Malaguti się kończy??
• Strona 1 z 1
Malaguti się kończy??
Witam!
Pierwszy raz od długiego czasu, albo nawet w ogóle pierwszy raz mam pytanie co do mojego motocykla, (Malaguti Drakon Naked), gdyż szwankuje... Niestety kiedyś to musiało nastąpić.
A więc przechodząc do rzeczy: Normalnie odpaliłem motor, chodzi sobie kilka minut, w tym czasie się ubieram. No i jak zwykle do końca ulicy i spowrotem spokojnie rozgrzać, a potem but na miasto. No i jeżdżę sobie z 30 min...
W jednym miejscu na 2jce na piasku stanowczo i nagle odkręciłem manetke, motor zamielił.. i po tym zauważyłem, że motocykl jakoś dziwnie cicho chodzi. To nie wszystko, bo wkręcał się max do 5000 RPM, z gdy dałem więcej gazu niż jakaś 1/4 to moto się dławił. Byłem na końcu miasta, więc modliłem się tylko o to, żeby dojechać do siebie na drugą stronę miasta, cały czas jadąc z prawie skręconą manetką, na 6stce 5000 RPM (ok. 50 km/h).
Podjechałem do kolegi, zgasiłem, chwilę z nim pogadałem co się dzieje i po jakichś 5 min. odpaliłem, żeby się przejechać i pokazać koledze o co chodzi... jednak wtedy motocykl już normalnie się wkręcał. Dzisiaj znowu to samo, pojeździłem trochę i potem ciszej chodził i się dławił. Zgasiłem na 3 min i normalnie chodził. Na początku myślałem, że to może był gaźnik, jakiś syf się do niego dostał, ale dzisiaj to wykluczyłem.
Według mnie prawdopodobnie moto się zagrzewa... Czy to może być to? Nie wiem, czy to coś pomoże, ale bezpośrednio przed tymi wszystkimi wydarzeniami kolega na gorącym silniku odkręcił nakrętkę od płynu do chłodnicy.
Więc czy będę musiał robić remont? Co spróbować zrobić?
Dzięki za przeczytanie tego streszczenia
Pierwszy raz od długiego czasu, albo nawet w ogóle pierwszy raz mam pytanie co do mojego motocykla, (Malaguti Drakon Naked), gdyż szwankuje... Niestety kiedyś to musiało nastąpić.

A więc przechodząc do rzeczy: Normalnie odpaliłem motor, chodzi sobie kilka minut, w tym czasie się ubieram. No i jak zwykle do końca ulicy i spowrotem spokojnie rozgrzać, a potem but na miasto. No i jeżdżę sobie z 30 min...

Więc czy będę musiał robić remont? Co spróbować zrobić?
Dzięki za przeczytanie tego streszczenia

-
C-bool - Mieszkaniec forum
Nie panikuj
Narazie przeprowadź standardowe czynności. Gaźnik wyczyściłeś, wyczyść filtr powietrza, wymień świecę na nową. Może też być to przewód wysokiego napięcia. Jak to zrobisz będzie można gdybać co jest.

Narazie przeprowadź standardowe czynności. Gaźnik wyczyściłeś, wyczyść filtr powietrza, wymień świecę na nową. Może też być to przewód wysokiego napięcia. Jak to zrobisz będzie można gdybać co jest.
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Åšcigacz.pl
Tzn. gaźnika jeszcze nie czyściłem, tylko wykluczyłem, że to przez niego coś takiego może się dziać.. Bo gdyby na serio gaźnik był aż tak zasyfiony, że jakieś śmieci by się dostawały, to myślę, że zgaszenie i odpalenie silnika by go ot tak nie wyczyściło
Więc będę musiał jutro zrobić te wszystkie czynności... Świecy nie będę wymieniał, bo jest prawie nowa
Jak to wszystko zrobię, to odświeżę temat.
Pzdr

Więc będę musiał jutro zrobić te wszystkie czynności... Świecy nie będę wymieniał, bo jest prawie nowa

Jak to wszystko zrobię, to odświeżę temat.
Pzdr
GS500F --> SV650S --> Bandit 600N --> XV535 Virago
-
Gaźnik wyczyść, objawy mogą być różne. A że świeca jest prawie nowa to nie znaczy że dobra. Niestety jest tak że świece po 10km jazdy potrafią paść bo mają jakąś wadę fabryczną (rzadko to się zdarza ale mi się przytrafiło).
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Åšcigacz.pl
Dzisiaj z kumplem zabraliśmy się za moto, bo już była masakra... No i zaczęliśmy od filtra powietrza i to najprawdopodobniej było to. Przy okazji zdjęliśmy dyfuzor, bo była malutka nieszczelność.. Jakież jednak było moje zdziwienie, gdy odkryłem blokadę na dyfuzorze
Tzn. nie był on pusty, tylko było tam napchane jakichś blaszek... tak jakby ktoś sobie wrzucił i przez granicę przemycał
Teraz moto idzie jak malina... 

GS500F --> SV650S --> Bandit 600N --> XV535 Virago
-
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości