Zobacz wÄ…tek - ubranie a wypadek
NAS Analytics TAG

ubranie a wypadek

Wszelkie dyskusje o motocyklach onroad.
Milośnikow enduro, crossu, skuterów motorowerów oraz motocykli o pojemności do 125 ccm zapraszamy do działów niżej.
_________

ubranie a wypadek

Postprzez porek » 17/10/2008, 17:57

Przeczytałem w poradniku tegoż serwisu,żeby kupić najlepsze ubranie na jakie cię stać ,najlepsze oznacza oczywiście proporcjonalne koszty do jakości.Stąd też moje pytanie kupuję np(najlepiej podobno) skóre górna półka ,wywrotka np poślizg i co zdarta i do wyrzucenia ? Jak wygląda ubiór motocyklisty po poślizgu? Jakim uszkodzeniom ulega motocykl? Czy jest zasadniczo do użytku i wyremontowania?
porek
Świeżak

Postprzez zadzior » 17/10/2008, 18:07

Stąd też moje pytanie kupuję np(najlepiej podobno) skóre górna półka ,wywrotka np poślizg i co zdarta i do wyrzucenia ? - Trochę może się derze, ale jeśli da się w niej jeździć to można jeździć.

Jak wygląda ubiór motocyklisty po poślizgu?Zależy od danej sytuacji.Można mocno zdewastować kombi, a mogą wystąpić tylko małe zadrapania.

Jakim uszkodzeniom ulega motocykl?Zależy od danej sytuacji.

Czy jest zasadniczo do użytku i wyremontowania?Zasadniczo jest.
zadzior
Stały bywalec

Postprzez Wombat » 17/10/2008, 18:14

Zdarty dobry ciuch lub zdarte plecy, porozbijany dobry kask lub porozbijany łeb.... wybór oczywiście należy do Ciebie....
nie ma 2 identycznych wypadków i za każdym razem tych samych skutków wiec to jest takie dywagowanie co by było gdyby... statystycznie.... lekki szlif = małe następstwa... a wyremontować można zawsze - kwestia tylko i wyłącznie środków finansowych jakie masz do dyspozycji....
Take this life I'm right here, stay a while and breath me in....... ZRXs
Wombat
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Nigoss » 17/10/2008, 18:23

Znaczy wszystko zalezy jak mocno bedzie uszkodony kombinezon. Jesli pociagniesz troche po aswalcie to dzisiejsze ciuchy beda mialy tylko slady, ze cos sie stalo, natomiast bedzie je mozna dalej uzytkowac. Chyba, zeby cos sie porozdzieralo to oczywiste, ze beda do wywalenia, chociaz i to mozna jakos naprawic.
,,Motocykle to nie tylko moja pasja, ale też moje życie''
Nigoss
Bywalec

Postprzez andy7 » 17/10/2008, 18:37

Nie ma kombi ktorego nie da sie naprawic, pytanie tylko ile to bedzie kosztowalo !

Sa firmy ktore sie w tym wyspecjalizowaly, bylbym rad gdyby Kosta sie tu wypowiedzial, moze sam bym sie dowiedzial o ile w PL taniej :) Lepiej ?

:wink:
andy7
Moderator

Postprzez elco » 17/10/2008, 19:58

U mnie podczas upadku po groznym wypadku kombinezon lekko starl sie na plecach oraz lewym boku, przerwal sie pasek odblaskowy, a w miejscu mocowania zamka zostal przeciety przez ow zamek (na szczescie przeciety zostal material zaslaniajacy zamek). Z kasku wylecial i wizjer, a sam kask sie poobijal i przecieral. Dodam, ze nie byl to sprzet z najwyzszej polki, ale zapewniajacy nalezyte bezpieczenstwo. W wyniku upadku nie doznalem zadnych otarc, obrazen wewnetrznych oraz wstrzasu mozgu. Kombinezon mozna naprawic. Kaska nadaje sie do wyrzucenia. Truizmem jest tu stwierdzenie, ze jest on jednorazowego uzytku.
Honda VFR 800 FI
elco
Moderator

Postprzez Fikol » 17/10/2008, 19:59

andy7 napisał(a):Nie ma kombi ktorego nie da sie naprawic, pytanie tylko ile to bedzie kosztowalo !

Sa firmy ktore sie w tym wyspecjalizowaly, bylbym rad gdyby Kosta sie tu wypowiedzial, moze sam bym sie dowiedzial o ile w PL taniej :) Lepiej ?

