Zobacz wÄ…tek - ale to nudzi
NAS Analytics TAG

ale to nudzi

Wszelkie dyskusje o motocyklach onroad.
Milośnikow enduro, crossu, skuterów motorowerów oraz motocykli o pojemności do 125 ccm zapraszamy do działów niżej.
_________

Postprzez mainzone » 16/10/2006, 13:02

Dobra moze przesadzilem troche z tymi losiami i burakami(sorki ponioslo mnie) , ale zjawisko ktore opisalem w poscie wyzej jak najbardziej istanieje i irytuje. Szczegolenie ze naprawde czasami pytajacy moglby smialo napisac " Sam se sprawdz "szukaja" bo ja to zrobilem i nic tam nie bylo!!" Chyba ze text z szukajem przyklejany jest z automatu do kazdego topicu...?
Masz racje nie wystkich zlewacie, ale czytajac to naprawde nie wiem jakie macie kryteria do tego zeby kogos zlac albo mu pomuc? czasami ktos wyskoczy z pytaniem ktore nawet ja juz 500x widzialem i dostanie wyczerpujaca odpowiedz, a ten ktory wreszcie napisze cos nowego zostanie zlany...
mainzone
Świeżak

Postprzez Magik » 16/10/2006, 13:07

to juz kwestia tego kto mu wzuci.... czasem tos ma gorszy dzien i wiadomo co.... ja raz mialem tak i puzniej sie glupio czulem.... mialem klotnie na forum z "BB" i pozniej przeczytaklem temat i zamiast odpowiedziec ladnie to pojechalem trohe z kolesiem za co poznije przepraszalem.... niestety zdaza sie jestesmy tylko ludzmi. nie mow ze tobie sie nie zdazaja gorsze i lepsze dni.... a i czasem sa idioci ktorzy tylko by wzucali komus.... tez sie zdaza.
Magik
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Wombat » 16/10/2006, 20:45

sprawa jest prosta, wrzuce swoje 5 groszy.
zobaczcie tu;http://forum.motocyklistow.pl/forums.html
czy widzicie 50tysiecy tematow CO NA PIERWSZE MOTO albo POMOCY POMOZCIE AJAJA....?
nie widzicie... dlaczego? dlatego ze inteligentny czlowiek najpierw czyta, szuka w necie, czyta artykuly, czyta prase a pozniej wrzuca temat na forum w celu ustalenia dodatkowych informacji ktorych nie moze nzalezc albo ktore chce potwierdzic... oczywiscie kazdemu sie zdrazy (nawet mi :D ) ...
ale usprawiedliwianie wlasnego lenistwa i zwalanie winy na innych jest ponizej krytyki.
prosta sprawa
1. zastanow sie jaki typ mota ci sie podoba
2.jakie sa twoje umiejetnosci
3. do tego dobierz pojemnosc, moc i typ silnika jaki dasz rade "dzwignac"
4. uwzglednij dodatkowe informacje
5. po podjeciu wstepnej decyzji idz do dealera, przymierz sie do moto, wez na jazde probna jak sie da albo umow sie z kolega ktory ma to cudo...
6. pytaj na forum o dodatkowe informacje ktorych nijak nie mozesz znalezc... moze ktos akurat wie

A nie pytania co na pierwsze moto. Przeciez bardziej idiotycznego pytania nie da sie wymyslec.... no bo i jak; jak ci 600 osob powie wez cbr600f3 - to czy to znaczy ze to bedzie dobre pierwsze moto dla ciebie? nie koniecznie.... zreszta i tak sie nie posluchasz bo logicznie rzecz biorac kazdy powinien moto podpasowac pod siebie wiec suma sumarum i tak to zrobisz. dla jednego jest dobra r1 na poczatek (no nie orlik ? :) )
dla innego jakas 125 a dla innego xj 600
lepiej poszukac (bo pytaia takie byly) postow w rodzaju slabe i dobre strony moto x... itp itd
wogole czegos poszukac. a nie robic z siebie kretyna i wywalac takie opinie na forum - wasza wina bo mnie zjechaliscie za temat ktory sie powtorzyl 1000 razy a ja nie moglem tam znalezc tego co szukalem... czlowieku w necie jak juz kiedys napisalem jest nawet rozmiar majtek giertycha... trzeba tylko poszukac - ale to wygodne nie? zapytac, niech sie poca inni piszac tak przydlugie posty jak ten....
pozdro
Take this life I'm right here, stay a while and breath me in....... ZRXs
Wombat
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez mainzone » 17/10/2006, 09:50

Jak najbardziej tak, ale powiem ci jak to bylo na moim przykladzie:
calkowicie zielony w tej materii typ chce cos sobie kupic sprzeta, ale za cholere nie zna sie na motorach , specyfikacjach, slangu i technice. W takim razie pierwsze na co patrzy to wyglad bo nic innego nie kuma ( w tym momencie , jakies 4,5 miecha temu juz chcialem wrzucac I posta, ale sie powstrzymalem), po jakims czasie zaczyna ineteresowac mnie cos wiecej niz wyglad ale za cholere nie rozumie artykulow o tym moto: co to znaczy ciagnie od dolu , plecak czy winkle ( tu tez juz chcialem pisac, ale znowu sie wstrzymalem). Stwierdza moze poczytam fora, ale tam same bluchy wiec pewnie nic sie nie dowiem...olewka. Teraz po + - 4,5 miechach mam juz pewna wiedze teoretyczna, zamiast co na pierwsze moto raczej napisze ktory rocznik, ale do rzeczy. Prawie 5 miesiecy zajelo mi wyskrobanie pierwszego posta zeby nie zostac z***. Nie kazdy ma tyle czasu i chceci stad te posty...

II opcja to taka ze teraz moto jest trendi, jezzi czy jak to tam sie zwie i kazdy chce je miec i historia zaczyna sie od nowa...

pzdr.
mainzone
Świeżak

Postprzez sousou » 17/10/2006, 11:22

To i ja coś napiszę choć mój staż zarówno motocyklowy jak i na tym forum jest krótki.

Sporo osób piszących posty "co na I moto" to osoby, którym nie chce się znaleźć tego co spokojnie znaleźć można (w sieci). Poza tym jak zostało to już słusznie zauważone - jak można decyzję o kupnie motocykla podjąć tylko i wyłącznie na podstawie opinii forumowiczów?? Motor trzeba dosiąść, przejechać się, poczuć. To dopiero daje do myślenia. Ja nie jeździłem 10 lat i dopiero w tym roku od nowa uczę się jazdy. Przed nabyciem motocykla wydawało mi się, że jazda na "prawdziwym" moto to mały pikuś, a okazało się że jest inaczej. Każdy motocykl prowadzi się inaczej, każdy - nawet ten sam typ i rocznik - czymś się różni. Motor wymaga pokory i cierpliwości. Rozpieprzyć się jest bardzo łatwo, tylko czy uda się potem komuś poskładać cię do kupy?

To co zauważyłem na tym forum, to to, że czasem rzeczywiście napisze ktoś posta z prośbą o poradę dotyczącą kupna pierwszego motocykla i zostaje zjechany od góry do dołu. A często widać, że są to posty pisane przez rozsądnych, chcących czegoś się dowiedzieć ludzi. Widać w tej kwesti nie ma zasad... Sam w sumie kilka razy chciałem coś napisać, ale zważywszy na to, że od razu odezwało by się kilku "znawców" odpuściłem sobie...

Pozdrawiam
sousou
Świeżak

Postprzez silver » 17/10/2006, 11:44

A może by tak napisać taki mały FAQ dla zupełnie początkujących "Co i jak?". W sensie:
- Czym kierować się odnośnie wyboru rodzaju motocykla, który będzie spełniał moje wymagania?
- Jaką pojemność dobrać proporcjonalnie do doświadczeń z motocyklami?
- Dlaczego nie można odrazu wsiadać na potężne maszyny?
- Jak sprawdzić, czy motocykl, który zamierzamy kupić, jest w dobrym stanie?
- Åšrednie ceny rynkowe proponowanych motocykli, koszty dodatkowe.
- Inne informacje, o których zapomniałem (a pewnie jest ich wiele).

Jak wiadomo przyklejony temat "Co na pierwsze moto?" zawiera zbyt wiele śmieci. Tutaj nowi użytkownicy znaleźli by wszelkie informacje, które ich interesują, czarno na białym.

Wiem, że byłoby przy tym sporo roboty, ale być może wartało by się nad tym zastanowić, ponieważ zaoszczędziło by nam to może kilku siwych włosów :wink:.

P.S. Hmmm... a może bym program taki napisał i w dziale download by się wrzuciło :lol:.
silver
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez mainzone » 17/10/2006, 11:55

Hmm wsumie to nie taki glupi pomysl, musial by byc b.dobrze zrealizowany bo innaczej zamiast wklejac "szukaj ; przyklejony temat" bedziecie wstawiac "FAQ ; download" :)
mainzone
Świeżak

Postprzez silver » 17/10/2006, 13:01

Zgadzam się Hoffman, można, tylko w takim razie po co w ogóle temat "Co na pierwsze moto?"? :wink:. Temat jest to według mnie dla tych, którym po prostu się wydaje, że zada pytanie, uzyska odpowiedź, pójdzie, kupi, i będzie wszystko cacy. Ale takich ludzi też nie można odrazu za to ganić, tylko powoli, a skutecznie, wytłumaczyć :wink:. Bez wojen, wrzasków, wyzwisk, itp..

Pozdrawiam.
silver
VIP Åšcigacz.pl

Poprzednia strona

Powrót do Motocykle

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 26 gości

na górê