Zobacz wÄ…tek - Budowa skutera
NAS Analytics TAG

Budowa skutera

i inne małe pojemności
_________

Budowa skutera

Postprzez konrii98 » 26/7/2011, 19:23

Siema mam może nieco banalną sprawę ale mógł by mi ktoś rozpisać która część w skuterze do czego służy ?( te od wewnątrz) wiem do czego służy gaźnik,wtrysk paliwa,filtr powietrza, akumulator,układ wydechowy,sprzęgło,pasek napędowy,świeca,chamulce i rozrusznik :? ale nie wiem do czego jest cylinder ? po co się go przerabia ? i jeszcze np wariator ale o tym to już nie mam kompletnego pojęcia :? mógł by mi ktoś trochę to porozpisywać ? bo chcę sam naprawiać sobie drobne rzeczy w skuterze a nie latać z byle czym do mechanika , chciał bym sam próbować diagnozować awarie itp. itd.

pozdro :D
pozdro dla wszystkich manetkowczów;)
konrii98
Świeżak

Postprzez Kogi123 » 26/7/2011, 19:34

Wariator - bezstopniowa skrzynia biegów, w której o aktualnym przełożeniu decydują stożkowe koła współpracujące z paskiem lub łańcuchem.

Cylinder - Cylinder – element konstrukcji mechanicznej, wewnÄ…trz którego porusza siÄ™ tÅ‚ok.
W każdym rozwiązaniu konstrukcyjnym cylinder spełnia równocześnie kilka zadań:
stanowi ograniczenie ruchów tłoka, który musi poruszać się ruchem posuwisto zwrotnym w osi cylindra.
zapewnia hermetyczną obudowę, co pozwala na utrzymanie znacznego nadciśnienia (ewentualnie podciśnienia) w przestrzeni roboczej pomiędzy tłokiem a cylindrem
zapewnia ochronę od czynników zewnętrznych
jest jednym z głównych elementów odpowiedzialnych za gospodarkę termiczną ukła
Kogi123
Świeżak

Postprzez henio12323 » 26/7/2011, 19:52

wariator jak kolega napisał. są to 2 stożki po których chodzi pasek. wraz ze zmiana obrotów pasek sie przesuwa blizej wału lub sie oddala. po drugiej stronie masz sprzęgło. to takie cudo które pod wpływem obrotów rozwiera np 3 szczeki ( podobne do szczęk hamulcowych ) i zaczyna trzeć o dzwon sprzęgła który jest połączony z kołem. dlatego jak silnik chodzi na niskich obrotach koło stoi w miejscu a jak sie podkręci obroty szczęki siłą odsrodkową są wypychane na zewtnątrz aż zaczną trzeć ( i ciągnąc ) dzwon. cylinder to podstawa :P w nim pracuje tłok. tłok idąc w góre spręża paliwo zmieszane z powietrzem. zreszta mysle że tak na chłopski rozum cos tam wyjasniłem. reszte o pracy silnika 2T i 4T mozesz sobie poczytac na wikipedii np. tam są schematy rysunki animacje itp :P
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
henio12323
Moderator

Postprzez konrii98 » 26/7/2011, 20:16

Kolego Kogi123 mi bardziej chodziło o to do czego dany element służy a nie czym jest bo o cylindrze to skopiowałeś z 1 lepszej strony google :? ale i tak dzięki

Henio123 dzięki wielkie a o właśnie co to są te oznaczenia "T" ? czyli to 2T i 4T

Co to jest Kick starter ? zwykły starter tylko w oryginalnej nazwie ?

Nie czaje jeszcze wszystkiego bo dosyć nie dawno zacząłem się interesować motoryzacją a dokładniej Motorami :D:D:D:D:D
pozdro dla wszystkich manetkowczów;)
konrii98
Świeżak

Postprzez henio12323 » 26/7/2011, 20:37

motor to masz w pralce :P motor to silnik ( elektryczny, spalinowy itp ) jak juz to motocyklami. T - takt xd 2T czyli 2 suw. chodzi o cykl pracy silnika. w 2 obroty wałek 2T wykonuje cała prace. ( ssanie, spręzanie, praca i wydech ) 4T do wykonania tej samej pracy potrzebuje 4 obrotów wału. wszystko znajdziesz w necie :D jc pisz na gg
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
henio12323
Moderator

Postprzez Leniu » 26/7/2011, 21:01

Masz google i youtube :p co do czego sluzy to wystarczy poczytac troche a nie odrazu dawac nowy temat :)
Leniu
Świeżak

Postprzez Sawicky » 26/7/2011, 21:15

a umiesz trochę angielskiego kolego??? nietrudno sie domyslic ze kick to po angielsku kopnięcie. starter to starter. czyli kick starter to kopniak! służy on do odpalenia motocykla. tyle.
Sawicky
Świeżak

Powrót do Motorowery do 50 ccm

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

na górê