Zobacz wątek - Czy moge na siebie zarejestrować motorower?
NAS Analytics TAG

Czy moge na siebie zarejestrować motorower?

i inne małe pojemności
_________

Postprzez Bostorn » 6/7/2008, 08:54

ee ja wypełniałem konto na algiero jak miałem 15 lat?? ;> i nie pamiętam żeby rodzice cos wypełniali ;p sam wszystko zrobiłem : ale co i gdzie pisałem nie pamiętam :P
Oleje motocyklowe,samochodowe,smary,chemia, części,naprawy
Bostorn
Moderator

Postprzez Movi » 6/7/2008, 11:16

wojteks_07 napisał(a):Dla wyjaśnienia, Dowód osobisty można mieć w wieku 12 lat (muszą się pod wnioskiem podpisać rodzice/opiekunowie prawni), jeżeli ma się 13 lat to do dostania dowodu wystarczy podpis jednego rodzica/opiekuna.

Dla wyjaśnienia, dowód osobisty może mieć każda osoba która urodziła się w Polsce (5 latek również)
Movi
Moderator

Postprzez Movi » 6/7/2008, 11:18

simonw napisał(a):bo ponizej 18 r.z nie masz mozliwosci prawnych , dokonania zakupu.

To nie kumam, jak sobie zarobie i chce coś kupić, dajmy na to ten komputer to musze jechać z tatusiem jak nie jestem pełnoletni?

P.S: Sorry za double posta.
Movi
Moderator

Postprzez wojteks_07 » 6/7/2008, 12:56

Movi napisał(a):Dla wyjaśnienia, dowód osobisty może mieć każda osoba która urodziła się w Polsce (5 latek również)

Zgoda, ale od wieku 13 lat poza przekraczaniem granicy można jeszcze coś więcej za pomocą dowodu zrobić bo uzyskuje się ograniczoną zdolność prawną.
wojteks_07
Świeżak

Postprzez wiklad » 6/7/2008, 13:10

Movi napisał(a):To nie kumam, jak sobie zarobie i chce coś kupić, dajmy na to ten komputer to musze jechać z tatusiem jak nie jestem pełnoletni?

Też się właśnie teraz pogubiłem :D Sprzedawać raczej nie możesz, ale z tym kupowaniem to już nie wiem. Jak ktoś jest niepełnoletni i chce kupić batonika w sklepie to też z rodzicem? :D
Yamaha TeTetka Szyćsetka -> to już przeszłość......w oczekiwaniu na kolejne moto :D

Obrazek
wiklad
VIP Ścigacz.pl

Postprzez Kolin91 » 6/7/2008, 13:30

wojteks_07 napisał(a):
Movi napisał(a):Dla wyjaśnienia, dowód osobisty może mieć każda osoba która urodziła się w Polsce (5 latek również)

Zgoda, ale od wieku 13 lat poza przekraczaniem granicy można jeszcze coś więcej za pomocą dowodu zrobić bo uzyskuje się ograniczoną zdolność prawną.

Np. Kupić piwo ? :lol:
Nie no naprawdę dość dziwna sprawa z tym wszystkim :)
Bo życie jest po to żeby śmigać na moto!!!!
Kolin91
Świeżak

Postprzez Bostorn » 6/7/2008, 14:42

wogle nasze prawo jest.. poj... i nie wiadomo ocb w nim.. dużo gadania dużo przemyślen ale co do czego i tak nikt nie wie co i jak :)
Bostorn
Moderator

Postprzez simonw » 6/7/2008, 16:07

to moze jedna sprawa, jest roznica miedzy kupieniem batonika a pojazdu. Masz takie cos jak "umowa kupna/sprzedazy" i zeby umowe podpisac i przeniesc prawa wlasnosci musisz byc pelnoletni. Owszem, mozesz kupic komputer za gotowke (ale nie bedzie on i tak twoj ale majatkiem rodzicow dopoki nie skonczysz 18 lat i Ci go nie przekaza), ale pojazd to inna sprawa i bez 18 lat nie masz mocy prawnej by podpisac umowe zakupu.
Oprogramowanie dla gastronomii i hotelarstwa (otwórz link)
programy dla gastronomii (otwórz link)
Program do restauracji i hotelu (otwórz link)toshiba g900 (otwórz link)
kasy fiskalne sklep internetowy (otwórz link)
Obrazek (otwórz link)
simonw
Mieszkaniec forum

Postprzez Bostorn » 6/7/2008, 16:26

a macie i czytnijcie sobie to...
http://fcyogi.fm.interia.pl/drukiumowak ... zedazy.htm
www.motocity.pl/download/umowa_ks.rtf

i poczytajcie co jest potrzebne do spisania takiej umowy :)

pozdro
Bostorn
Moderator

Postprzez wojteks_07 » 6/7/2008, 17:59

Poczytajcie co to jest ograniczona zdolność do czynności prawnych.
http://portalwiedzy.onet.pl/44084,,,,og ... haslo.html
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zdolno%C5% ... i_prawnych

Wynika z tego że każdy kto ma już 13 lat może kupić motorower (lub dowolną inną rzecz większej wartości) na siebie pod warunkiem potwierdzenia tego przez rodzica/opiekuna ustawowego w momencie zawierania umowy pod rygorem nieważności umowy (potwierdzenie nie może być złożone w innym czasie).
Osoba kupująca nie musi mieć w momencie zawierania umowy NIPu, zostanie nadany w momencie składania PCC w Urzędzie Skarbowym.

Kolin91 Żeby kupić legalnie piwo musi się mieć 18 lat i wcale do tego nie jest potrzebny dowód osobisty (chociaż za jego pomocą najłatwiej udokumentować wiek).
wojteks_07
Świeżak

Postprzez simonw » 6/7/2008, 19:23

Owszem, ale powtarzasz to co juz m.in ja powiedzialem. Ograniczona zdolnosc do czynnosci prawnych nie pozwala Ci kupic, ale logiczne ze za zgoda rozdziciela badz prawnego opiekuna jest to mozliwe. Ale do ukonczenia 18 roku zycia sprzedac takze mozna tylko za poswiadczeniem umowy przez prawnego opiekuna badz odpowiedni sąd.
Oprogramowanie dla gastronomii i hotelarstwa (otwórz link)
programy dla gastronomii (otwórz link)
Program do restauracji i hotelu (otwórz link)toshiba g900 (otwórz link)
kasy fiskalne sklep internetowy (otwórz link)
Obrazek (otwórz link)
simonw
Mieszkaniec forum

Postprzez Movi » 7/7/2008, 10:35

Kurcze sorry za OT dalsze, ale po prostu strasznie mnie to ciekawi... Simon, to serio jakbym chciał kupić coś bardziej wartościowego to co nie sprzedadzą mi? :lol: Kasjerka powie mi prosze dowodzik w Media Markt? :lol:
Movi
Moderator

Postprzez Fenek16 » 7/7/2008, 11:16

15lat miałem jak kupiłem na siebie RSke i 16 jak sprzedałem, i jak sprzedawałem to nawet nie było rodziców w kraju, nie mówiąc o jakichś pozwoleniach pisemnych. Kupiłem Af1 znów na siebie i nikt mi zadnych problemów nie robiłych w urzedzie ani ubezpieczalni....

Chłopak, który kupował ode mnie też miał chyba 14lat dopiero i umowe pisaliśmy tylko na niego, bez problemu zarejestrował.

NIP tez wyrobiłem sobie gdy kupiłem RS, ale chyba wkońcu nawet mi się nie przydał.

Pozdro
CBR 600 F3
Fenek16
VIP Ścigacz.pl

Poprzednia strona

Powrót do Motorowery do 50 ccm