Zobacz wątek - RS 50 urwany wężyk paliwowy przy gaźniku
NAS Analytics TAG

RS 50 urwany wężyk paliwowy przy gaźniku

i inne małe pojemności
_________

RS 50 urwany wężyk paliwowy przy gaźniku

Postprzez Sewko3 » 4/8/2011, 22:22

Witam, to niestety znowu ja. Dzisiaj urwał mi się wężyk paliwowy przy gaźniku ( http://foto.forumsamochodowe.com/image/ ... V602TC.jpg | http://foto.forumsamochodowe.com/image/ ... VGSvUX.jpg bardzo przepraszam, że foty są z telefonu, ale nie miałem niczego innego pod ręką). Jednak z tym nie mam problemu, wybiorę się na miasto, ten ściągnę, założę nowy i spoko, żaden problem, ale mam pytanie co do drugiego wężyka. Wężyk ten znajduje się po drugiej stronie, niż paliwowy wężyk, który się dzisiaj urwał ( http://foto.forumsamochodowe.com/image/ ... 6rDvPV.jpg ). Nie jest to wężyk odprowadzający nadmair paliwa z cylindra, gdyź znajduje się on gdzie indziej. Bardzo proszę o pomoc.
Sewko3
Świeżak

Postprzez henio12323 » 4/8/2011, 22:30

no rzeczywiscie fotki wspaniale. własciwie nic nie mówią. nie rozumiem jaki masz problem. nie ma czegos takiego jak paliwo odprowadzane z cylindra. jak juz to jest tam doprowadzane. powiedz w czym masz problem. urwał ci sie inny czy co ? zobacz gdzie ten przewód idzie. moze jest to przewód od kranika podcisnieniowego ?
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
henio12323
Moderator

Postprzez Sewko3 » 4/8/2011, 22:43

henio12323 napisał(a): nie ma czegos takiego jak paliwo odprowadzane z cylindra.

Moze nie z cylindra, w kazdym razie odprowadzajacy niespalone paliwo.
urwał ci sie inny czy co ?

Wlasnie tu jest problem, ze ja nie mam pojecia, czy on ma tak byc, czy tez sie odpial\urwal.

zobacz gdzie ten przewód idzie

Teraz nie zobacze, bo rs stoi u kumpla jakies 5 km ode mnie.
Sewko3
Świeżak

Postprzez Sharp52vol » 5/8/2011, 09:55

moze do pompy oleju? ale niee za gruby.
Sharp52vol
Świeżak

Postprzez Sewko3 » 5/8/2011, 12:12

Dzisiaj pojadę do kumpla jak załatwię wężyk, to pooglądam ten drugi wężyk jeszcze od czego to, ale z tego co widziałem, to też wychodzi z gaźnika (nie pamiętam już nawet, byłem za bardzo zdenerwowany). Ale od oleju to raczej nie będzie, gdyż jak benzyna spala się bezdymnie, prawda? A jak jeszcze była odpalona, gdy ten wężyk się urwał, to dymiła aż za bardzo.
ale niee za gruby.

Jest taki jak na ostatnim zdjęciu, bo to właśnie ten nie podpięty jest, czyli ma jakieś 2-3mm szerokości.

W jakim sklepie mogę dostać taki wężyk? Czy raczej dzwonić po mechanikach?
Sewko3
Świeżak

Postprzez domin1995 » 5/8/2011, 20:58

Ja po drugiej stronie w gazniku nie mam zadnego wezyka, a jakos jezdze :lol:
domin1995
Świeżak

Postprzez henio12323 » 5/8/2011, 21:41

wezyk mozesz dostac w motoryzacyjnym. powiedz aby był do benzyny. bo inne mogą sie róznie zachowywac. a z tym węzykiem pojecia nie mam co do czego. ale zobacz czy wszystko działa. moze to jakis odpływ albo odpowietrznik z baku. albo cos ci sie odpieło. po fotkach duzo nie dojde ale ty sam jak masz moto to powinienes widziec jak szedł i czy nie ma gdzieś króćca do podpięcia go
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
henio12323
Moderator

Postprzez Sewko3 » 5/8/2011, 21:59

Witam ponownie, dzisiaj kupiłem wężyk, zamontowałem i jest kolejny problem. Odpaliłem, ale jak dodam gazu to gaśnie. Gdy odpalę ją na ssaniu, to ma ~4k obrotów, mogę normalnie dodawać gazu, ale jak wrzucę bieg i próbuję jechać, to nagle ją muli i jedzie 5 km/h 3k obrotów, czyli dostaje za mało paliwa. Jaka może być przyczyna? Wężyk jest tej samej grubości, co poprzedni, tylko jest bardziej giętki i zbrojony. Właśnie po drugiej stronie nie znalazłem żadnego króćca do podpięcia go, dziwna sprawa.

EDIT!

Witam, dzisiaj zauważyłem, że gdy zatkam palcem ten przewód nie podłączony do niczego, to Aprilia gaśnie. Czyli tym przewodem pobiera powietrze. Jednak dalej nie mam pojęcia gdzie on mógł być podłączony.

EDIT2!

W urwanym przewodzie zaraz przy króćcu znalazłem metalową kuleczkę. Teraz pytanie mam takie. Czy ta kuleczka spowodowała urwanie przewodu (mogła zatkać króciec), czy ona poprostu ma tam być i przez to rs nie działa jak powinna? Gdzie powinna znajdować się ta kuleczka? Bardzo proszę o pomoc. http://foto.forumsamochodowe.com/image/ ... EhoWQd.jpg w tej otoczce jest urwany przewód przy króćcu, a czerwona kropeczka to położenie kuleczki. Dodam, że mam zamontowany fitr paliwa, więc raczej z baku by się nie dostał tam.

EDIT 3

Hostowałem foty kumplowi, więc jakby ktoś chciał i miały w czymś pomóc, to proszę bardzo. Te ważniejsze przewody są opisane. http://www.speedyshare.com/files/29744143/22.rar
Sewko3
Świeżak

Postprzez argo1998 » 7/8/2011, 15:40

za bardzo cie niezrozumialem, a jak dobrze to: musial bys wymienic wezyk a jak ci jeszcze cos niepasi to przy okazji filtr paliwa cala operacja bedzie kosztowac cie okolo 15zl
argo1998
Świeżak

Postprzez argo1998 » 7/8/2011, 15:42

ja niewiem czy cos mam po drugiej stronie (niepamietam ;P) ale nawet jak jest to go zostaw luzem tylko zeby sie nieszlajalo sie po ziemi jak jedziesz, sprobuj go nietykac
argo1998
Świeżak

Postprzez argo1998 » 7/8/2011, 15:44

jak sam nieumiesz to nierob bo jeszcze gorzej zrobisz jak było daj to komuś co się zna, dozo niezaplacisz a wiesz ze zrobi dobrze ;d
argo1998
Świeżak

Postprzez Sewko3 » 7/8/2011, 17:58

argo1998 napisał(a):musial bys wymienic wezyk l

Problem w tym, że wymieniłem. Za bardzo mi nie pomogłeś i przy okazji zamiast edytować post, to walnąłeś multiposty.

Jutro spróbuję dać tą metalową kuleczkę tam gdzie była, tylko do nowego wężyka i dam znać co się stało i, czy działa.
Sewko3
Świeżak

Postprzez Sewko3 » 8/8/2011, 14:02

Witam, dziwna sprawa z tym gaźnikiem, ale ogarnąłem jakoś. Dzisiaj ściągnąłem wężyk, który włożyłem zamiast tego, który się urwał i był suchy! Nic się nie lało z niego, więc odczepiłem go, odpaliłem, ale dalej to samo. Pomyślałem więc, że po coś ta metalowa kuleczka musiała być i wsadziłem do jednego "bolca" kawałek urwanego wężyka z kulką. Odpaliłem, dodałem gazu, działała, poczekałem chwilę, przejechałem się i działa. Martwi mnie tylko, że gdy chodzi na wolnych to słyszałem jakieś stuki z silnika oraz to, że zaraz przy wyjściu wydechu z silnika było mokro. Zaznaczyłem więc markerem na jaką odległość było mokro, odpaliłem, przejechałem się, ale nic się nie zwiększyło, więc chyba jest ok. Ciekawe na jak długo podziała :D. Przepraszam za multiposta, ale skoro znalazło się rozwiązanie, to myślę, że mogę napisać nowyt post, a nie edytować poprzedni.

Edit sobie walnę o: Dobra, poznałem już budowę tego gaźnika, jest to Dellorto Racing Black Edition, to, z czego ciekło paliwo, to te dwa złącza po obu stronach gaźnika są od nadmiaru paliwa w komorze pływakowej. Więc czasami jak mi zmuli mocno i ją ciągnę tak, to leci paliwo, byłem się przejechać i kręciłem ją jak dla mnie dość wysoko, ale wychodzi na to, że to normalne obroty dla tego silnika i jest wszystko ok.
Sewko3
Świeżak

Powrót do Motorowery do 50 ccm

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości

na górê