Zobacz wątek - Błagam o pomoc! Problem ze skuterem. (Migające kontrolki)
NAS Analytics TAG

Błagam o pomoc! Problem ze skuterem. (Migające kontrolki)

i inne małe pojemności
_________

Błagam o pomoc! Problem ze skuterem. (Migające kontrolki)

Postprzez TheSieradzki » 6/6/2011, 19:42

Witam!

Od jakiegoÅ› czasu mam problem z moim skuterem.
Aczkolwiek po kilkuminutowej jeździe ,gdy już zgasze silnik po jakimś czasie (być może kilku godzinach , ale tego niewiem) migają jak opentane dwie kontrolki (Oleju i Akumulatora) , nie świecą tylko mrugają niczym stroboskop. Niewiem co to może oznaczać ale przez to (prawdopodobnie) rozładowuje mi się akumulator.Gdy raz miałem do pełna naładowany (prostownikiem) akumulator ,po jednej nocy stan akumulatora spadł do połowy.A po następnym dniu nie można było odpalać rozrusznikiem czy tam ręcznie... Dlatego proszę was o pomoc bo nie mam pojęcia co to może być. Być może to zwarcie. Niewiem , nieznam się na skuterach...
TheSieradzki
Świeżak

Postprzez henio12323 » 6/6/2011, 19:52

hmm to skoro tak ci pada akumulator to sprawdź ładowanie. jak jest to wymien akumulator. jak nie to wymien regulator napięcia. ew jak aku jest pewne i jest ładowanie i na postoju prąd ucieka poszukaj czegos co pobiera ten prąd.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
henio12323
Moderator

Postprzez TheSieradzki » 6/6/2011, 20:04

Jak myślisz co może pobierać ten prąd?
TheSieradzki
Świeżak

Postprzez henio12323 » 6/6/2011, 20:09

ciezko powiedziec :P równie dobrze może gdzies byc że kabelek od plusa sie przetarł i sie zwarcie robi :D kiedys tak miałem :P wystarczyło zaizolowac i na trytytke oddzielic przewód bo stykał sie z ramą :D i objawy podobne tzn aku miało ładowanie, samo aku w niezłym stanie póki jeździłem ok. ale z rana niestety tylko kopka :D
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

henio12323
Moderator

Postprzez TheSieradzki » 6/6/2011, 20:11

Może bym tobie jakiś filmik z tym podesłał to byś lepiej ocenił ... :D Tylko musiał byś mi podać gg ... :D
TheSieradzki
Świeżak

Postprzez henio12323 » 6/6/2011, 20:21

ale mryganie mi nic nie mówi :P nie wiem co moze to oznaczac w twoim pojeździe ;P a gg masz pod stopką :P
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

henio12323
Moderator

Postprzez henio12323 » 6/6/2011, 20:38

haha odezwał sie pan wszystko wiedzący :P g.. prawda co gadasz :D jak ci bezpiecznik moze wywalić jak 5 cm za kablem go nie ma xd idź podepnij sobie plus do minusa (zewrzyj) zostaw na godzine tak zobaczymy czy odpalisz z rozrusznika jak wrócisz :D aku padnie doszczętnie i ja to miałem. przewód minusowy szedł do masy od razu, plusowy miał bezpiecznik chyba w przekaźniku rozrusznika dopiero czyli ze 20 cm miał minimum długosci bez bezpiecznika. kabel sie wytarł i masował aku padało. mondralo...
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

henio12323
Moderator

Postprzez henio12323 » 6/6/2011, 21:16

hah ciesze sie z tytułu :D zawsze chciałem go mieć :D
tak każe robić ci zwarcie. tak wiem że to pożar kabli. to logiczne duzy prąd przepływa wtedy. i akumulator sie rozładowuje w tym momencie. a zewrzyj to lekko np przez cienką warstwe farby prąd bedzie pomału płynął rozładowując akumulator ale nie powodujac zjarania kabla. no chyba że ja jakąś kosmiczną technologie bezprzewodowego przesyłania energii w kosmos miałem i akurat w tej pozycji przewodu akurat niezaizolowanego prąd uciekał :D dziwne co ?
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

henio12323
Moderator

Postprzez TheSieradzki » 6/6/2011, 21:56

ok...Skuter to Romet 717 ;)
TheSieradzki
Świeżak

Postprzez komarcc » 6/6/2011, 22:12

To może dla rozstrzygnięcia ja dodam swój przypadek: przy dokręcaniu lusterka, pomiędzy lusterko, a metalowe mocowanie w kierownicy dostał się kabelek plusowy (z tego co pamiętam od świateł postojowych (pozycyjnych)) oczywiście izolacja kabla się zdarła kabelek dotykał do ramy, objawy były takie, że bezpiecznika nie wywaliło, ale znikły dosłownie wszystkie światła oprócz stopu. Szybko doszedłem dlaczego brakuje oświetlenia, więc poprawiłem to co zepsułem i wszystko wróciło do normy :)
komarcc
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Tuniard » 6/6/2011, 22:18

Nie to żebym ja się miał wtrącać, nie chce się też narażać żadnej ze stron, ale miałem tak kiedyś w moim chinczyku że kabelek się przetarł od plusa, tak minimalnie to przetarcie dotykało do ramy, (widziałem miejsce gdzie starla sie nawet lekko farba) no i akumulator co 2 - 3 dni musiałem ładować, wystarczyło kilka cm taśmy izolacyjnej, rozkręcenia plastików i akumulator od jakiegoś miesiąca daje rade bez ładowania. :)
Odważni nie żyją wiecznie, lecz ostrożni nie żyją wcale...
Tuniard
Świeżak

Postprzez mar111cin » 7/6/2011, 01:00

henio12323 napisał(a):hah ciesze sie z tytułu :D zawsze chciałem go mieć :D
tak każe robić ci zwarcie. tak wiem że to pożar kabli. to logiczne duzy prąd przepływa wtedy. i akumulator sie rozładowuje w tym momencie. a zewrzyj to lekko np przez cienką warstwe farby prąd bedzie pomału płynął rozładowując akumulator ale nie powodujac zjarania kabla. no chyba że ja jakąś kosmiczną technologie bezprzewodowego przesyłania energii w kosmos miałem i akurat w tej pozycji przewodu akurat niezaizolowanego prąd uciekał :D dziwne co ?

mogę zacytować Twój post na elektrodzie?:> niech się chłopaki pośmieją trochę.
To tak jakby być w ciąży, ale tylko częściowo... tak pół na pół xD
<b>Life begins at 200km/h!!!!</b>
było gsx600f, było ZX12R :(, jest V-Strom 650 AK8 :)
mar111cin
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez mlody90.90 » 9/6/2011, 11:49

witam mam problem ze skuterem a dokładnie z skerunkowskazami wczoraj normalnie mi paliły a jak dzisiej jechałem to nie działały i jak wyłaczyłem skuter i przekreciłem kluczyk to ciągłe sie paliły nie mygały a teraz wogule sie nie palą bo prąd nie dochodzi do kostki łączonej z przełącznikem jaka może byc tego przyczyna i jak mozna to naprawic? j
juz działają kierunkowskazy ale siwieco jak szalone znaczy bardzo szypko mrygają co mage zrobic zeby działały normalnie?
mlody90.90
Świeżak

Postprzez komarcc » 9/6/2011, 21:44

Jaką mam instalację? Raczej normalną, gdybyś wsadził przewód pomiędzy śrubę, a nakrętkę i ją skręcił z dość dużą siłą to pewnie każda izolacja kabla się przetrze, a że od lusterka idą przewody i robiłem to dość późno przy bardzo słabym oświetleniu no to podlazł tam gdzie nie trzeba.
komarcc
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Dr_Acula » 9/6/2011, 22:49

TheSieradzki napisał(a):gdy już zgasze silnik po jakimś czasie migają jak opentane dwie kontrolki (Oleju i Akumulatora)

Pierwszym podejrzanym niech będzie sam fakt, że jakim cudem przy wyłączonym zapłonie masz napięcie na kontrolkach? Sprawdź wszystkie kostki z przodu skutera, łącznie z kostką i kablami przy stacyjce. Może któryś się urwał albo ledwo co się trzyma? U mnie kiedyś był problem z przerywającymi kierunkami i problemem okazał się być wiszący na kipce kabel przy stacyjce.

senekkorzenna napisał(a):komarcc a co Ty masz za instalację że dokręcając lusterko przycinasz kable? :shock:

Zapewne ma lusterka z kierunkami albo pozycyjnymi przy których łatwo uszkodzić kabel mocowaniem lusterka.

senekkorzenna napisał(a):Weź ty sobie przyłóż kabel plusowy do łepetyny to może zmądrzejesz choć trochę. :x

senekkorzenna napisał(a):czy Ty taki głupi jesteś czy udajesz głupiego :? Przecież ty nie masz pojęcia o prostych zasadach fizyki :shock: ty musisz być uczniem podstawówki :?

Senek, jak na moderatora to twoje powyższe wypowiedzi są poniżej dna. Taki dajesz przykład na forum, że bawisz się w gówniarskie wyzywanie? Jak napisano wyżej to nie elektroda, więc może wyluzuj z obrażaniem.

W świetle powyższego twój podpis chyba nie wymaga komentarza:
wyrozumiałość i tolerancja to cecha ludzi mądrych
Rieju RRX 70
Dr_Acula
Świeżak

Postprzez mlody90.90 » 10/6/2011, 18:11

teraz prąd dochodzi ale jak włanczam kierunki to są stałe a dopiro jak sie przejade po małych nie równosciach i zostanie wstrząsów to zaczynają mrygac
mlody90.90
Świeżak

Postprzez grunder » 10/6/2011, 18:41

keine ahnung, wina to cały skuter. Wybacz zbyt ogólnie podszedłem. Sprawdź cała instalację :D.
grunder
Mieszkaniec forum

Postprzez Dr_Acula » 10/6/2011, 20:46

Senek od kiedy jesteś moderatorem to zrobiła się tutaj taka wiocha że szkoda gadać, robisz co chcesz. "moderator ma zawsze rację" - widać, że z tego korzystasz, dając mi trzy warny za raz. Najlepiej sam sobie też do*eb warna za tą wypowiedź kilka postów wyżej. Chyba zapomniałeś, że to nie jest Twój prywatny folwark tylko publiczne forum. Zacznij może tak poprawiać nazwy tematów na forum jak tego obecnego a nie się czepiasz wiary. A teraz daj mi 4 warna i cmoknij w dupę :D.

cmok :lol:
Rieju RRX 70
Dr_Acula
Świeżak

Postprzez zarkanis96 » 10/6/2011, 21:31

Senek na prawdę chyba nadłuzywasz troche swojej funkcji moderatora, bo heniek stara sie pomagac i wogole wiadomo pomylic sie kazdy moze a ty od jakiegos czasu go ostro przyciskasz, a teraz jeszcze dales warna Aculi za to ze powiedzial prawdę...
zarkanis96
Świeżak

Następna strona

Powrót do Motorowery do 50 ccm

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości

na górê