc 2T. Czesto zmieniane sa przelozenia tak by zmiejszyc predkosc a zwiekszyc nieco przyspieszenie, wiec tutaj miarodajnego wyniku nie mozna podac. Wydaje mi sie ze w zaleznosci od wagi i konstrukcji oraz zestrojenia, do 110-130 mozna odstawic 500 ale > 8k rpm wiec wbijajac powoli na czerwone pole. Zauwaz ze zmiana biegu Cie duzo kosztuje bo zejdziesz z 12 do 7k i musisz nadgonic, a 500 pociagnie dalej, wiec i umiejetnosc _nie_ uzywania sprzegla bedzie wazna.
(otwórz link)

-
spalanie, przyspieszenie
2T - wysokie spalanie, niezle przyspieszenie
4T male spalanie, idzie nieco gorzej bez zestrojenia odpowiedniego.
Bardzo ciezko powiedziec, nie modowalem i nie liczylem zmiany zebatek w takim wypadku wiec nie umiem Ci powiedziec, niestety dywagacje odkladamy na bok - teoria mowi swoje, ale praktyka moze byc zupelnie inna, bez pomiarow mozemy sobie jednie potrollowac i nic wiecej.
2T - wysokie spalanie, niezle przyspieszenie
4T male spalanie, idzie nieco gorzej bez zestrojenia odpowiedniego.
Bardzo ciezko powiedziec, nie modowalem i nie liczylem zmiany zebatek w takim wypadku wiec nie umiem Ci powiedziec, niestety dywagacje odkladamy na bok - teoria mowi swoje, ale praktyka moze byc zupelnie inna, bez pomiarow mozemy sobie jednie potrollowac i nic wiecej.
(otwórz link)

-
Demo napisał(a):CRF 450 ma tyle samo KM co CR 250, i masę mają chyba też podobną, więc czym tu trzeba się kierować? ;/
Łatwiej będzie Ci poderwać 250 w 2t bo przy odpowiednim wyczuciu gazu wiesz kiedy masz pełną moc i ma sporo lżejszy silnik co też dużo pomaga.
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Ścigacz.pl
Oczywiście 4t jest przyjemniejsze dla ucha i to duża zaleta, jeżeli mówimy o dzwięku w skuterach 4t to go praktycznie nie ma i dobrze.
f4 | | Przeczytaj !! | | viewtopic.php?p=209115#209115
-
CeBeRek - Stały bywalec
Powrót do Motorowery do 50 ccm