Budowa skutera
• Strona 1 z 1
Budowa skutera
Siema mam może nieco banalną sprawę ale mógł by mi ktoś rozpisać która część w skuterze do czego służy ?( te od wewnątrz) wiem do czego służy gaźnik,wtrysk paliwa,filtr powietrza, akumulator,układ wydechowy,sprzęgło,pasek napędowy,świeca,chamulce i rozrusznik
ale nie wiem do czego jest cylinder ? po co się go przerabia ? i jeszcze np wariator ale o tym to już nie mam kompletnego pojęcia
mógł by mi ktoś trochę to porozpisywać ? bo chcę sam naprawiać sobie drobne rzeczy w skuterze a nie latać z byle czym do mechanika , chciał bym sam próbować diagnozować awarie itp. itd.
pozdro

pozdro

pozdro dla wszystkich manetkowczów;)
-
konrii98 - Świeżak
Wariator - bezstopniowa skrzynia biegów, w której o aktualnym przełożeniu decydują stożkowe koła współpracujące z paskiem lub łańcuchem.
Cylinder - Cylinder – element konstrukcji mechanicznej, wewnÄ…trz którego porusza siÄ™ tÅ‚ok.
W każdym rozwiązaniu konstrukcyjnym cylinder spełnia równocześnie kilka zadań:
stanowi ograniczenie ruchów tłoka, który musi poruszać się ruchem posuwisto zwrotnym w osi cylindra.
zapewnia hermetyczną obudowę, co pozwala na utrzymanie znacznego nadciśnienia (ewentualnie podciśnienia) w przestrzeni roboczej pomiędzy tłokiem a cylindrem
zapewnia ochronę od czynników zewnętrznych
jest jednym z głównych elementów odpowiedzialnych za gospodarkę termiczną ukła
Cylinder - Cylinder – element konstrukcji mechanicznej, wewnÄ…trz którego porusza siÄ™ tÅ‚ok.
W każdym rozwiązaniu konstrukcyjnym cylinder spełnia równocześnie kilka zadań:
stanowi ograniczenie ruchów tłoka, który musi poruszać się ruchem posuwisto zwrotnym w osi cylindra.
zapewnia hermetyczną obudowę, co pozwala na utrzymanie znacznego nadciśnienia (ewentualnie podciśnienia) w przestrzeni roboczej pomiędzy tłokiem a cylindrem
zapewnia ochronę od czynników zewnętrznych
jest jednym z głównych elementów odpowiedzialnych za gospodarkę termiczną ukła
- Kogi123
- Świeżak
wariator jak kolega napisał. są to 2 stożki po których chodzi pasek. wraz ze zmiana obrotów pasek sie przesuwa blizej wału lub sie oddala. po drugiej stronie masz sprzęgło. to takie cudo które pod wpływem obrotów rozwiera np 3 szczeki ( podobne do szczęk hamulcowych ) i zaczyna trzeć o dzwon sprzęgła który jest połączony z kołem. dlatego jak silnik chodzi na niskich obrotach koło stoi w miejscu a jak sie podkręci obroty szczęki siłą odsrodkową są wypychane na zewtnątrz aż zaczną trzeć ( i ciągnąc ) dzwon. cylinder to podstawa
w nim pracuje tłok. tłok idąc w góre spręża paliwo zmieszane z powietrzem. zreszta mysle że tak na chłopski rozum cos tam wyjasniłem. reszte o pracy silnika 2T i 4T mozesz sobie poczytac na wikipedii np. tam są schematy rysunki animacje itp 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Kolego Kogi123 mi bardziej chodziło o to do czego dany element służy a nie czym jest bo o cylindrze to skopiowałeś z 1 lepszej strony google
ale i tak dzięki
Henio123 dzięki wielkie a o właśnie co to są te oznaczenia "T" ? czyli to 2T i 4T
Co to jest Kick starter ? zwykły starter tylko w oryginalnej nazwie ?
Nie czaje jeszcze wszystkiego bo dosyć nie dawno zacząłem się interesować motoryzacją a dokładniej Motorami
:D:D:D:D

Henio123 dzięki wielkie a o właśnie co to są te oznaczenia "T" ? czyli to 2T i 4T
Co to jest Kick starter ? zwykły starter tylko w oryginalnej nazwie ?
Nie czaje jeszcze wszystkiego bo dosyć nie dawno zacząłem się interesować motoryzacją a dokładniej Motorami

pozdro dla wszystkich manetkowczów;)
-
konrii98 - Świeżak
motor to masz w pralce
motor to silnik ( elektryczny, spalinowy itp ) jak juz to motocyklami. T - takt xd 2T czyli 2 suw. chodzi o cykl pracy silnika. w 2 obroty wałek 2T wykonuje cała prace. ( ssanie, spręzanie, praca i wydech ) 4T do wykonania tej samej pracy potrzebuje 4 obrotów wału. wszystko znajdziesz w necie
jc pisz na gg

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości