Prosze o pomoc w wyborze 50cc enduro
			 • Strona 1 z 1

Prosze o pomoc w wyborze 50cc enduro
Dzień dobry,chce odrazu z góry powiedzieć jestem nowy na forum i potrzebuje pomocy w wyborze motoroweru.         Chciałbym zakupić coś w typie enduro. Mam upatrzony motorek Hm cre baja 50 2010-2016 (mam możliwość odkupienia go od kolegi ) i tutaj pojawia się pytani.Ma on 20KM  (przynajmniej tak pisze na oficjalnej stronie
 (przynajmniej tak pisze na oficjalnej stronie
tej firmy) i czy można taki motorek zarejestrować na kat.AM (jako motorower )? Jeśli jest to zły motorek to prosze o pomoc w wyborze innego cena max 5000-6000 zł. (Bez przeróbek itp.)
  Jeśli jest to zły motorek to prosze o pomoc w wyborze innego cena max 5000-6000 zł. (Bez przeróbek itp.) 

tej firmy) i czy można taki motorek zarejestrować na kat.AM (jako motorower )?
 Jeśli jest to zły motorek to prosze o pomoc w wyborze innego cena max 5000-6000 zł. (Bez przeróbek itp.)
- PÄ…czek 112
- Świeżak
czy da sie zarejestrować? 90% motorowerów ma wiekszą moc od dozwolonej na kat AM bo oryginalnie są zablokowane, ale jak mówi darekmoto to nie realne żeby z 50cc wycisnąć 20KM full crossy 85cc bez homologacji mają tyle ale nie 50 z homologacją, am6 bez modyfikacji ma 7-8KM
poza tym jest ich mnóstwo w tym roczniku niewiem dokładnie jakie są ale pewnie derbi senda, yamaha dt, rieju mrt, peugeot xp7 i jeszcze jakieś

poza tym jest ich mnóstwo w tym roczniku niewiem dokładnie jakie są ale pewnie derbi senda, yamaha dt, rieju mrt, peugeot xp7 i jeszcze jakieś
- 

quado500
- Świeżak
Dzięki za odpowiedzi  nie wiem czy napewno ma 20 KM (wręcz dziwne mi się to wydało) ,troche w to uwierzyłem bo na stronie polskajazda.pl (czy jakoś tak) były o HM'ce bardzo dobre opinie
 nie wiem czy napewno ma 20 KM (wręcz dziwne mi się to wydało) ,troche w to uwierzyłem bo na stronie polskajazda.pl (czy jakoś tak) były o HM'ce bardzo dobre opinie  .Jeśli jest zła ,albo poprostu nie opłaca się jej kupować to prosze o inną propozycje.Zależy mi na tym ,żeby był mocny,zrywny (nie przerobiony),z dobrym zawieszeniem ,mało awaryjny i żeby długo służył.
 .Jeśli jest zła ,albo poprostu nie opłaca się jej kupować to prosze o inną propozycje.Zależy mi na tym ,żeby był mocny,zrywny (nie przerobiony),z dobrym zawieszeniem ,mało awaryjny i żeby długo służył.

nie wiem czy napewno ma 20 KM (wręcz dziwne mi się to wydało) ,troche w to uwierzyłem bo na stronie polskajazda.pl (czy jakoś tak) były o HM'ce bardzo dobre opinie
 nie wiem czy napewno ma 20 KM (wręcz dziwne mi się to wydało) ,troche w to uwierzyłem bo na stronie polskajazda.pl (czy jakoś tak) były o HM'ce bardzo dobre opinie  .Jeśli jest zła ,albo poprostu nie opłaca się jej kupować to prosze o inną propozycje.Zależy mi na tym ,żeby był mocny,zrywny (nie przerobiony),z dobrym zawieszeniem ,mało awaryjny i żeby długo służył.
 .Jeśli jest zła ,albo poprostu nie opłaca się jej kupować to prosze o inną propozycje.Zależy mi na tym ,żeby był mocny,zrywny (nie przerobiony),z dobrym zawieszeniem ,mało awaryjny i żeby długo służył.- Pączek 112
- Świeżak
Podobno w derbi sendzie ,rieju itp. występują problemy z zawieszeniem i często padają liczniki (ogólnie elektronika).Miałem peugeot'a ,ale sprzedałem i jak przejechałem się HM kumpla (który jest moim sąsiadem)  jakiś tydzień po tym jak ją kupił (fabrycznie nową) i jedyne co zmnienił to filtr powietrza i airbox  (wszystko mu sam zakłasałem ,bo on nie umie )to zauważyłem ,że jest owiele bardziej ,,agresywna" i  ma owiele lepsze zawieszenie od peugeot'a.
 (wszystko mu sam zakłasałem ,bo on nie umie )to zauważyłem ,że jest owiele bardziej ,,agresywna" i  ma owiele lepsze zawieszenie od peugeot'a.

(wszystko mu sam zakłasałem ,bo on nie umie )to zauważyłem ,że jest owiele bardziej ,,agresywna" i  ma owiele lepsze zawieszenie od peugeot'a.
 (wszystko mu sam zakłasałem ,bo on nie umie )to zauważyłem ,że jest owiele bardziej ,,agresywna" i  ma owiele lepsze zawieszenie od peugeot'a.- Pączek 112
- Świeżak
Kupie chyba dt  ,tylko mam jeszcze 2 pytania :
 ,tylko mam jeszcze 2 pytania :
1.który model byłby odpowiedni ?
2.część z ich nie ma migaczy,czy dałoby się je zamontować i ile by to kosztowało ?

1.który model byłby odpowiedni ?
2.część z ich nie ma migaczy,czy dałoby się je zamontować i ile by to kosztowało ?
- PÄ…czek 112
- Świeżak
Mam dt 5O.
Nie wiem ile to ma mocy, tak na oko mniej więcej tyle co simson, jeśli chodzi o żwawość.
Kierunkowskazy są tylko po to, żeby się nazywało że są.
Nawet przy delikatnej jeździe w terenie przestaną działać, albo odpadną.
Ogólnie fajny motorek, bardzo niezawodny.Dla roczników +/ 2OOO roku ciężko o części, nawet takie duperele jak linki są nieosiągalne.

Nie wiem ile to ma mocy, tak na oko mniej więcej tyle co simson, jeśli chodzi o żwawość.
Kierunkowskazy są tylko po to, żeby się nazywało że są.
Nawet przy delikatnej jeździe w terenie przestaną działać, albo odpadną.
Ogólnie fajny motorek, bardzo niezawodny.Dla roczników +/ 2OOO roku ciężko o części, nawet takie duperele jak linki są nieosiągalne.
- dziabuch
- Świeżak
co?? tyle co simson to albo masz zajechaną dt albo ten simson jest jakiś podrasowany przecież on ma z 3-4KM a dt 8KM wiec tyle co dwa simsony  
migacze zależy są takie po 3 zł za jeden i takie po 50 za jeden i niewiem czy masz przerywacz ale kosztuje coś koło 5-15zł do tego kable pare zł

migacze zależy są takie po 3 zł za jeden i takie po 50 za jeden i niewiem czy masz przerywacz ale kosztuje coś koło 5-15zł do tego kable pare zł
- 

quado500
- Świeżak
Nie chce mi się szukać danych, ale 8 km to raczej może mieć wersja 8O ccm; 
Wiem też, że do pięćdziesiątek zakładają inne tłumiki, bo fabryczne chyba mają jakiś dławik; jednakże 8 km z 5O ccm, to jest matrix.Oczywiście są motorowery wyżyłowane do takiej mocy, jednak nie wierzę w żywotność tak zamęczonego silnika.
A moja 'normalna' dt 5O jeździ niezmordowanie od kilku lat i tylko linki zmieniam.
Aha, a simson ma 2.4 km:D

