Zobacz wÄ…tek - 10 000 km na zipp quantum
NAS Analytics TAG

10 000 km na zipp quantum

i inne małe pojemności
_________

10 000 km na zipp quantum

Postprzez yuraa » 26/11/2012, 17:30

hej
wielokrotnie korzystałem z tego forum , więc czuję sie zobowiązany podzielić sie doświadczeniem.
przejechałem 10 000 km zippem quantum 2T, nowym z salonu .
zajęło mi to 510 dni, pierwszy 1000 docierałem jak należy do 40 km/h
potem już normalnie , latem 55km/h, zima nawet 59 bywało na liczniku.
jeżdziłem w kazdych warunkach atmosferycznych od 0stopni celsjusza do +45, poza jazdą skuter stał przeważnie pod gołym niebem.
raz przykryty plandeką a raz nie. jeżdziłem sam albo z kobietą z tyłu, mam do najbliższego miasteczka w Niemczech 45 km,czasem wracając z z zakupami mieliśmy ponad 200 KG obciażenia.
wytrzymał mimo że w papierach stoi do 150 KG.

10 000 -co sie złózyło na ten dystans:
ok 200 razy po kilkanaście kilometrów dziennie do pracy i z powrotem
ok 80 razy po 50 km dziennie
10 razy po 100 km dziennie
4 razy po 150 dziennie
2 razy po 200 km dziennie
i 2 razy po 300 km dziennie
palił od 2, 9 do 3,6 na sto
paliwa wlałem za 1830 zl, szkoda ale nie zapisywalem objętości tylko ceny
oleju castrol power racing 2 T- 7 butelek litrowych zużyłem- koszt 320 zł
jedną butelkę 80w90 oleju do przekładni, wymieniałem ( około 100ml ) raz cos koło 8000 km- prawie czysty był.

co sie zepsuło
do 5000 km nic, przeglądy gwarancyjne obowiązkowe 300 km, 2000 km i 4000 km robiłem i płaciłem,
dzis myśle że to strata kasy ale zrobiłem jeszcze na 6000 i 8000. kosztowalo mnie to 830 zł

pierwsza awaria poważna po przekroczeni gwarancyjnych 5000 km
na 5300 pękła linka gazu koszt wymiany 60 zł
potem złapałem kapcia w tylnym kole załatali mi za 35 zł
potem drugi raz ale opone dostałem od kolegi gratis. koszt zalozenia nowej taki sam jak załatania starej
na 8200 nalałem jakiegos badziewia na stacji
zapchał sie gaźnik , uparcie próbowałem odpalić aż przepaliłem cewkę, i coś z modułem sie stało
wymienili cewkę i moduł na odblokowany, mogłem jechać 70-75 na godzinę
koszt 200 zł
na 9100 poszły łozyska w tylnym kole- 150 zł
na 9600 przestał odpalać ze startera , cos tam zrobili wyczyscili wymyli-120 zł
potem znowu trafiłem na badziewne paliwo i trzenba bylo wymienić swiecę bo zapalał i gasł od razu koszt 25 zł.
po wymianie świecy musiałem korzystająć z porad na forum podregulować gaźnik bo wolno wchodził na duże obroty.
raz zdarzyło mi się wyssać całe paliwo i okazało się że nie wystarczy wlać swieże trzeba jeszcze odpalić co jest problemem.
przypadkiem odkryłem że skuter połozony na prawym boku po powstaniu pali od razu
kilka razy wymieniałem zarówki z przodu, główne i te małe, raz wymieniałem olej w przekładni.

do kosztów eksploatacji należy jeszcze doliczyć opłaty rejestracyjne, ubezpieczenie OC i NW
jeśli idzie o NW mówią że nie ma sensu ale jak jadąc na drodze działkowej ponioslo mnie na sypkim piachu i ratując sie złapałem metalowego płotu
zerwałem paznokieć.
poszedłem na izbe przyjęć najbliższego szpitala potem do chirurga,zrobil co nalezy po 3 tygodniach podpisał zakończenie leczenia .
skserowałem papiery, opisałem wypadek i do ubezpieczyciela.
dostałem 1440 zł za ból.

jeśli jakieś pytania chętnie odpowiem
w tym miejscu powinno być napisane coS mądrego
yuraa
Świeżak

Postprzez michau_ek » 26/11/2012, 19:22

może to zmieni nastawienie niektórych osób do chińczyków... ciesze się, że ci to jezdzi.

tak jeśli kogoś by to interesowało, to na forum o ogarach 900 jest pewna warta uwagi maszyna o przebiegu 50tys km. mam nadzieje, że autor tematu się nie obrazi jak wkleje link, bo myślę że więcej osób powinno zobaczyć tak dobrze utrzymany motorek.

http://ogar900.com/viewtopic.php?t=6302&postdays=0&postorder=asc&start=255 (otwórz link)

ps. na żadne serwisy go nie oddawaj, bo zdzierają z ciebie kase niesamowicie. np. naprawa linku - wymiana banalna a w takim serwisie za 10 lub 15 zł ci sprzedadzą - wiem bo sam kupuje tam linki do wszystkich motorków ktore mam/miałem. A co do awari elektryki... moduł 10 zł kosztuje czy 20, przekaźnik pewnie siadł, 10 lub 15 zł, cewka tak samo więc.. mówie ci nie warto przepłacać :)

Jak dbasz tak masz, lewa !
michau_ek
Świeżak

Powrót do Motorowery do 50 ccm

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości

na górê