:wink:

Zdaję mi się że autorowi tematu chodziło o to czy motocykl jest do naprawy ;).
Fikol
Świeżak

Postprzez zzzubek » 17/10/2008, 20:06

moja skora po wypadku byla pocieta potem zostala jeszcze bardziej pocieta jak i cale ubranie gdy przyjechalo pogotowie no ale gdyby nie ona nie pisal bym tego wiec pomysl czy warto.
moja skora byla z wyzszej polki konkretnie DAINESE model Haku-San.
Ostatnio edytowano 18/10/2008, 12:55 przez zzzubek, łącznie edytowano 1 raz
w niczym kobieta nie wyglÄ…da tak dobrze, jak w niczym! :twisted:
C Z E S C I (otwórz link) - GSX-R SRAD 6oo 75O «««
zzzubek
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez limak14 » 17/10/2008, 21:03

tak jak kolega napisal wszystko zalezy od sytuacji!kupujac kask/ubior z wyzszej polki masz pewnosc co do jakosci!i komfort psychiczny, ze sprawdzi sie(powinien sie sprawdzic) podczas upadku
jasne, ze mozna uzytkowac moto po wypadku-popatrz co Polacy robia z autami i sam sobie odpowiedz czy dla naszego narodu istnieje slowo -"niemozliwe"
:)

ps. elcommendante kiedy miales wypadek?na F2?
limak14
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez elco » 17/10/2008, 21:12

limak14 napisał(a):
ps. elcommendante kiedy miales wypadek?na F2?

Wypadek mialem 2-tygodnie temu. Pisalem o tym na forum:

viewtopic.php?t=19047&postdays=0&postorder=asc&start=585
Honda VFR 800 FI
elco
Moderator

Postprzez limak14 » 17/10/2008, 21:22

nie mam neta teraz na stancji wiec nie bardzo jestem na biezaco ze sprawami
przykro mi bardzo
wczoraj tez malo nie zaliczylem ostrej gleby

kur...a bardzo mi przykro
respect stary
dobrze, ze jestes caly bo o moto tego powiedziec nie moge

i co teraz planujesz?jakies kupno?
limak14
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez elco » 17/10/2008, 21:51

sorry za OT

Kamilu, na razie jestem polamany i zanim odzyskam 100% sprawnosc, odzyskam pieniadze z ubezpieczenia i zakoncza sie wsyzstkie sprawy sadowe bedzie juz po sezonie. Dodatkowo mam na glowie studia takze do przyszlego sezonu nic nie planuje.
Honda VFR 800 FI
elco
Moderator

Postprzez limak14 » 17/10/2008, 22:13

ostatni OT

życzę wszystkiego najlepszego, żeby kości sie dobrze zrosły i ogólnie powodzenia
oby jak najmniej takich przygód
dzięki BOGU nic wielkiego ci się nie stało i to jest najszczęśliwsze z tego całego zajścia
resztą nie ma sie co przejmować- wiem,że mi to łatwo mówić, ale taka prawda
pozdrawiam
limak14
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez MadboY » 17/10/2008, 23:00

ja mam kombi w sumie z nizszej polki - AMX. Po asfalcie lecialem 2x. Raz przy ~40km/h, a drugi pod 60km/h. Nic mi sie nie przetralo. Jedynie farba sie zdarla i na lokciu nitka mi pekla.
Jazda na moto to najprzyjemniejsza rzecz jaką można robić w ubraniu ;)
MadboY
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez zinekzx » 18/10/2008, 10:55

miałem kiedyś wywrotkę z kumplem przy ok 70-80 na godzinę ja w kombinezonie On bez-efekt był taki że ja byłem tylko poobijany a koleś 1.5 miecha leczył poważne starcia na łokciach,dłoniach,kolanach i kostce.Kombinezon był do wywalenia-czy to ważne i tak bym się nie zamienił z kumplem.Innym razem W codziennych ciuszkach przy 30-tce najechałem na głupiego lisa-fikoł przez kiere i pęknięty obojczyk.
Jak się nie wywrócisz to się nie nauczysz-że lepiej inwestować w dobre kombinezony niż w cierpieniu wywalać kasę na lekarz
elcommendante-życzę zdrówka
zinekzx
Świeżak

Postprzez Fenek16 » 18/10/2008, 18:05

Jeżeli udowodnione jest, że wypadek nie jest z winy naszej (motocyklisty) to ubezpieczalnia sprawcy nie tylko za uszkodzenia motoru nad zwraca, ale także za kombinezon, kurtke i nawet nieuszkodzonego kasku.

Był akrtykuł nawet na ścigaczu o tym. Pisało też, że rzeczy typu telefon czy zawartosć plecaka tez temu podlegają. W to już jakoś mi się wierzyuć nie chce, ale no za ciuchy powinnismy się ubiegać zwrotu.

Pozdrawiam
CBR 600 F3
Fenek16
VIP Åšcigacz.pl

Powrót do Motocykle

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 19 gości

na górê