Błagam o pomoc! Problem ze skuterem. (Migające kontrolki)
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Błagam o pomoc! Problem ze skuterem. (Migające kontrolki)
Witam!
Od jakiegoÅ› czasu mam problem z moim skuterem.
Aczkolwiek po kilkuminutowej jeździe ,gdy już zgasze silnik po jakimś czasie (być może kilku godzinach , ale tego niewiem) migają jak opentane dwie kontrolki (Oleju i Akumulatora) , nie świecą tylko mrugają niczym stroboskop. Niewiem co to może oznaczać ale przez to (prawdopodobnie) rozładowuje mi się akumulator.Gdy raz miałem do pełna naładowany (prostownikiem) akumulator ,po jednej nocy stan akumulatora spadł do połowy.A po następnym dniu nie można było odpalać rozrusznikiem czy tam ręcznie... Dlatego proszę was o pomoc bo nie mam pojęcia co to może być. Być może to zwarcie. Niewiem , nieznam się na skuterach...
Od jakiegoÅ› czasu mam problem z moim skuterem.
Aczkolwiek po kilkuminutowej jeździe ,gdy już zgasze silnik po jakimś czasie (być może kilku godzinach , ale tego niewiem) migają jak opentane dwie kontrolki (Oleju i Akumulatora) , nie świecą tylko mrugają niczym stroboskop. Niewiem co to może oznaczać ale przez to (prawdopodobnie) rozładowuje mi się akumulator.Gdy raz miałem do pełna naładowany (prostownikiem) akumulator ,po jednej nocy stan akumulatora spadł do połowy.A po następnym dniu nie można było odpalać rozrusznikiem czy tam ręcznie... Dlatego proszę was o pomoc bo nie mam pojęcia co to może być. Być może to zwarcie. Niewiem , nieznam się na skuterach...
- TheSieradzki
- Świeżak
hmm to skoro tak ci pada akumulator to sprawdź ładowanie. jak jest to wymien akumulator. jak nie to wymien regulator napięcia. ew jak aku jest pewne i jest ładowanie i na postoju prąd ucieka poszukaj czegos co pobiera ten prąd.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
- TheSieradzki
- Świeżak
ciezko powiedziec
równie dobrze może gdzies byc że kabelek od plusa sie przetarł i sie zwarcie robi
kiedys tak miałem
wystarczyło zaizolowac i na trytytke oddzielic przewód bo stykał sie z ramą
i objawy podobne tzn aku miało ładowanie, samo aku w niezłym stanie póki jeździłem ok. ale z rana niestety tylko kopka 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Może bym tobie jakiś filmik z tym podesłał to byś lepiej ocenił ...
Tylko musiał byś mi podać gg ... 

- TheSieradzki
- Świeżak
ale mryganie mi nic nie mówi
nie wiem co moze to oznaczac w twoim pojeździe ;P a gg masz pod stopką 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
haha odezwał sie pan wszystko wiedzący
g.. prawda co gadasz
jak ci bezpiecznik moze wywalić jak 5 cm za kablem go nie ma xd idź podepnij sobie plus do minusa (zewrzyj) zostaw na godzine tak zobaczymy czy odpalisz z rozrusznika jak wrócisz
aku padnie doszczętnie i ja to miałem. przewód minusowy szedł do masy od razu, plusowy miał bezpiecznik chyba w przekaźniku rozrusznika dopiero czyli ze 20 cm miał minimum długosci bez bezpiecznika. kabel sie wytarł i masował aku padało. mondralo...

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
hah ciesze sie z tytułu
zawsze chciałem go mieć
tak każe robić ci zwarcie. tak wiem że to pożar kabli. to logiczne duzy prąd przepływa wtedy. i akumulator sie rozładowuje w tym momencie. a zewrzyj to lekko np przez cienką warstwe farby prąd bedzie pomału płynął rozładowując akumulator ale nie powodujac zjarania kabla. no chyba że ja jakąś kosmiczną technologie bezprzewodowego przesyłania energii w kosmos miałem i akurat w tej pozycji przewodu akurat niezaizolowanego prąd uciekał
dziwne co ?

tak każe robić ci zwarcie. tak wiem że to pożar kabli. to logiczne duzy prąd przepływa wtedy. i akumulator sie rozładowuje w tym momencie. a zewrzyj to lekko np przez cienką warstwe farby prąd bedzie pomału płynął rozładowując akumulator ale nie powodujac zjarania kabla. no chyba że ja jakąś kosmiczną technologie bezprzewodowego przesyłania energii w kosmos miałem i akurat w tej pozycji przewodu akurat niezaizolowanego prąd uciekał

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
- TheSieradzki
- Świeżak
To może dla rozstrzygnięcia ja dodam swój przypadek: przy dokręcaniu lusterka, pomiędzy lusterko, a metalowe mocowanie w kierownicy dostał się kabelek plusowy (z tego co pamiętam od świateł postojowych (pozycyjnych)) oczywiście izolacja kabla się zdarła kabelek dotykał do ramy, objawy były takie, że bezpiecznika nie wywaliło, ale znikły dosłownie wszystkie światła oprócz stopu. Szybko doszedłem dlaczego brakuje oświetlenia, więc poprawiłem to co zepsułem i wszystko wróciło do normy 

-
komarcc - VIP Åšcigacz.pl
Nie to żebym ja się miał wtrącać, nie chce się też narażać żadnej ze stron, ale miałem tak kiedyś w moim chinczyku że kabelek się przetarł od plusa, tak minimalnie to przetarcie dotykało do ramy, (widziałem miejsce gdzie starla sie nawet lekko farba) no i akumulator co 2 - 3 dni musiałem ładować, wystarczyło kilka cm taśmy izolacyjnej, rozkręcenia plastików i akumulator od jakiegoś miesiąca daje rade bez ładowania. 

Odważni nie żyją wiecznie, lecz ostrożni nie żyją wcale...
-
Tuniard - Świeżak
henio12323 napisał(a):hah ciesze sie z tytułuzawsze chciałem go mieć
tak każe robić ci zwarcie. tak wiem że to pożar kabli. to logiczne duzy prąd przepływa wtedy. i akumulator sie rozładowuje w tym momencie. a zewrzyj to lekko np przez cienką warstwe farby prąd bedzie pomału płynął rozładowując akumulator ale nie powodujac zjarania kabla. no chyba że ja jakąś kosmiczną technologie bezprzewodowego przesyłania energii w kosmos miałem i akurat w tej pozycji przewodu akurat niezaizolowanego prąd uciekałdziwne co ?
mogę zacytować Twój post na elektrodzie?:> niech się chłopaki pośmieją trochę.
To tak jakby być w ciąży, ale tylko częściowo... tak pół na pół xD
<b>Life begins at 200km/h!!!!</b>
było gsx600f, było ZX12R
, jest V-Strom 650 AK8 
było gsx600f, było ZX12R

-
mar111cin - VIP Åšcigacz.pl
witam mam problem ze skuterem a dokładnie z skerunkowskazami wczoraj normalnie mi paliły a jak dzisiej jechałem to nie działały i jak wyłaczyłem skuter i przekreciłem kluczyk to ciągłe sie paliły nie mygały a teraz wogule sie nie palą bo prąd nie dochodzi do kostki łączonej z przełącznikem jaka może byc tego przyczyna i jak mozna to naprawic? j
juz działają kierunkowskazy ale siwieco jak szalone znaczy bardzo szypko mrygają co mage zrobic zeby działały normalnie?
juz działają kierunkowskazy ale siwieco jak szalone znaczy bardzo szypko mrygają co mage zrobic zeby działały normalnie?
- mlody90.90
- Świeżak
Jaką mam instalację? Raczej normalną, gdybyś wsadził przewód pomiędzy śrubę, a nakrętkę i ją skręcił z dość dużą siłą to pewnie każda izolacja kabla się przetrze, a że od lusterka idą przewody i robiłem to dość późno przy bardzo słabym oświetleniu no to podlazł tam gdzie nie trzeba.
-
komarcc - VIP Åšcigacz.pl
TheSieradzki napisał(a):gdy już zgasze silnik po jakimś czasie migają jak opentane dwie kontrolki (Oleju i Akumulatora)
Pierwszym podejrzanym niech będzie sam fakt, że jakim cudem przy wyłączonym zapłonie masz napięcie na kontrolkach? Sprawdź wszystkie kostki z przodu skutera, łącznie z kostką i kablami przy stacyjce. Może któryś się urwał albo ledwo co się trzyma? U mnie kiedyś był problem z przerywającymi kierunkami i problemem okazał się być wiszący na kipce kabel przy stacyjce.
senekkorzenna napisał(a):komarcc a co Ty masz za instalację że dokręcając lusterko przycinasz kable?
Zapewne ma lusterka z kierunkami albo pozycyjnymi przy których łatwo uszkodzić kabel mocowaniem lusterka.
senekkorzenna napisał(a):Weź ty sobie przyłóż kabel plusowy do łepetyny to może zmądrzejesz choć trochę.
senekkorzenna napisał(a):czy Ty taki głupi jesteś czy udajesz głupiegoPrzecież ty nie masz pojęcia o prostych zasadach fizyki
ty musisz być uczniem podstawówki
Senek, jak na moderatora to twoje powyższe wypowiedzi są poniżej dna. Taki dajesz przykład na forum, że bawisz się w gówniarskie wyzywanie? Jak napisano wyżej to nie elektroda, więc może wyluzuj z obrażaniem.
W świetle powyższego twój podpis chyba nie wymaga komentarza:
wyrozumiałość i tolerancja to cecha ludzi mądrych
Rieju RRX 70
-
Dr_Acula - Świeżak
teraz prąd dochodzi ale jak włanczam kierunki to są stałe a dopiro jak sie przejade po małych nie równosciach i zostanie wstrząsów to zaczynają mrygac
- mlody90.90
- Świeżak
Senek od kiedy jesteś moderatorem to zrobiła się tutaj taka wiocha że szkoda gadać, robisz co chcesz. "moderator ma zawsze rację" - widać, że z tego korzystasz, dając mi trzy warny za raz. Najlepiej sam sobie też do*eb warna za tą wypowiedź kilka postów wyżej. Chyba zapomniałeś, że to nie jest Twój prywatny folwark tylko publiczne forum. Zacznij może tak poprawiać nazwy tematów na forum jak tego obecnego a nie się czepiasz wiary. A teraz daj mi 4 warna i cmoknij w dupę
.
cmok

cmok

Rieju RRX 70
-
Dr_Acula - Świeżak
Senek na prawdę chyba nadłuzywasz troche swojej funkcji moderatora, bo heniek stara sie pomagac i wogole wiadomo pomylic sie kazdy moze a ty od jakiegos czasu go ostro przyciskasz, a teraz jeszcze dales warna Aculi za to ze powiedzial prawdę...
Derbi Senda SM | http://www.youtube.com/watch?v=4H0w5DHh0w8
-
zarkanis96 - Świeżak
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości