Akumulator problem
• Strona 1 z 1
Akumulator problem
Witam was, tak jak w temacie podpoiłem akumulator do ładowania dolałem wody destylowanej i tu problem (dodam że akumulator nie był ładowany 1,5 roku) ładuje się już 3h i nic się nie naładował i w dodatku "kipi" wylewa się piana z niego przez górne "zaślepki" które otworzyłem bo by akumulator rozdarło...
Wiecie co może być nie tak?
Wiecie co może być nie tak?
- cycu1233
- Świeżak
-
SpeedyGonzales - Mieszkaniec forum
TYm bardziej, rozładowany akumulator szybko się zasiarcza i teraz to tylko możesz go oddać do punktu gdzie je utylizuja.
-
Croowab - Bywalec
Po 1.5 roku bez ładowania, akumulator nadaje się co najwyżej na szrot, już nie chodzi o samo zasiarczenie, ono na pewno nastąpiło, teraz podając od razu wysoki prąd ładowania mogłeś doprowadzić do zwarcia między celkami, co było by przyczyną gotowania się elektrolitu.
Ten akumulator to trup i nic, poza wymianą na nowy, już mu nie pomoże
. Następnym razem, staraj się "ruszyć" elektrolit przynajmniej raz w miesiącu, ja w zimie aku podłączam do ładowania co dwa tygodnie, wcześniej "budząc" go przez te 30-60 minut żarówką H4
.
Ten akumulator to trup i nic, poza wymianą na nowy, już mu nie pomoże

Raz motór byl chory i leżał w łóżeczku.
I przyszedł pan doktor "Co jest motóreczku?"
"Ach lagi mam krzywe i ogon złamany
i wgniotkę na baku i przód rozje..ny"
I przyszedł pan doktor "Co jest motóreczku?"
"Ach lagi mam krzywe i ogon złamany
i wgniotkę na baku i przód rozje..ny"
-
Glenroy - Moderator
Lepiej go zostaw na wymianę. Na złomie dostaniesz parę złotych a przy kupnie nowego aku odzyskasz 30PLN kaucji.
-
SpeedyGonzales - Mieszkaniec forum
Wydaje mi się że akumulatory motocyklowe nie podlegają nakazowi wymiany przy zakupie nowej sztuki. A przynajmniej ja się nie spotkałem.
komar 2 biegi
->derbi vamos 50 fl ->derbi senda Bi3 80 ->kawasaki klx 650c ->Honda CB450s
->Kawasaki ZZR600e
"ZIEMIE RWIE"

->Kawasaki ZZR600e
"ZIEMIE RWIE"
- balchan1
- Bywalec
balchan1 napisał(a):Wydaje mi się że akumulatory motocyklowe nie podlegają nakazowi wymiany przy zakupie nowej sztuki. A przynajmniej ja się nie spotkałem.
Bo taki nakaz nie istnieje, ale baterie musisz oddać do punktu recyklingu bo ma w sobie kwas szkodliwy. Ja na twoim miejscu dla tych 30zł przytargałbym stary akumulator do sklepu podczas kupna nowego, nie wiem jak w Polsce ale w UK musisz płacić za utylizacje starego akumulatora...

Suzuki SV650N FI
- Ajss
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 46 gości