KINGWAY COLIBER PROBLEM
• Strona 1 z 1
KINGWAY COLIBER PROBLEM
Witam !
Jestem nowy na forum i nie wiem czy w dobrym miejscu daje temat. Więc proszę o wyrozumiałość.
Mój problem wygląda tak :
Mam skuter Kingway Coliber. W minione wakacje zostały ściągnięte blokady, aby dało się ,,poszaleć'' ( z gaźnika, filtra powietrza, i tłumnika, - zgodnie z instrukcją na yt.)
2 miesiące później w skuterze zepsuł się gaźnik a dokładniej membrana w gaźniku. Postanowiłem wymienić cały gaźnik na nowy. Kupiłem na allegro nowy, lecz z większą ,,tuningową '' dyszą ( normalnych nie było
). No więc założyłem ten gaźnik i skuterek chodził może z 3-4 dni. Potem przejechałem się ze znajomym ( trasa ok 5 km ) i w tedy prędkość max. zmalała z 80 do 30 :/ oraz zaczął bardziej dymić z tłumnika. Następnego dnia chcę odpalić mojego Coliberka, wchodzę do garażu a tu dźwięk jakby migacz był włączony, ale nie był. i nie chciał już odpalić. Pojechałem do znajomego mechanika o porade, powiedział że on na skuterach się tak bardzo nie zna ale prawdopodobnie zawory. I mam prośbę do was czy mógłby mi ktoś doradzić co w takiej sytuacji zrobić ? skuter nie jest nagwarancji ma przejechane ok 3500 km.
Jestem nowy na forum i nie wiem czy w dobrym miejscu daje temat. Więc proszę o wyrozumiałość.
Mój problem wygląda tak :
Mam skuter Kingway Coliber. W minione wakacje zostały ściągnięte blokady, aby dało się ,,poszaleć'' ( z gaźnika, filtra powietrza, i tłumnika, - zgodnie z instrukcją na yt.)
2 miesiące później w skuterze zepsuł się gaźnik a dokładniej membrana w gaźniku. Postanowiłem wymienić cały gaźnik na nowy. Kupiłem na allegro nowy, lecz z większą ,,tuningową '' dyszą ( normalnych nie było

- dawid707070
- Świeżak
hmm te dzwiek przerywacza przy odpalaniu i jak nie kręci to moze słaby akumulator ? wtedy takie pykanie przekaźnika jest a nie kręci. nie wiem czy o to ci chodziło. co do reszty mogą byc zawory. sprawdz je na wszelki wypadek. aha i jaka membrana w gaxniku ci poszła ? tak jest w ogóle jakas ?.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
henio12323 napisał(a):hmm te dzwiek przerywacza przy odpalaniu i jak nie kręci to moze słaby akumulator ? wtedy takie pykanie przekaźnika jest a nie kręci. nie wiem czy o to ci chodziło. co do reszty mogą byc zawory. sprawdz je na wszelki wypadek. aha i jaka membrana w gaxniku ci poszła ? tak jest w ogóle jakas ?.
Przed chwilą przy nim kombinowałem. Jest coś dziwnego gdyż światło stop świeci poprawnie, migacze pulsują ale wydają dziwny dźwięk, a gdy próbuje go odpalić na starter to nie ma żadnego dźwięku. Podładowałem akumulator i dalej nic.
A z membraną to było tak że sąsiad chodzi do szkoły mechanizacji samochodowej i oddałem ten skuter jemu żeby mi w tedy sprawdził. I powiedział że membrana, jakaś pod iglicą czy coś. Niestety nie bawiłem się w rozbieranie skuterów więc dokładniej sam nie wiem.
- dawid707070
- Świeżak
A przypadkiem Ci przełączniki nie zamokły? Bo jak naleci woda do przełącznika od kierunków to później przerywacz sam "cyka" co kilka sekund, choć kierunki się nie świecą, a po ich włączeniu mogą być różne brzęczenia i buczenia. Czasami takie walenie się kierunków to też kwestia poluzowanych kabli przy aku, masę do ramy też można by sprawdzić.
Rieju RRX 70
-
Dr_Acula - Świeżak
Być może i tak, ale wątpię żeby to była przyczyna nie odpalania skutera, oraz większego dymienia.
Mam również propozycję oddać go do naprawy tam, gdzie go kupiłem i robiłem przeglądy, tylko że jak ostatnio dałem go na przegląd to mi wszystkie śrubki w silniku poobrabiali, i się nie da odkręcić większości, więc dalej nie wiem co z nim zrobić. Oglądałem kilka filmików na Youtube, jak ustawić te zawory. Tylko że się nie bawiłem w ,, głębsze '' rozbieranie skutera, więc się do końca na tym nie znam.
Mam również propozycję oddać go do naprawy tam, gdzie go kupiłem i robiłem przeglądy, tylko że jak ostatnio dałem go na przegląd to mi wszystkie śrubki w silniku poobrabiali, i się nie da odkręcić większości, więc dalej nie wiem co z nim zrobić. Oglądałem kilka filmików na Youtube, jak ustawić te zawory. Tylko że się nie bawiłem w ,, głębsze '' rozbieranie skutera, więc się do końca na tym nie znam.
- dawid707070
- Świeżak
to jak sie nie znasz lepiej oddaj moto moze do innego serwisu specjalizujÄ…cego sie w naprawie takich moto
w przypadku chinoli moze byc dosłownie wszystko...

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Ludzie jaki jest problem z ustawieniem zaworów masz tam 4 śrubki odkręcić+ kilka plastików. Masz odkręcić plastiki dokopać się tam do głowicy ściągnąć ten dekielek i szczelinomierzem sprawdzić luz na zaworach. Może to tylko gaźnik albo filtr powietrza ci się zapchał jak na mój gust możesz to zrobić sam bez problemu.
- KmL1234
- Świeżak
Zawory ustawiałem ale to nic nie dało. Akumulator podładowałem i elektryka działa już jakimś cudem poprawnie. Jak na początku tematu wspomniałem wymieniałem na gaźnik, tylko na taki z większą dyszą, bo membramka pękła, i myślę sobie żeby przełożyć z tego nowego gaźnika do tego starego (oryginalny). Było by coś z tego ? Wie ktoś czy są one tej samej wielkośći ?
- dawid707070
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 18 gości