Nowe Zwalone prawo??? czy co?? WTF???
• Strona 1 z 1
Nowe Zwalone prawo??? czy co?? WTF???
Witam. Otóz mam kłopot. Jakiś czas temu (2 tyg) sprzedałem mój skuter. Skuter był zarejestrowany na mnie . Przy sprzedaniu jako ,że jestem nieletni na umowie powinien sie podpisac w moim imieniu opiekun czyli ojciec. Tak wcześniej się zawsze robiło i tak mój stary to zrobił. A tu po 2 tygodniach od sprzedania dzwoni do mnie baba ,która kupiła skuter odemnie. mówi ,że nie może zarejestrować ,bo ja wogle nie moge sprzedac z tego tytułu ,ze jestem nieletni ( brak mi rok). Nie wierzyłem i pojechałem do urzędu i się okazało ,że weszło nowe prawo. Żeby sprzedać muszę teraz mieć zgode sądu . Normalnie paranoja!! Czyli musiałbym latać z jakimiś papierami i proźbami do sądu, aby dostac zgode na sprzedanie!!(ciekawe ejszcze ile by to kosztowało) Bo ojciec nie może się podpisać za mnie póki sąd na to nie pozwoli. Normalnie to jest poje**e. Nie uwierzył bym w to, ale sam chodziłem do urzędu i tak baba z informacji powiedziała. Drugi kolega sprzedał tydzień temu skuter i ma ten sam problem ,koleś który odkupił nie może zarejestrowac z tego samego powodu. Z umową i reszta wszystko ok. Normalnie nie wiem co robić. Co za lama wymyśliła te głupie ograniczenie? miał ktoś taki problem?? Jeśli teraz będe chciał coś kupić i będzie zarejestrowane na małolata to znowu jest problem!! Poprostu powalone!! Zapewne jest tak w każdym urzędzie nie tylko u mnie w Białymstoku ,bo w Sokółce to samo. dowiadywałem się Miał ktoś taki problem?? Co tu robić?
Pomocy!

- Daron
- Świeżak
Nie wiem co robić, ale to jest bez sensu.
Prawo nie może działac w stecz. Skoro rejestracja na małoletniego była zgodnie z prawem a było to przed wprowadzeniem przepisu, to zbycie nie może być niedozwolone. A przerejestrowac na ojca nie możesz, bo nie on nabył.
Chyba cie jednak czeka wycieczka po sÄ…dach.
Powodzenia!
Prawo nie może działac w stecz. Skoro rejestracja na małoletniego była zgodnie z prawem a było to przed wprowadzeniem przepisu, to zbycie nie może być niedozwolone. A przerejestrowac na ojca nie możesz, bo nie on nabył.
Chyba cie jednak czeka wycieczka po sÄ…dach.
Powodzenia!
- dosiek77
- Bywalec
No ,ale koleś chce zebym oddał mu kase albo coś z tym zrobił ,bo on zarejestrowac nie może. jedyne co moge zrobic zapłacic ubezpieczenie do następnego roku i spisać cos takiego ze w razie wypadku on ponosi odpowiedzialność ,żebym ja nie miał z tym nic wspólnego, bo nadal bedzie zarejestrowany na mnie.
No ajeszcze chce kupić sprzęta teraz. I w dowodzie ma współwłasciciela. zarejestowany jest na kolesia pełnoletniego, ale współ własciciel ma 17 lat??? tu też chyba jest zonk , bo nie wiem czy bedzie sie go dało zarejestrować , a juz miałem płacic za sprzetą!!! No Co to jest do cholery!!!
Wygląda na to ,że cokolwiek kupie i bedzie na małolata jakiegos zarejestrowane to nei bede mógł tego na siebie przerejestrowac!!!

- Daron
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 21 gości