Zobacz wątek - Krótkie pytania, szybkie odpowiedzi
NAS Analytics TAG

Krótkie pytania, szybkie odpowiedzi

i inne małe pojemności
_________

Postprzez Piti88 » 22/4/2010, 22:14

Dzieki. A czy poprawi to znacznie osiagi skutera?? Mam 70cc.
Piti88
Świeżak

Postprzez krzysiek17 » 24/4/2010, 21:39

Witam.Czy po zmianie licznika z innego skutera, będzie pokazywał poprawną prędkość i stan paliwa??? Licznik był brany od skutera który miał koła o 1 cal mniejsze.
krzysiek17
Świeżak

Postprzez zarkanis96 » 24/4/2010, 22:29

Czesc mam problem z moja Senda ;/ jak dzisiaj jezdzilem to wszystko bylo dobrze zatrzymuje sie na odpoczynek przekrecam kluczyk zeby wylaczyc moto a moto dalej chodzi i to na kazdje pozycji nawet jak wyjme kluczyk to moto dalej chodzi i tak samo moge je odpalic bez kluczyka;/, ale blokada na kierownice chodzi dobrze tak jak chodzila, nawet jak jade i przekrecam kluczyk we wszystkie strony to moto nie gasnie ani nic, tylko ze jak przekrecam z pozycji wylaczonej na pozycje zeby odpalic moto to nawet podczas jazdy zapalaja sie kontrolki jak przy starcie. Co to moze byc ? cos ze stacyjka, moze jakies kable sie porozlaczaly ???

a moze ktos sie wypowie na temat mojego problemu, bo nie wiem czy kupowac nowa stacyjke czy jak ?
Ostatnio edytowano 24/4/2010, 22:37 przez zarkanis96, łącznie edytowano 2 razy
zarkanis96
Świeżak

Postprzez DominiQ_94 » 24/4/2010, 22:31

krzysiek17 to zależy chyba tylko od napędu linki
DominiQ_94
Świeżak

Postprzez zarkanis96 » 25/4/2010, 09:24

prosze niech ktos mi pomoze z moim problemem ;/;/
zarkanis96
Świeżak

Postprzez wojtasmazi1 » 25/4/2010, 10:45

zarkanis96 sluchaj rozkrec stacyjke i zobacz jak wyglada sprawa z kablami i sprawa z tym czy wszedzie dochodzi prad. Co do kumna stacyjki to kupin dopiero jak bedziesz wiedzial ze z ta juz jest przegrana sprawa
Suzuki Gs 500 1998r -> oczko w głowie
wojtasmazi1
Stały bywalec

Postprzez Bombel15 » 25/4/2010, 11:00

Witam. Niedawno zakupiłem swój pierwszy motocykl Derbi GPR 50 Replica (myślę, że to dobre moto dla początkujących). Chciałbym jednak wiedzieć jakie powinienem stosować płyny. Mianowicie chodzi mi o olej do skrzyni biegów, płyn hamulcowy, płyn chłodniczy i i olej do mieszanki paliwowej. Z góry dzięki za pomoc.
Bombel15
Świeżak

Postprzez Slomyr » 25/4/2010, 11:02

Witam ile km ma Honda vision 2t
Sprzedam skutera Soprano z silnikiem hondy dio wiecej info prosze o wyslanie wiadomosci :D
Slomyr
Świeżak

Postprzez krzysiek17 » 25/4/2010, 11:48

Witam.Czy po zmianie licznika z innego skutera, będzie pokazywał poprawną prędkość i stan paliwa??? Licznik był brany od skutera który miał koła o 1 cal mniejsze.
-otrzymałem odpowiedź:
to zależy chyba tylko od napędu linki

Więc jeśli zostawię oryginalną linkę od mojego seryjnego licznika i podłącze do nowego licznika to prędkość będzie ok???
krzysiek17
Świeżak

Postprzez zarkanis96 » 25/4/2010, 13:04

wojtasmazi1 napisał(a):zarkanis96 sluchaj rozkrec stacyjke i zobacz jak wyglada sprawa z kablami i sprawa z tym czy wszedzie dochodzi prad. Co do kumna stacyjki to kupin dopiero jak bedziesz wiedzial ze z ta juz jest przegrana sprawa

moze dasz jakier rady jak to zrobic co i jak bo nie znam sie praktycznie kompletnie na mechanice ;/ bo to jest wogole moj pierwszy pojazd, i pewnie nie obejdzie sie bez odwiedzenia elektronika. Jak bys dal jakies rady co i jak zrobic to moge tam zajzec
zarkanis96
Świeżak

Postprzez zarkanis96 » 25/4/2010, 13:06

krzysiek17 napisał(a):Witam.Czy po zmianie licznika z innego skutera, będzie pokazywał poprawną prędkość i stan paliwa??? Licznik był brany od skutera który miał koła o 1 cal mniejsze.
-otrzymałem odpowiedź:
to zależy chyba tylko od napędu linki

Więc jeśli zostawię oryginalną linkę od mojego seryjnego licznika i podłącze do nowego licznika to prędkość będzie ok???

hmm logicznie myslac jezeli linka bedzie pasowala od twojego skutera do licznika z innego skutera to powinno byc ok.
zarkanis96
Świeżak

Postprzez krzysiek17 » 25/4/2010, 13:09

a jak ze stanem paliwa będzie??
krzysiek17
Świeżak

Postprzez zarkanis96 » 25/4/2010, 13:11

heh tego to nie wiem no ale tez tam w baku napewno jest jakis czujnik co tez go trzeba popodlaczac jezeli wszystko dobrze zrobic to powinno byc raczej dobrze :D

bardzo bym prosil o pomoc z ta moja stacyjka ;/
zarkanis96
Świeżak

Postprzez Luluuus » 27/4/2010, 20:05

Witam. Niedługo zdaję na kartę motorowerową i mam parę pytań, bardzo prostych, aczkolwiek potrzebuję odpowiedzi, bo termin jest jeden, jak w tym roku nie zdam to dopiero za rok, a chciałbym już kupić skuter i na razie na lokalnych dróżkach nauczyć się podstaw.

Ale do rzeczy.

Część teoretyczną mam zaliczoną, zdawaliśmy to w formie kilku kartkówek na lekcjach techniki, które zaliczyłem celująco. Teraz tylko jazdy i tu parę pytań, bo miałem okazję przejechać się prawdziwym motocyklem, ale raczej bez większych zakrętów i z prędkością maks. 30kmph ;]

Otóż:

*Jak odpalić skuter? Krok po kroku. Przekręcić kluczyk, wcisnąć lewą klamkę i nacisnąć czerwony przycisk rozrusznika na prawej manetce, tak?

*Czy zrobienie ósemki skuterem jest trudne? Pewnie będzie trzeba to zrobić, i to przy małej prędkości. Czy mogę podeprzeć się nogami na teście? W końcu to mała prędkość i utrzymać równowagę skręcając bez podpórki to nie lada wyzwanie.

*Co z reguły trzeba zrobić na takim teście? Ósemka, slalom, coś w tym stylu?

*W skuterze, lewa klamka to przedni hamulec, a prawa to tylni? Tak jak w rowerze? Bo w motocyklu jest inaczej z racji sprzęgła, ale w skuterze?

*Gdzie są kierunkowskazy, światła awaryjne (o ile są), włącznik świateł drogowych, długich?

*Co poza wymienionymi wyżej rzeczami generalnie powinienem wiedzieć przed tym testem?

Z góry dzięki za odpowiedzi.
Luluuus
Świeżak

Postprzez Mateusz149 » 27/4/2010, 20:43

* Tak jak napisales

* Nie jest to az takie trudne :) Absolutnie nie mozesz sie podeprzec.

* Jest jazda, prosto, dwa zakrety ( wlaczasz kierunek ) znak STOP, osemka i slalom. Zalezy tez od miasta i egzaminatora :)

* Tak jak napisales ;D

* Kierunkowskazy sa zazwyczaj z lewej strony. Przycisk chodzi w dwie strony i jest wciskany w srodek ( wylacznik ). Awaryjek nie ma. Z tymi swiatlami to roznie. W niektorych skuterkach sa po lewej stronie, w niektorych po prawej :) Napewno sobie poradzisz. Powinnien byc rysunek.

