Akumulator
• Strona 1 z 1
Akumulator
Dostałem od serwisu nowy akumulator bo poprzedni nie chciał się naładować (chyba jakiś stary) i musiałem z kopa krosa palić. Mam już nowy i on ma zbiorniki z płynem do akumulatorów, czy jak wleje ten płyn to muszę akumulator doładować czy już on seryjnie jest naładowany na 100%
ESPARCO
- Esparco
- Świeżak
po 1 staraj sie pisac uzywając polskiej składni. po 2 crossa nie krosa. po 3 skoro masz akumulator z elektrolitem w formie płynu to po zalaniu powinienes odczekac około 1 godziny. i powinien działac. aczkolwiek niektórzy radzą żeby odpowiednim prądem od razu aku podładować. ( a tak własciwie to po 5 minutach juz prąd w aku będzie, i bedzie mozna od razu odpalic ) tak btw. to na pewno do aku dostałeś instrukcje obsługi i tam wszystkie te informacje są zawarte
wystarczy poczytac

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
no to tez własnie zalezy od akumulatora
ja w instrukcji miałem żeby odczekac chyba 1godzinke po zalaniu i dopiero zamontowac.

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
faktycznie było żeby odczekać - ta cała struktura siatkowo/gąbczasta się musi nasączyć kwasem.
edit:
a wogóle to był kiedyś zaj....y program pop-naukowy który naprawde uczył jak co działa.
Tu masz odcinek o aku:
http://www.youtube.com/watch?v=mZQNnzEhMxA
edit:
a wogóle to był kiedyś zaj....y program pop-naukowy który naprawde uczył jak co działa.
Tu masz odcinek o aku:
http://www.youtube.com/watch?v=mZQNnzEhMxA
- tnts
- Świeżak
po zalaniu aku ... należy odczekać ... nikt tu nie wspomniał wcześniej, ale wydaje mi się, że takie aku musi się też odpowietrzyć
po godzinie jak już zamkniesz koreczki nie musisz dodatkowo ładować, od razu powinien hulać. co producent to inne wskazówki, więc w instrukcji mógł napisać aby aku doładować, choć takiej konieczności nie ma.
jeśli chodzi o prostowniki / ładowarki ... można podpiąć aku pod ładowarkę samochodową jeśli można wybrać parametry ładowania odpowiednie dla naszego aku, bądź też jeśli prostownik automatycznie dobierze sobie prąd (jeśli jest przystosowany do ładowania takich aku)

jeśli chodzi o prostowniki / ładowarki ... można podpiąć aku pod ładowarkę samochodową jeśli można wybrać parametry ładowania odpowiednie dla naszego aku, bądź też jeśli prostownik automatycznie dobierze sobie prąd (jeśli jest przystosowany do ładowania takich aku)
- HaykaBusta
- Świeżak
• Strona 1 z 1