Wiem też, że do pięćdziesiątek zakładają inne tłumiki, bo fabryczne chyba mają jakiś dławik; jednakże 8 km z 5O ccm, to jest matrix.Oczywiście są motorowery wyżyłowane do takiej mocy, jednak nie wierzę w żywotność tak zamęczonego silnika.
A moja 'normalna' dt 5O jeździ niezmordowanie od kilku lat i tylko linki zmieniam.
Aha, a simson ma 2.4 km:D
- dziabuch
- Świeżak
tak sie składa że brat miał s51 3 biegowy i on miał coś koło 3,5km, ale nie bede sie kłócił bo nie jestem pewien na 100%, a później miał rieju mrt z 2011r. i oryginalne am6 bez blokad ma moc maksymalną 7,5km tak nawet pisało w książecce od niego i co do tego jestem pewien na 100%
mi sie chce szukać tak jak i Tobie ale masz tzr też ma am6
http://m.zapytaj.onet.pl/Category/018,0 ... _Tzr_.html
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Yamaha_TZR_50
a tu simson
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Simson_S51
zresztą porównując am6 z simsonem to tak jakbyś porównywał np. 40 konną cagive mito z 7 konną wską 125

mi sie chce szukać tak jak i Tobie ale masz tzr też ma am6
http://m.zapytaj.onet.pl/Category/018,0 ... _Tzr_.html
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Yamaha_TZR_50
a tu simson
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Simson_S51
zresztą porównując am6 z simsonem to tak jakbyś porównywał np. 40 konną cagive mito z 7 konną wską 125
- 

quado500
- Świeżak
Link, który podałeś w zasadzie zgadza się z tym co napisałem; 2.45 KM dla Simsona przy 4O km/h; bo tyle teoretycznie ma jechać motorower.
Ja pamiętam simsony z czasów gdy były nierealnym marzeniem; analogie do wsk uważam za średnio trafione.Zauważ, że te motorki mają już grubo ponad 2O lat, są intensywnie jeżdżone i ciągle chodzą.Dla współczesnych, niby cudownych wynalazków, to mało realne.
Nie mam teraz dostępu do kwitów na yamahę, więc nie sprawdzę ile ma nominalnie mocy.
W każdym razie z jedną osobą jedzie tak z 6O/7O; po bezdrożach w miarę równych też jako tako można się pobawić.
Natomiast na stromych podjazdach już jest słabo; z dwiema osobami zupełna padaczka.

Ja pamiętam simsony z czasów gdy były nierealnym marzeniem; analogie do wsk uważam za średnio trafione.Zauważ, że te motorki mają już grubo ponad 2O lat, są intensywnie jeżdżone i ciągle chodzą.Dla współczesnych, niby cudownych wynalazków, to mało realne.
Nie mam teraz dostępu do kwitów na yamahę, więc nie sprawdzę ile ma nominalnie mocy.
W każdym razie z jedną osobą jedzie tak z 6O/7O; po bezdrożach w miarę równych też jako tako można się pobawić.
Natomiast na stromych podjazdach już jest słabo; z dwiema osobami zupełna padaczka.
- dziabuch
- Świeżak
ale ja pisze o mocy maksymalnej a nie przy 40km/h bo na wyższym biegu ma mniej pisze tam że ma 3.7KM (2.72KW) przy 5500 obr/min 
i spójrzmy prawdzie w oczy wski itd. są uważane za niezniszczalne, a mam czeski motocykl mińsk 125 z przebiegiem niecałe 5000 i jest naprawde zadbany i już łożyska na wale stukają i w dodatku sprzęgło pada popatrz na te stare motocykle one praktycznie wszystkie mają niski przebieg i uważane są za ''niezniszczalne'', a widziałeś np. takiego mińska czy mz z przebiegiem np. 40000? wski nie miałem więc może faktycznie są takie niezniszczalne ale co do mińska i mz jestem pewien że są

i spójrzmy prawdzie w oczy wski itd. są uważane za niezniszczalne, a mam czeski motocykl mińsk 125 z przebiegiem niecałe 5000 i jest naprawde zadbany i już łożyska na wale stukają i w dodatku sprzęgło pada popatrz na te stare motocykle one praktycznie wszystkie mają niski przebieg i uważane są za ''niezniszczalne'', a widziałeś np. takiego mińska czy mz z przebiegiem np. 40000? wski nie miałem więc może faktycznie są takie niezniszczalne ale co do mińska i mz jestem pewien że są
- 

quado500
- Świeżak
Radziecki Mińsk, odkąd pamiętam, był synonimem dziadostwa i awaryjności.
Nikt tego nie chciał, i jeszcze za komuny, gdy wszelkie pojazdy były rozchwytywane na pniu, tylko miński stały w sklepach.
Mz w tym kontekście była boginią.Co do przebiegów, to inaczej się używało motocykli; to był jednak pojazd do dojazdów do pracy.
Wueski również uchodziły za bardzo awaryjne, przynajmniej te z lat 8Otych, wcześniejsze rzekomo były lepsze, możliwe.
Niezniszczalne to były junaki, komarki z jajowatym cylindrem i simacze właśnie.

Nikt tego nie chciał, i jeszcze za komuny, gdy wszelkie pojazdy były rozchwytywane na pniu, tylko miński stały w sklepach.
Mz w tym kontekście była boginią.Co do przebiegów, to inaczej się używało motocykli; to był jednak pojazd do dojazdów do pracy.
Wueski również uchodziły za bardzo awaryjne, przynajmniej te z lat 8Otych, wcześniejsze rzekomo były lepsze, możliwe.
Niezniszczalne to były junaki, komarki z jajowatym cylindrem i simacze właśnie.
- dziabuch
- Świeżak
Mam ostatnią szansę kupić tą hm'ke z 2014 za 7500zł do czwartku.Wiem jak była traktowana i jak często serwisowa .Kupować czy nie ?(zrezygnowałem z dt z powodu ciężkiego dostępu do części)

- PÄ…czek 112
- Świeżak
kup sobie ktm 125 exc i przerób silnik z częściami http://www.skuteryczesci.pl/cylinder-kp ... eniem.html

- kuboss25
- Świeżak
Wielkie dzięki wszystkim za odpowiedzi  . Kupię ktm'a i przerobienia na 50, a jak będę chciał to znowu włożę oryginalne części (chyba nie będę wiecznie jeździć 50'tką
. Kupię ktm'a i przerobienia na 50, a jak będę chciał to znowu włożę oryginalne części (chyba nie będę wiecznie jeździć 50'tką  ).Nigdy nie myślałem ,że da się przerobić na mniejszą pojemność.
 ).Nigdy nie myślałem ,że da się przerobić na mniejszą pojemność.

. Kupię ktm'a i przerobienia na 50, a jak będę chciał to znowu włożę oryginalne części (chyba nie będę wiecznie jeździć 50'tką
. Kupię ktm'a i przerobienia na 50, a jak będę chciał to znowu włożę oryginalne części (chyba nie będę wiecznie jeździć 50'tką  ).Nigdy nie myślałem ,że da się przerobić na mniejszą pojemność.
 ).Nigdy nie myślałem ,że da się przerobić na mniejszą pojemność.- Pączek 112
- Świeżak
			 • Strona 1 z 1

Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości

?? jak można do ktma exc 125 2T wÅ‚ożyć gÅ‚owice, cylinder, tÅ‚ok 4T 50cm³ i to od chiÅ„skiego skutera???
 ?? jak można do ktma exc 125 2T wÅ‚ożyć gÅ‚owice, cylinder, tÅ‚ok 4T 50cm³ i to od chiÅ„skiego skutera???