* Test jest banalny. Sa same podstawy ;) Spokojnie zdasz ! POWODZENIA
Suzuki Bandit 600N 2003r.
Mateusz149
Bywalec

Postprzez zarkanis96 » 27/4/2010, 20:45

czlowieku radze ci zaliczyc najpierw karte rowerowÄ… xD, co to za pytania jak wlaczyc skuter bedziesz mial to zobaczysz, heh powiem ci tyle ze na egzaminie o ile mozna to tak nazwac;p, musisz zrobic slalom przez dwa pacholki i 5 osemek i to wszystko ale nie licz na to ze ktos ci bedzie pisal jak odpalic skuter krok po kroku albo gdzie sa kierunkowskazy(w kazdym moze byc inaczej)
zarkanis96
Świeżak

Postprzez zarkanis96 » 27/4/2010, 20:48

no widac ze jednak ktos sie politowal i opisal te podstawy podstaw hehe, tak jak kolega napisal wyzej test jest banalny zazwyczaj jest godzina jazdy probnej i egzamin przynajmiej u mnie tak bylo nie ma czego sie bac :D
zarkanis96
Świeżak

Postprzez Luluuus » 27/4/2010, 21:06

zarkanis96 napisał(a):czlowieku radze ci zaliczyc najpierw karte rowerową xD, co to za pytania jak wlaczyc skuter bedziesz mial to zobaczysz, heh powiem ci tyle ze na egzaminie o ile mozna to tak nazwac;p, musisz zrobic slalom przez dwa pacholki i 5 osemek i to wszystko ale nie licz na to ze ktos ci bedzie pisal jak odpalic skuter krok po kroku albo gdzie sa kierunkowskazy(w kazdym moze byc inaczej)
Jak widzę takich jak Ty to mnie krew jasna zalewa. Jesteś ode mnie młodszy o rok, a mądrzysz się jakbyś co najmniej 4 życia przeżył.

Kartę rowerową mam od dawna, o to się nie martw. Co do moich pytań - miałem w rękach 600tkę przez jakiś czas, ale wiadomo, skuter a motocykl to zupełnie inna bajka i układ. Nie miałem w rękach skutera - nigdy. Stąd moje pytania. Nie chcę się zbłaźnić, więc pytam. Zresztą to nie są pytania same w sobie, tylko część rzeczy się domyślam, albo jestem niemal pewien, lecz chcę potwierdzić. Nie wiem, czy będzie jazda próbna, możliwe, że od razu test, co szkoła to inny zwyczaj. Po prostu chcę wszystko co trzeba wiedzieć. Boli Cię to?

Tak BTW - mógłbyś choć trochę szacunku dla innego człowieka okazać pisząc 'ci' z wielkiej litery.

@Mateusz - wielkie, wielkie dzięki.
Luluuus
Świeżak

Postprzez Arturo925 » 27/4/2010, 21:51

Ty a z tymi hamulcami to nie na odwrót(moze mój skuter jest inny)? Prawy to jest przód, a lewy tył. Nie wprowadzaj gościa w błąd bo zrobi jak ja pierwszy raz na komunijnym rowerze:P Wiem że to pewnie wynikało z pośpiechu, ale zawsze lepiej przeczytać co się piszę.
Reszta chyba zgodna bo mi się nic innego nie rzuciło w oczy. A poza tym to Luluuus bardzo głupie pytania zadałeś:D Połowa z nich jest oczywista, a wręcz aż nadto banalna.

EDIT: W mojej szkole tylko teoria była. Żadnej praktyki bo szkole żal kasy nawet na hulajnogę :D Ale co inna szkoła to inny zwyczaj...

A na tej 600cc to się nie zabiłeś? Toż to miałeś mniej niż 13lat (jak sądzę). Moto trochę więcej waży niż rower. Coś mi tu śmierdzi. Może to tylko naklejka była, a tak naprawdę to był Romet?
Arturo925
Stały bywalec

Postprzez Luluuus » 27/4/2010, 22:05

Nie miałem mniej niż 13 lat, o to się nie martw, a co do wagi - jeździłem prosto i jeden mały łuk, żadnych nagłych skrętów, to też nie miałem gdzie się glebnąć ;] też się obawiałem, że jak na to wsiądę, to nie utrzymam, a mimo sporej wagi całkiem stabilnie się jechało, przynajmniej na prostej, bo na więcej ze względów oczywistych mi nie pozwolono - nawet bym nie chciał, jestem realistą ;]

I co do pytań moich, to wybaczcie po prostu, ale stresuję się tym, ciutkę i chcę wiedzieć wszystko, co trzeba i tyle :]
Luluuus
Świeżak

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Motorowery do 50 ccm

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 18 gości

na górê