Aprilia RS 50, 70, 80 - Temat ogólny
Witam!
Nawiązując do mojej ostatniej wypowiedzi (na poprzedniej stronie) wydaje mi się że znalazłem przyczyne, mianowicie słaba iskra, dokładniej mówiąc to gdy wykreciłem swiece by sprawdzic iskre okazało sie ze jak rozrusznik dobrze kreci to iskra jest ale bardzo słaba (kiedys była lepsza o wiele) a gdy akumulator sie troche rozładuje czyli gdy rozrusznik wolno kreci to o dziwo iskry wogóle nie ma! Wydaje mi sie ze przyczyną bedzie stator i tu pojawia sie moje pytanie: jak sprawdzic czy on działa?
Nawiązując do mojej ostatniej wypowiedzi (na poprzedniej stronie) wydaje mi się że znalazłem przyczyne, mianowicie słaba iskra, dokładniej mówiąc to gdy wykreciłem swiece by sprawdzic iskre okazało sie ze jak rozrusznik dobrze kreci to iskra jest ale bardzo słaba (kiedys była lepsza o wiele) a gdy akumulator sie troche rozładuje czyli gdy rozrusznik wolno kreci to o dziwo iskry wogóle nie ma! Wydaje mi sie ze przyczyną bedzie stator i tu pojawia sie moje pytanie: jak sprawdzic czy on działa?
~~Aprilia Rs 50 '97 - street~~
-
woli10 - Świeżak
Mateusz149.! dzięki wielkie za pomoc:)
miałeś racje, dobrze że są tacy ludzie którzy mają pojęcie o 2 kółkach;D
dzięki jeszcze raz, Twoje przypuszczenia sie spr i po rozebraniu i wyczyszczeniu jest duuuuzo lepiej;]
pozdrawiam:)
miałeś racje, dobrze że są tacy ludzie którzy mają pojęcie o 2 kółkach;D
dzięki jeszcze raz, Twoje przypuszczenia sie spr i po rozebraniu i wyczyszczeniu jest duuuuzo lepiej;]
pozdrawiam:)
- niccq
- Świeżak
- Mateusz149
- Bywalec
Witam
Mim ten sam problem co "niccq" i nie mogę sobie z tym poradzić.
Wyczyściłem filtr powietrza, gaźnik ale nic nie pomogło. Moja Aprilia rs 50 nadal przerywa na ostatnim biegu. 1,2,3,4,5 idzie super dochodzi do full obrotów i nic się nie dzieje no może na 5 już czuć lekkie szarpnięcia ale to na całkowitym końcu rolgazu a gdy wrzucę na 6 to na wyższych obrotach przerywa jakby miał zaraz zgasnąć. Nigdy nie miałem tego problemu. A w dłuższej trasieto po jakichś 50 km zaczyna przerywać na każdym biegu i gaśnie, dopiero po chwili postoju odpali i jedzie dalej już dobrze. Mi to wygląda jakby na najwyższym biegu dostawał za mało paliwa ale nie wiem czy to możliwe skoro na innych biegach jest ok. Dodam że jest po tuningu przez poprzedniego właściciela na 80ccm a filtr powietrza jest orginał.
ProszÄ™ o pomoc
Mim ten sam problem co "niccq" i nie mogę sobie z tym poradzić.
Wyczyściłem filtr powietrza, gaźnik ale nic nie pomogło. Moja Aprilia rs 50 nadal przerywa na ostatnim biegu. 1,2,3,4,5 idzie super dochodzi do full obrotów i nic się nie dzieje no może na 5 już czuć lekkie szarpnięcia ale to na całkowitym końcu rolgazu a gdy wrzucę na 6 to na wyższych obrotach przerywa jakby miał zaraz zgasnąć. Nigdy nie miałem tego problemu. A w dłuższej trasieto po jakichś 50 km zaczyna przerywać na każdym biegu i gaśnie, dopiero po chwili postoju odpali i jedzie dalej już dobrze. Mi to wygląda jakby na najwyższym biegu dostawał za mało paliwa ale nie wiem czy to możliwe skoro na innych biegach jest ok. Dodam że jest po tuningu przez poprzedniego właściciela na 80ccm a filtr powietrza jest orginał.
ProszÄ™ o pomoc
- andwas
- Świeżak
Sprawdz, czy nie masz zapchanego kranika jakims kamyczkime, czy czyms. Mialem tak, jak wlazl mi tam kamien. Napisz jaka masz dysze glowna i czy Twoja Aprilia ma automatyczne ssanie/.
Suzuki Bandit 600N 2003r.
