Aprilia RS 50, 70, 80 - Temat ogólny
moto ma oryginalne 4500km przebiegu, z silnikiem jest wszystko ok, zauważyłem że na tłumiku była zaspawana dziura, chyba blokady tam już nie będzie, lub jest źle zdjęta, czyli pozostaje raczej tylko moduł lub gaźnik, ewentualnie te zębatki. moto mam na działce więc najwcześniej jutro policzę mu zęby. Po czym poznać że gaźnik jest zablokowany??
- mateuszekrs
- Świeżak
talta napisał(a):Jeszcze narzekasz, że nie masz żeliwa :O Stożek wywal, wszystko dobrze wyreguluj i gaźnik przeczyść. Zobacz czy w wydech nie ma nagaru. Kompresja dobra, nie najlepsza ale ok. Nie wiem może masz wylatane płytki membrany albo ktoś Ci wsadził miękkie i nie może dokręcić. Może pierścienie wylatane, zdejmij z tłoka i włóż do cyla i sprawdź szczeliniomierzem. Tak z ciekawości masz chromowane pierścienie ?
Mateusz może masz wydech, gaźnik, moduł po blokowane.
stożek kiedyś specjalnie wywaliłem i wsadziłem ten zwykły filtr dużo gorzej wchodził na obroty i max był 8.5-9 tys.... płytki na membranie w sumie mogą być wylatane wiem że jeden dość odstaje

a nicasil jest lepszy od żeliwa czy coś ?
- CySiEk
- Świeżak
Możliwe, że przy 19 seryny będzie dawał za mało powietrza ale pewnie nawet nie regulowałeś. Żeliwo ma swój plus, bo możesz robić szlif, a reszta to wady. Pewnie górny chromowany
Możesz założyć drugi też chromowany. (na żeliwo nie polecam) Nigdy nie miałem membrany ale ostatnio czytam dużo o niej i o cylindrach, planuje kiedyś założyć w simie, z tego co wyczytałem może mieć wpływ ale sam z braku doświadczenia nie mogę tego potwierdzić.

- talta
- Mieszkaniec forum
hmm czyli jeśli bym zmienił obydwa pierścienie na nowe i obydwa kupił chromowane to lepiej by chodziła aprilka? bo mam zamiar kupić cylek 70 ale trochę się waham bo wolałbym jednak mieć 50 w razie czegoś ;p
- CySiEk
- Świeżak
Witam!
Mam pytanie, czy mógłby mi ktos podac numer (albo wymiary) łozyska oznaczonego numerem 1 : http://www.easyparts.nl/showdrawing/382 ... Shaft.html ... bo odziwo u mnie mimo ze tam powinno byc łozysko , tak owego nie było, poprostu ten jeden wałek od biegów miał w ch** luzu ;/
;]
Mam pytanie, czy mógłby mi ktos podac numer (albo wymiary) łozyska oznaczonego numerem 1 : http://www.easyparts.nl/showdrawing/382 ... Shaft.html ... bo odziwo u mnie mimo ze tam powinno byc łozysko , tak owego nie było, poprostu ten jeden wałek od biegów miał w ch** luzu ;/
;]
~~Aprilia Rs 50 '97 - street~~ 

-
woli10 - Świeżak
-
andrzej551 - Bywalec
andrzej551 napisał(a):człowieku przecież nikt ni bedzie specjalnie dla Ciebie rozkrecał silnika... szukaj w google i tyle
A czy ja napisałem, zeby ktos rozbierał silnik ? ;/ Wiem, ze niektórzy wolą sami zrobic moto niz zaprowadzic do mechanika i myslałem ze na tym forum tacy też są i ze ktos bedzie sie orientował jakie tam jest łozysko no ale jednak sie myliłem.. ;/

dominRS napisał(a):koles to jak wgl Ci ten motor chodzil...zal...
Dobrze chodził, przełenia 11/45 - v-max ok 100km/h jedyny tuning to dyfuzor arrow i koncówka MK.. teraz robie remont a wiec jak wszystko poskładam powinno byc jeszcze lepiej

-
woli10 - Świeżak
Może jeszcze cylindra nie miałeś ? Cysiek tarcie będzie mniejsze, powinnien się trochę poprawić start i reakcja na gaz ale możesz tego nie wyczuć. Jak zmieniasz cyl to od razu wał, dobre łożyska i dobre na korbę, dobry tłok i spokój. Oczywiście wydech. Gaźnik 19 starczy. Cyl też dobrej jakości, ja bym założył żeliwo, na tłok górny pierścień chromowany, dolny zwykły. Policz czy ci się to opłaca. Jak masz robić po łepkach to nie rób wcale.
- talta
- Mieszkaniec forum
talta napisał(a):Może jeszcze cylindra nie miałeś ?
to do mnie?
K**wa , sorry ale pisząc tu liczyłem na to ze ktos z was posiada tez jakąś rozszerzoną wiedze na temat aprili rs i silnika am6, ale widze ze ograniczacie sie tylko do podstaw typu: numer świecy, jaki olej do silnika i tyle... wystarczy zadac jakies ''trudniejsze'' pytanie to odrazu próbujecie ukryc swoje braki wiedzy wrzucaniem na kogos... // odrazu mówie nie chce nikogo urazic, poprostu stwierdzam fakty..

-
woli10 - Świeżak
Hmm może nie wszyscy mieli ten silnik w łapach (ja np. siedzie aktualnie nad simsonowskim i grzebie ale tak zimno, że nie wyrabiam).
Jak Ty jeździsz bez łożysk to gratulację. Oczywiście łatwiej jest nam truć dvpę niż znaleźć w googlach. Łożysko to 1412 oryginalnie montowane było nadella.
Btw. Na tej stronce co podałeś też jest numer tego łożyska
Jak Ty jeździsz bez łożysk to gratulację. Oczywiście łatwiej jest nam truć dvpę niż znaleźć w googlach. Łożysko to 1412 oryginalnie montowane było nadella.
Btw. Na tej stronce co podałeś też jest numer tego łożyska

- talta
- Mieszkaniec forum
włąsnie bo ty myslisz że kazdy zna rozmiary wszystkich łozysk bo ty tego teraz chcesz ale poszukac w niecie to nie łaska, albo ktos kto ma am6 powinien rozebrac silnik i podac Ci rozmiar tego łozyska?
-
andrzej551 - Bywalec
akurat mam taki silnik u siebie w garazu ...
jesli chcesz to sprawdze wymiary tylko nie przeklinaj...
jesli chcesz to sprawdze wymiary tylko nie przeklinaj...
limit20znaków:evil:
-
maciek.046 - Bywalec
mam pytanie co sądzicie o tym zaworze membranowym?
http://sklep.mieloch.pl/product_info.ph ... 6b53195f4e
muszę jakiś kupić bo z tego co talta mówił to ma to znaczenie a w moim jeden listek odstaje i ogólnie są już miękkie mam do wydania na membranę max 100zł i pasuje żeby była jakaś w miarę ;]
http://sklep.mieloch.pl/product_info.ph ... 6b53195f4e
muszę jakiś kupić bo z tego co talta mówił to ma to znaczenie a w moim jeden listek odstaje i ogólnie są już miękkie mam do wydania na membranę max 100zł i pasuje żeby była jakaś w miarę ;]
- CySiEk
- Świeżak
-
wojtasmazi1 - Stały bywalec
Bardzo przyzwoita to mało powiedziane, za tą cenę jest bardzo dobra. Nie możesz kupić takiej 'kartki' materiału i sam wyciąć albo kupić listki ? Kupno całej membrany chyba mija się z celem ale jak chcesz. Co do membrany to wiele osób je stosuje do sima i też mam taką w planie, jak kasa pozwoli to na następny sezon założę ją do 70/5 ale muszę też się trochę uspokoić 

- talta
- Mieszkaniec forum
- xkamilek16
- Świeżak
skladam rs 50. i potrzebna mi pomoc co do lozysk- jakie zamowic c3 czy c4? co polecacie?
a i cylek 80 w tym siedzi...
a i cylek 80 w tym siedzi...
limit20znaków:evil:
-
maciek.046 - Bywalec
Powrót do Motorowery do 50 ccm