- Mateusz149
- Bywalec
jak by mu jakis kamyczek wlazl to by przecierz na kazdym biegu mial taki objaw a nie tylko na ostatnim
13k.pl/-/sugestia.php
co za idiota wymyslil limit 60 znaków
- swirus2007
- Stały bywalec
Przeciez pisalem, ze mialem taki przypadek i gdy wpadl mi kamyk to tylko na 5 i 6 mi mulil. Wiec twoje przypuszczenia sa mylne Nie miales takiej sytuacji ?- nie dawaj porad.
Pozatym na logike. Na 1,2,3 motorek potrzebuje mniej paliwa niz na 4,5 i 6 prawda?
Pozatym na logike. Na 1,2,3 motorek potrzebuje mniej paliwa niz na 4,5 i 6 prawda?
- Mateusz149
- Bywalec
Potrzebuje kogoś ogarniętego w temacie blokad w rs 50 z roku 1999 ważne bo nie wiem gdzie ma te gówniane blokady w dyfuzorze nie ma bo pusty to nie wiem gdzie jeszcze 80 km/h idzie bo z gażnika zdjęte . Pomożecie ? xD Max 8,5 tys rpm raczej bez blokady na module
- KamilSiema
- Świeżak
Raczej? Nie mozna sobie gdybac Jesli nie idzie wyzej niz te 8,5 tys. obrotow to najprawdopodobniej wlasnie modul.
- Mateusz149
- Bywalec
Mateusz149 napisał(a):Przeciez pisalem, ze mialem taki przypadek i gdy wpadl mi kamyk to tylko na 5 i 6 mi mulil. Wiec twoje przypuszczenia sa mylne Nie miales takiej sytuacji ?- nie dawaj porad.
caly czas tyle samo bo po to masz przelozenia w skrzyni
jak bys caly czas pilowal 1 na maxa i np 4 na maxa i tak by tyle samo wciągną tyle ze inne predkosci bedziesz miał
13k.pl/-/sugestia.php
- swirus2007
- Stały bywalec
ja dalej pozostaje przy swojej mysli ale na nizszych biegach potrzebujesz mniej paliwa bo masz wieksza moc na kole, a na wiekszych wiecej wiec perwnie na pierwszych nie odkręcałeś jej do konca
13k.pl/-/sugestia.php
- swirus2007
- Stały bywalec
caly czas tyle samo bo po to masz przelozenia w skrzyni
jak bys caly czas pilowal 1 na maxa i np 4 na maxa i tak by tyle samo wciągną tyle ze inne predkosci bedziesz miał
Niebylbym tego taki pewien. Sprobuj zatankowac np. za 5 zł i jedz na 2 biegu przy 8 tys. obrotow, i potem zatankuj znowu i jedz na 5 biegu przy tych samych obrotach bez przerwy. Nie ma opcji, zeby tak ssamo palil Moze masz racje z tym, ze zmienia sie tylko przekladnia. Ale czym wiekszy bieg, tym wiecej paliwa potrzebuje. No ; p
Ale jesli tak sie upierasz to sie upieraj hehe. kazdy ma swoje zdanie ;d
Pozdrawiam.
- Mateusz149
- Bywalec
najwaznejsze jest to ze udalo mu sie
mas zracje ze wiecej spali bo masz wieksze opoty toczenia i wiatru
mas zracje ze wiecej spali bo masz wieksze opoty toczenia i wiatru
13k.pl/-/sugestia.php
- swirus2007
- Stały bywalec
Witam ! mam wydech gdzie na wydechu i koncowce jest symol (tabliczka) z napisem M-27 ... jaka to moze byc marka ? ja podejrzewam ze matrakit.
- maniek_ostr4
- Świeżak
Miałem moduł odblokowany i do dupy na nim chodziła poczzątkowo bez regulacji gażnika też do 8,5 a podregulowałem to poszła do tych 10 ale nie chciala mi palic gasła itp. Takze nie moduł .. Ja mysle że dysz jest za mała lub przy duża do stożka co o tym sądzicie ?
- KamilSiema
- Świeżak
- Mateusz149
- Bywalec
a może to wina stożka włąśnie. niby jest to sportowy filtr a ma mniejszą przepustowość niż seryjny. przez to może krecić sie do 8,5RPM
- mariusz_777
- Świeżak
Tez racja. Co do wielkosci dyszy, to nie ma ona zwiazku z filtrem. Ale jesli dostaje za malo powietrza to tez nie dobrze. Masz moze seryjny filtr w domu ? Zamien go i sprawdz.
- Mateusz149
- Bywalec
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości